• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 19:30 GMT +2, 2021. november 20.

Egy roma zenész mindenkit az oltásra buzdít: két év után ez az első roma nyelvű oltáskampány


HIRDETÉSGheorghe Caliu, nemzetközileg elismert roma zenész, a Taraf de Haïdouks zenekar tagja, a közösségi médián osztott meg egy román és roma nyelvű üzenetet, amelyben az embereket arra biztatja, hogy vegyék igénybe a Covid-19 elleni védőoltást.

„Mindannyian be kellene oltassuk magunkat, románok és romák, hogy mi is lépést tartsunk a világgal. Tegyük ezt meg magunkért, a gyerekekért, a családjainkért, az egészségért” – mondta a videoüzenetben.

„A clejani közösség támogatja az oltáskampányt, a teljes családom be van oltva, mint ahogy az együttesünk is be van oltva” – tette hozzá, majd romani nyelven szólt a kisebbségi közösség tagjaihoz.Mint írtuk, kedden az országos kampányt koordináló bizottság vezetője, Valeriu Gheorghiţă, megemlítette, hogy a romániai oltáskampányba igyekeznek bevonni az Országos Roma Ügynökség elnökét, illetve a roma közösségek megyei képviselőit.

Ezzel együtt a járvány kezdete óta ez az első roma kisebbség nyelvén történt megszólalás, amelyet a Ro-Vaccinare hivatalos közösségi média oldal is üdvözölt, és megosztott.

Bár a legtöbb romániai lap ez alapján írta meg a hírt, valójában Răzvan Cherecheș, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem közegészségüggyel foglalkozó oktató-kutatója osztotta meg pénteken az üzenetet.

Răzvan Cherecheș szerint amikor szóba kerül a zene és a hegedű, akkor Gheorghe Caliu kell szóba kerüljön, mint a legrégebbi clejani zenész, aki a „Hegedűk Császára”, és akit mindannyiunknak meg kell hallgatnunk.

Amikor az egészség került szóba – fogalmazott a professzor – Gheorghe Caliu az orvosokra és a szakértőkre hallgatott, és beolttatta magát, hogy védje a saját és családja egészségét. Hogy az ő csodálatos hegedűjével tovább zenéljen nekünk – tette még hozzá a kutató. (hírszerk.)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki a felelős az egyre csak növekvő romániai 4. hullámért?

Az oltási kampány szervezői, mert nem győztek meg elég embert 208
Az oltásellenesek és a vírustagadók 3232
A szélsőséges hangadók, mint amilyen az AUR 132
A kormány, mert nem mert szígorúbb korlátozásokat bevezetni 426
A kormány, mert inkább egymással vitatkoztak 317
Klaus Johannis, mert nem tett semmit 124
Csakis a vírus 224
Milyen 4. hullám? 834

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS