• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:18 GMT +2, 2008. november 24.

Fülöp Noémi
KÉNYEZTETŐIPAR
Wellness: tejben, vajban, borban fürösztenek


A hölgyek szemét fedő uborkaszelet már rég kiment divatból. A legújabb kényeztetőipari trendek a borterápia, a lávakő, az infraszauna.


HIRDETÉS
Mindig piszkálta a fantáziámat: mi lehet a spa és wellness témájú reklámok és cikkek mellé társuló, olvadozó arckifejezésű, hason fekvő, tökéletesre sminkelt hölgyeket ábrázoló fotók mögötti valóság? Az első és legevidensebb eltérés persze az, hogy senki nem sétál tökéletes sminkkel egy wellness-központban, lévén hogy ezek a helyek, legalábbis részben, a vízről szólnak. Meg a lazításról, amit azért szintén nem tökéletes sminkben szokás.
Ezért viszont el kellett menni a szomszédba – Magyarországon már valóságos kényeztetőipar működik, amibe a termálvízen túl (csak Budapesten 128 forrás) a borterápia is hozzátartozik. A spa- és wellness-központok java része négy-ötcsillagos szállodákban működik – ennek tagadhatatlan előnye, hogy amúgy fürdőköpenyben, szaunázás után, be lehet sétálni a bárba, egy cigarettára vagy egy italra. Ezért még a legelegánsabb helyen sem szólítottak meg.


De akad olyan központ is, ami önállóan üzemel – itt papuccsal, fürdőköpennyel, de még hajszárítóval, tusfürdővel, testápolóval is elláttak. Végül is logikus, nem futkorászhat az ember egész nap egy degeszre tömött nesszeszerrel a hóna alatt, hogyha délután egy kis kényeztetésre készül. Sőt, várakozás közben megkínáltak teával, gyümölccsel, üdítővel is.


Félhomály, gyertya, nyugis zene volt mindenütt.

Ilyen körülmények között egy aránylag egyszerűnek számító aromaterápiás arckezelés is felért egy relaxációs kúrával. Főleg, hogy az Íziszről, a varázslat egyiptomi istennőjéről elnevezett spa kozmetikusa nem akarta velem megtárgyalni az időjárást, a politikai helyzetet vagy a celebek viselt dolgait.


Az pedig külön jól esett, hogy a tonikból, arcradírból, masszázsból és maszkból álló kezelés egy-egy részének végét halkan, szinte suttogva elmondott “Egészségére”-vel jelezte. És nem utolsó dolog az sem, ha a kozmetikus ott helyben állítja össze a nyugtató és hidratáló maszkot aloe vera és narancsvirág-olajjal.

Szauna persze itt is volt – ezen a téren úgy tűnt, az infraszauna a legújabb dobás. A finn szaunák mellett túlságosan gyengének tűnt a forró kövek helyett infravörös sugárzókból áradó meleg (az infravörös szauna hőmérséklete 40-50 Celsius fok, míg a finn szaunáé 120 fok körül mozog). Az viszont tagadhatatlan, hogy azok számára, akik például krónikus betegségük miatt nem bírják a hagyományos szaunát, nagyon is jól jöhet a Japánból importált találmány.


A másik divat pedig a színes fények: volt, ahol váltogatták a színüket az égők, volt, ahol az ember maga állíthatta be, de szaunától gőzfürdőn át az élménytusolóig mindenhol voltak. Az élménytusoló egyébként általában egzotikus, trópusi vagy dzsungel névre hallgat – madárcsicsergés és mennydörgés hallatszott a hangszórókból, miközben váltakozó erősségű és hőmérsékletű vízsugarak spriccoltak rám a legváratlanabb helyekről.

A borterápiát szintén előszeretettel nevezik a legújabb trendnek, pedig


a tokaji aszúesszencia gyógyító erejét

már legalább száz éve ismerik. Az alkoholmentes, tömény, mézédes folyadék penicillint tartalmaz, így hatékony fertőzések és gyulladások ellen, de felületi sérüléseket is lehet vele gyógyítani, vagy egyszerűen csak egészségmegőrző szerként kóstolgatni. Cseppet sem mellékesen nagyon finom.


A legpraktikusabb persze, ha egy borterápiás központ eleve egy borászat mellé települ: a tarcali Andrássy kúriában borkóstoló előtt vagy után jó néhány, szőlőalapú termékeket felhasználó kezelést, masszázst lehet kipróbálni. A kínálatban szerepelnek kizárólag férfiaknak szóló kezelések is, például egy tőzegmaszk- és masszázs-kombináció, ami állítólag a környezetszennyezés és a borotválkozás hatásától szenvedő bőrt hozza rendbe, miközben méregtelenítő és fiatalító hatása is van.
A masszázsokról egyébként annyit érdemes tudni, hogy legtöbb esetben egyetlen bugyi maradhat az emberen, de néha még az sem. A masszőr viszont a saját és a vendég nemétől függetlenül távozik a szobából az öltözködés idejére, úgyhogy gyakorlatilag csak a hason fekvő klienst látja. Ettől nálam elmúlt a kellemetlenség, amit az okozott volna, hogy idegen nyúl a testemhez.

De volt, akit ez zavart, és két napba tellett, hogy egyáltalán belemenjen – akkor is a legpuritánabb svédmasszázst választotta. (Persze testi-lelki sérülések nélkül túlélte.) Az pedig kellemes meglepetés volt, hogy fél óra után a masszőr már észrevette azokat a csomókat a vállamon és nyakamnál, amik a számítógép előtt ücsörgéstől keletkeztek, és amikről én eddig nem is tudtam.


A bátrabbaknak lávaköves masszázst ajánlottak –

szintén új trend, a dél-amerikai indiánoktól ered, de szorosan összefonódik az indiai csakra-elmélettel.

Sima és forró lávakövekkel dolgoznak, ami csak elsőre tűnt kibírhatatlannak, utána, a hideg kövekkel váltogatva már jól esett. Az viszont fura érzés, amikor egy adag, az ember testén elhelyezett lávakőhöz egy másikat koccantanak – a magyarázat, hogy a kövek rezonanciája indítja el a méregtelenítő folyamatot az ember nyirokmirigyeiben. Mindenesetre hasznos egy adag vizet készenlétben tartani masszázs utánra, ajánlják is, de jól is esik.

A selfnessről eddig egyáltalán nem hallottam: gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint a wellness, csak lelki értelemben. Reggel kilenc órakor a hotel egyik eldugott termében gyülekeztek a meditációra készülő vendégek: a teljes berendezést körbe rakott székek, középen pedig egy asztalkán égő gyertya képezte. A meditációt laza pólót és tréningnadrágot viselő férfi vezette, aki mindössze annyit kért: ne tegyük keresztbe a lábunkat, és hunyjuk le a szemünket.

Aztán lassan, nyugodtan elmagyarázta, mit képzeljünk magunk elé – először egy lépcsőt, ahol a fokok száma az agyhullámaink frekvenciájával egyezik meg (ez ébrenléti állapotban 21 - 35 Hz között mozog). Kavicsos úton menjünk a fáig, majd a patakig, aztán lefekszünk a fűbe, miközben köszönetet mondunk az őserőknek a tőlük kapott energiáért.

Utána aki akarta, megoszthatta a többiekkel az élményeit: volt, aki már a végét jelző kézfogást sem várta meg, olyan is, aki


érdekes tripként élte meg az egészet,

másban viszont annyi feszültséget mozgatott meg az egész rituálé, hogy a könnyei is eleredtek bele. Aki hosszabb időt tölt el egy selfness-hotelben, akár személyi trénerrel kidolgozott programot is kérhet.


Mindezt persze nem a minimálbérből élőknek találták ki. Egy-egy kezelés, fürdő, masszázs minimum 30-40 lejnyi összegbe kerül, de a határ a csillagos ég: egy több órás, három-négy szolgáltatást és akár egy pohár pezsgőt is magában foglaló kényeztető csomag ára akár a 200-300 lejt is elérheti. A több napos, szállást, a legtöbb esetben több masszázst és a wellness-részleg korlátlan használatát magukba foglaló csomagok olcsóbbak, ezek ára 400 lej körül kezdődik.

Átlagembernek ott a Széchenyi fürdő (vagy bármelyik hasonló). Itt 37 lejnyi összegért egész nap lustálkodhat az ember a 27 és 40 fok közötti medencékben, de ha akar, talál élménymedencét, szaunát vagy gőzkabint is. Sokan gyógykezelésre járnak ide naponta – a kénes víz főleg gyomorbántalmak, de sok egyéb baj esetén is jót tesz. Sőt, akár meg is lehet inni, a fürdő épülete melletti pavilonban zsebpénzért bárki megtölthet egy flakont.


A riportot a Magyar Turizmus Zrt. támogatta.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS