• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 22:28 GMT +2, 2021. szeptember 11.

EMA: az AstraZeneca oltás nagyon ritkán idegrendszeri rendellenességet, GBS-szindrómát is okozhat


HIRDETÉSCsütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy az AstraZeneca által gyártott védőoltás nagyon ritka esetben mellékhatásként Guillain-Barré szindrómát (GBS) okozhat - írja a Telex.

A GBS egy ismert idegrendszeri rendellenesség, amely során a szervezet immunrendszere megtámadja a perifériás idegsejteket, ami jellegzetesen a szimmetrikusan mindkét lábon kezdődő zsibbadással és végtaggyengeséggel jelentkezik. A betegség súlyosabb eseteiben a kezeken és karokon is jelentkezhetnek a tünetek, akut fázisban bénulást is okozhat, ami életveszélyes lehet.

Bár az AstraZeneca oltások közül csak nagyon kevés esetben jelent meg a GBS szindróma, az Európai Gyógyszerügynökség kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, a szindrómát fel kell tüntetni mellékhatásként a termékismertetőbe, és fel kell hívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét a kockázatra.

Az AstraZeneca oltóanyaga a Covid-19 elleni küzdelemben a leginkább használt oltóanyag, annak ellenére, hogy Európában több mellékhatása miatt nem népszerű. Több mint 180 országban használják, július végéig több mint 590 millió embert oltottak be vele. Az oltás után 833 GBS szindrómát jelentettek világszerte.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson and Johnson gyártmánya, a Janssen oltóanyaggal kapcsolatban jelezte a GBS szindróma kialakulásának kockázatát. Mindkét oltás hagyományos védőoltás technológiával készült, és mindkét esetben ritka kozkázatként számontartott a vérrögösödés. (Reuters, Telex)

Nyitókép: Johaehn képe a Pixabay -en.HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz az URS-PLUS és az AUR közös bizalmatlansági indítványáról?

Hiba volt az AUR-nak még nagyobb teret engedni 117
Nem nagyon volt más választása az USR-PLUS-nak, ha azt akarta, hogy komolyan vegyék 54
Az is jobb lett volna, ha a PSD-t választják... 20
Az USR-PLUS lejáratta magát azzal, hogy az AUR-ral szövetkezik 355
Szerintem ez még nem jelenti azt, hogy "szövetkeztek" a szélsőjobbal 39
Semmi szükség nem volt erre a kormányválságra! 70
Nincs itt semmi látnivaló, ilyen a politika 92

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS