• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 20:01 GMT +2, 2021. október 12.

101 éves korában meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő, „a világ legboldogabb embere”


HIRDETÉSMeghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő, A világ legboldogabb embere című könyv szerzője, a Sydney-i Zsidó Múzeum alapítója és fáradhatatlan önkéntese - írja a Guardian.

101 éves korában elhunyt Sydneyben a "legboldogabb ember a földön", a holokauszt túlélője, Eddie Jaku, aki a „a remény jelzőfénye” volt, írja az Új-Dél-Wales Zsidó hitközségének gyászjelentésében, egy olyan ember, akire emlékezni fognak a viszontagságokkal szembeni ellenállóképességéért és „az őt körülölelő örömért”.

„A világ kevésbé fényes nélküle, és mindig őrizni fogjuk azokat az emlékeket és történeteket, amelyeket általa megismerhettünk. Hosszú életet kívánunk az egész Jaku családnak. Emléke legyen áldott.”

Eddie Jaku - eredeti nevén Abraham Jakubowicz - 1920-ban született Lipcsében. Élete gyökeresen megváltozott, amikor Hitler hatalomra került 1933-ban. A Kristályéjszakán a nácik megverték és a buchenwaldi koncentrációs táborba szállították. Később Belgiumba, majd Franciaországba szökött, de újra elkapták és Auschwitzba küldték. Mindkét szülőjét ott gyilkolták meg, Jakut a bal karján tetoválták a 72338. számmal.

1945-ben halálmenetre küldték, de megszökött, egy fagyos csatornában húzódott meg. Ezt követően megpróbálta egy kővel lekaparni az alkarjáról a tetoválást. Napokig tartó bujkálás után végül az amerikai csapatok mentették meg.

Jaku Belgiumban ismerte meg a feleségét, de 1950-ben Ausztráliába vándoroltak, két fiuk született. Változatos karrierutat járt be, de a Guardian szerint a béke, a tolerancia és a megbocsátás szószólójaként találta meg élethosszig tartó hivatását. 1992-ben megalapította a Sydney-i Zsidó Múzeumot, ahol több ezer látogatónak, diákoknak és a legkülönbözőbb közösségeknek tartott előadásokat. Önéletrajza 2020-ban jelent meg, amikor már 100 éves volt. "Az élet szép, ha széppé teszed" - írta könyvében, A világ legboldogabb emberében. "Rajtad múlik."

„Egy évszázadot éltem, és tudom, milyen a gonosz szemébe nézni. Láttam az emberiség legrosszabbját, a haláltáborok borzalmait, a nácik azon törekvéseit, hogy kiirtsák az életemet és minden ember életét. De most a legboldogabb embernek tartom magam a földön” - mondta, miután bemutatták a könyvét.

Nemrég a 24.hu készített interjút Eddie Jakuval, amelyben többek között arról kérdezték, mit érez, amikor arra a bizarr egybeesésre gondol, hogy a házassági évfordulója épp Hitler születésnapjára esik. A túlélő azt mondta: "Minden év április 20-án, vagyis Hitler születésnapján megünnepeljük Flore-ral a házassági évfordulónkat. Mi még mindig itt vagyunk; Hitler már nincs. Az én szememben ez a legjobb bosszú, és az egyetlen bosszú, amiben érdekelt vagyok – a legboldogabb embernek lenni a földkerekségen, amivé a drága Flore-ral kötött házasságom tesz engem." (Guardian)
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki a felelős az egyre csak növekvő romániai 4. hullámért?

Az oltási kampány szervezői, mert nem győztek meg elég embert 90
Az oltásellenesek és a vírustagadók 1476
A szélsőséges hangadók, mint amilyen az AUR 64
A kormány, mert nem mert szígorúbb korlátozásokat bevezetni 187
A kormány, mert inkább egymással vitatkoztak 145
Klaus Johannis, mert nem tett semmit 53
Csakis a vírus 82
Milyen 4. hullám? 311

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS