Warning: file(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: file(): Failed to enable crypto in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: file(https://sarm.transindex.ro/index.php?fred_magic_template_executor=1&magic_exec_template=new_belso_fejlec_sarm&fred_script_self=%2Findex.php&pagetitle=Transindex+--+S%E1rm+--+A+kr%F3nikus+betegek+szervezet%E9nek+aj%E1nl%E1sa%3A+aki+vesz%E9lyeztetett%2C+az+els%F5+t%FCnetekn%E9l+forduljon+orvoshoz%21&nyomtat=&furl=https%3A%2F%2Fsarm.transindex.ro%2F%3Fhir%3D25728&publikalas_datuma=2022-02-10+14%3A06%3A28&kiszoveg=A+COVID-19-es+megbeteged%E9sek+sz%E1ma+az+ut%F3bbi+napokban+robban%E1sszer%FBen+megn%F5tt%2C+%E9s+a+kr%F3nikus+betegek%2C+k%FCl%F6n%F6sen+az+id%F5sek%2C+tov%E1bbra+is+vesz%E9lyeztetettek+-+figyelmeztet+a+Kr%F3nikus+Betegek+&passedparamlist=pagetitle%7Cnyomtat%7Cfurl%7Cpublikalas_datuma%7Ckiszoveg%7C): failed to open stream: operation failed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: implode(): Invalid arguments passed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 32
  • Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 14:10 GMT +2, 2022. február 10.

A krónikus betegek szervezetének ajánlása: aki veszélyeztetett, az első tüneteknél forduljon orvoshoz!


HIRDETÉSA COVID-19-es megbetegedések száma az utóbbi napokban robbanásszerűen megnőtt, és a krónikus betegek, különösen az idősek, továbbra is veszélyeztetettek - figyelmeztet a Krónikus Betegek Szervezeteinek Koalíciója (COPAC), a legnagyobb romániai ilyen profilú szervet. A COPAC képviselőinek üzenete a krónikus betegek számára: "Vizsgáltassa meg magát az első jeleknél, és menjen orvoshoz, ha veszélyeztetett!".

A koalíció rámutat: a krónikus betegségek fontos kockázati tényezőnek bizonyultak a SARS-Cov-2 vírussal fertőzött, több mint 60 000 ember halála kapcsán Romániában az elmúlt két évben. Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentései szerint az elhunytak több mint 93%-ának volt legalább egy krónikus betegsége a következő kategóriákban: szív- és érrendszeri betegség (10 esetből 7), cukorbetegség (10-ből 3), idegrendszeri betegség vagy elhízás (10-ből 2), valamint vese-, tüdő- vagy rákbetegség (10-ből 1).

"Felhívjuk minden krónikus beteg figyelmét, hogy a Covid-19 első tüneteinek megjelenése után minél hamarabb forduljon háziorvosához. A Covid-19 speciális kezeléseit, amelyek ma már rendelkezésre állnak, a lehető leghamarabb kell alkalmazni, mert ezek jelentősen csökkenthetik a betegség súlyosbodásának kockázatát, a betegség lefolyásának időtartamát, a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát. Érdeklődjön orvosánál, hogy elvégzi-e a vizsgálatokat, mivel jelenleg 4000 háziorvos végez ilyen vizsgálatokat" - tanácsolják a COPAC képviselői.

Radu Gănescu, a COPAC elnöke, akit szintén krónikus betegséggel - talasszémiával - diagnosztizáltak, elmesélte, hogyan fertőződött meg a napokban, és miként járt el: "Van egy személyes példám: a minap megfertőződtem, és elmentem egy vizsgálati központba, ahol kivizsgáltak és kezeltek. Könnyen túltettem magam a betegségen, bár krónikus beteg vagyok, több betegséggel. Ami nagyon fontos: nem maradtam kórházban, de kezelésben részesültem. Elmehetsz egy vizsgálati központba anélkül, hogy félned kellene a kórházi kezeléstől vagy bármilyen veszélytől."

Milyen lépéseket kell tennem, ha a SARS-CoV-2 tesztem pozitív?

Az eredmény kézhezvételét követő első 5 napon belül a legalább két kockázati tényezővel rendelkező személyeknek el kell menniük egy COVID-19 vizsgálati és kezelő központba.

Jelenleg országszerte több mint 200 ilyen központ van engedélyezve, amelyek listáját az Egészségügyi Minisztérium vagy a CNAS honlapján lehet megtekinteni.

A klinikai és laboratóriumi vizsgálatot követően a vizsgálati központok orvosai a betegek számára ambuláns (otthoni) kezelést írhatnak elő, amelyet az egyes betegek klinikai profiljához igazítanak, a betegség súlyosságának és az említett kockázati tényezők fennállásának függvényében.

A koronavírus-fertőzés tünetei általában 2-6 nappal az expozíciót követően jelentkeznek, egyes esetekben akár 14 nap után is. A Covid-19 leggyakrabban megfigyelt tünetei: láz vagy hidegrázás, köhögés, légszomj, fáradtság, izom- és testi fájdalom, fejfájás, íz- vagy szagláscsökkenés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, hányinger vagy hányás, hasmenés. A vírus omikron változatával való fertőzés esetén a kutatások szerint a leggyakoribb tünetek a rhinorrhoea (orrfolyás), fejfájás, fáradtság (enyhe vagy súlyos), tüsszögés és torokfájás.
Ma már létezik olyan kezelés, amely megelőzi a szövődményeket és a súlyos állapot kialakulását. (hotnews.ro, hírszerk.)

Fotó: Marcus Aurelius/PexelsHIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted támadni fognak az oroszok Ukrajnában?

Igen, csak idő kérdése. 541
Nem, csak erőt demonstrálnak. 291
Ha támadnak is, a NATO majd megvédi őket. 15
Nem fognak, amerikai riogatás az egész. 286
Szerintem Ukrajnára akár jogosan is formálhatnak igényt. 123
Még nem döntötték el, a tárgyalásoktól függ. 128

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS