• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 14:06 GMT +2, 2020. szeptember 14.

Meglepő mellékhatás: nagyobb kockázatot vállalunk a paracetamol hatására


HIRDETÉSA paracetamol nevű fájdalomcsillapítót hatására az emberek kevésbé élnek át negatív érzelmeket, amikor egy kockázatos cselekedetekre készülnek - állapították meg kutatók.

Az acetaminofen, ismertebb nevén paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítónak a legújabb kutatások szerint van egy eddig nem ismert mellékhatása - írja a a Sciencalert. Az ohioi állami egyetem neurológusai szerint ugyanis az acetaminofentől az emberek kevésbé éreznek negatív érzelmeket, amikor kockázatos cselekedetekre készülnek. Vagyis csökken a félelemérzetük. Ez pedig nem csupán az egyén életére lehet veszélyes, hanem a társadalomra is jelentős hatással van – véli Baldwin Way a kutatás vezetőjét.

A professzor felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok lakosságának 25%-a heti gyakorisággal él ezzel a fájdalomcsillapítóval, legalább 600 olyan, receptre és recept nélkül kiváltható gyógyszer van forgalomban, amely ezt az a hatóanyagot tartalmazza.

A kutatás, amelyben több mint 500 egyetemi hallgató vett részt és fejenként egyetlen 1000 mg-os, átlagos felnőtt dózist kaptak, arra derített fényt, hogy az acetaminofen fájdalomcsillapító hatása különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed: az emberek kevésbé lesznek érzékenyek a lelki bántalmakra, ugyanakkor csökken a mások iránti empátiájuk, és tompulnak a kognitív funkciók is. Ugyanígy csökken a kockázati tényezők felmérésének képessége is, amely összefügghet azzal, hogy kevésbé éreznek szorongást az egyes kihívásokkal szemben.

A kísérlet során a résztvevőknek fel kellett pumpálniuk egy léggömböt egy számítógép-képernyőn, és mindegyikkel képzeletbeli pénzt lehetett nyerni. Azt az utasítást kapták, hogy a lehető legtöbb pénzt nyerjenek a léggömb lehető legnagyobb felpumpálásával, de vigyázzanak arra, hogy ne durrantsák szét a ballont, mert abban az esetben elvesztik a pénzt.

Az acetaminofent kapott diákok sokkal több kockázatot vállaltak, mint az a kontrollcsoport, amelynek csak placebót adtak. Igaz, hogy az előbbiek több ballont fújtak nagyra, mint az óvatosabb kontroll-csoport, de többet is durrantottak szét.

A kísérleti alanyoknak különböző felméréseket is ki kellett tölteniük, amelyekkel a veszélyérzetüket tesztelték különböző feltételezett helyzetekben: egy sporteseményre fogadásban, egy magas hídról való bungee jumping-ban, vagy egy biztonsági öv nélküli autó vezetésében. Az acetaminofen általi csökkenő kockázat-érzékelés itt is érvényesült.

A kutatást azért is érdemes tovább folytatni ebben az irányban, mert az elmúlt években több orvosi tanulmány már egyenesen megkérdőjelezte az acetaminofen valódi fájdalomcsillapító hatását. (sciencealert.com/168óra)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Tesztelted már magad koronavírusra?

Igen, mert muszáj volt 269
Igen, kíváncsiságból 56
Nem látom értelmét, amíg nincsenek tünetek 469
Még nem 367
Nem és nem is fogom 186
Nem hiszek a járványban 179

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS