• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:39 GMT +2, 2020. szeptember 20.

Szakértők: banki adatokat szerezhetnek meg, és balesetet is okozhatnak az elektromos rollerek feltörésével


HIRDETÉSIlletéktelen kezekbe kerülhetnek a felhasználók banki adatai, amennyiben feltörik az általuk bérelt elektromos rollert – figyelmeztetnek a kutatók.

Az elektromos rollerek is ki vannak téve a hackerek támadásainak, és számos kockázattal jár használatuk azok számára, akik a különböző applikációk segítségével bérelik akár pár pecre is a divatos városi járgányokat - mutat ráa veszélyre a texasi San Antonio egyetem (UTSA) kutatói által készített tanulmány.

A szakértők a jelenséget azzal magyarázták, hogy az elektromos rollerek Bluetooth Low Energy (BLE) hálózatban működnek, okostelefonokkal lehet rácsatlakozni, és adatokat is küldenek a szolgáltatónak. A megállapítások szerint ez megnyitja az ajtót a potenciális hacker támadásokhoz. Az illetéktelen személyek nemcsak hozzáférhetnek ezáltal a továbbított adatokhoz, hanem bizonyos esetekben a hackerek távolról küldhetnek parancsokat a szállítóeszköznek, így gyakorlatilag átvehetik az irányítást az eszköz felett. Azaz személyi sérülést is okozhatnak az áldozatnak azáltal, hogy hirtelen lefékezik, vagy felgyorsítják a használatban lévő rollert, vagy akár távoli helyekre is „csalogathatják” az áldozatokat, és különböző formákban árthatnak nekik.

A szakértők szerint emellett a hackerek személyes információkat is megszerezhetnek a felhasználóktól, hisz a rollerek szolgáltatói széles körű információt kérnek el a rollerek használatához, így a helyadatok mellett a banki adatok, a kapcsolattartási és demográfiai adatok birtokába is kerülhetnek. Az ilyen információkhoz hozzáférő támadók átfogó képet alkothatnak az utazók szokásairól, az általuk használt útvonalakról és célállomásokról.

Ennek fényében a szakértők úgy vélik, hogy a legtöbb kockázatot az alapvető kiberbiztonsági gyakorlatok végrehajtásával lehet enyhíteni. Így főleg a rollereket feltöltő és karbantartó szolgáltató feladata, hogy folyamatosan ellenőrizze, nem történik-r ilyen jellegű esetleges visszaélés. (hírszerk./agerpres)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Tesztelted már magad koronavírusra?

Igen, mert muszáj volt 269
Igen, kíváncsiságból 56
Nem látom értelmét, amíg nincsenek tünetek 469
Még nem 367
Nem és nem is fogom 186
Nem hiszek a járványban 179

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS