Warning: file(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: file(): Failed to enable crypto in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: file(https://sarm.transindex.ro/index.php?fred_magic_template_executor=1&magic_exec_template=new_belso_fejlec_sarm&fred_script_self=%2Findex.php&pagetitle=Transindex+--+S%E1rm+--+Bev%E1s%E1rl%F3k%F6zpontban+lesz+l%E1that%F3+k%E9t+csontv%E1z%2C+amelyek+a+legismertebb+szerelmes+dr%E1m%E1j%E1t+id%E9zik&nyomtat=&furl=https%3A%2F%2Fsarm.transindex.ro%2F%3Fhir%3D25731&publikalas_datuma=2022-02-14+19%3A49%3A36&kiszoveg=Kilenc+%E9vvel+ezel%F5tt+fedezt%E9k+fel+a+rom%E1n+sajt%F3ban+R%F3me%F3+%E9s+J%FAliak%E9nt+emlegetett+csontv%E1zat%2C+amelyeket+ugyanabba+a+kopors%F3ban%2C+k%E9zen+fogva+temettek+el+5-600+%E9vvel+ezel%F5tt.+H%E9tf%F5t%F5l+kezd%F5den+pedig+egy+&passedparamlist=pagetitle%7Cnyomtat%7Cfurl%7Cpublikalas_datuma%7Ckiszoveg%7C): failed to open stream: operation failed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: implode(): Invalid arguments passed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 32
  • Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 19:59 GMT +2, 2022. február 14.

Bevásárlóközpontban lesz látható két csontváz, amelyek a legismertebb szerelmes drámáját idézik


HIRDETÉSKilenc évvel ezelőtt fedezték fel a román sajtóban Rómeó és Júliaként emlegetett csontvázat, amelyeket ugyanabba a koporsóban, kézen fogva temettek el 5-600 évvel ezelőtt. Hétfőtől kezdőden pedig egy elsőre talán meghökkentő módon, Kolozsvár egyik bevásárlóközpontjában lesznek láthatóak.

A történészek úgy vélik, hogy a kolozsvári Domonkos kolostor udvarán talált csontvázak a tizenötödik, tizenhatodik századból származhatnak. Szerelmi történetük pedig tragikusan véget érhetett 30 éves koruk környékén. Az ismeretlen történet pedig akár egy nagy drámát is magában rejthet.

„A csontvázak, amelyek egy fiatal párhoz, egy férfihoz és egy nőhöz tartoznak, szemtől szemben helyezkednek el és fogják egymás kezét. Ez egy furcsa eset. Történetük a Rómeó és Júlia történetére emlékeztet. A férfi baleset következtében halt meg, a szegycsontja eltört, a nő pedig, akit vele temettek el, valószínűleg agyrázkódást vagy szívrohamot szenvedett a hír hallatán. Nincs más magyarázat” – idézte Adrian Rusut, a kolozsvári Román Akadémia Régészeti és Művészettörténeti Intézetének vezető kutatóját az Adevărul.ro.

Bár feltételezték, hogy öngyilkosságot követtek el, a régészeknek komoly ellenérvei vannak. Öngyilkosság esetén gyakorlatilag elképzelhetetlen lett volna, hogy a középkori kolostor udvarán temetik el őket. Ugyanakkor a kolostorban való temetkezés utal a pár anyagi helyzetére is.

2013-ban feltárt sír állítólagos szerelmeseit groteszk módon a kolozsvári Iulius Mallban lehet megtekinteni a Valentin-nap alkalmából szervezett kiállítás keretében, amely február 14-től 28-ig tart. A kolozsvári Rómeó és Júlia lesz az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum kiállításának fő eleme. A múzeum egyes kiállítási tárgyai ugyanis erre az alkalomra a bevásárlóközpont tereibe költöznek át, amelynek célja, hogy megismertesse a nyilvánosságot mind a múzeumi gyűjteményekkel, mind a régészeti lelőhelyekkel kapcsolatos tevékenységekkel.

A kulturális minisztérium kommunikációsai egyébként szentimentálisra fogták a Bálint-napi hangulatban. Azt mondták: „A Nemzeti Történeti Múzeum által kínált és a Iulius Mall otthont adott kiállítás a szerelem havában elmeséli e régészeti felfedezés történetét, és megmutatja a régészeten keresztül, hogy még a halál sem választhat el két, egymást szerető lelket” – írták.(adevarul)

Fotó: MnitHIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted támadni fognak az oroszok Ukrajnában?

Igen, csak idő kérdése. 541
Nem, csak erőt demonstrálnak. 291
Ha támadnak is, a NATO majd megvédi őket. 15
Nem fognak, amerikai riogatás az egész. 286
Szerintem Ukrajnára akár jogosan is formálhatnak igényt. 123
Még nem döntötték el, a tárgyalásoktól függ. 128

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS