• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 20:40 GMT +2, 2008. április 3.

szerk.
VISSZAGONDOLVA
Transindex: The Greatest Hits 1999-2008


Azok a dolgok, melyektől fülig ér a szánk, ha eszünkbe jutnak.


HIRDETÉSAz elmúlt 9 év alatt a Transindexen, illetve a holdudvarában született néhány cikk, projekt, rendezvény, akció vagy esemény, melyeket felidézve még a fejlett önkritikával megáldott ős-Transindexesek szája is spontán vigyorba húzódik. Nem azért vagyunk büszkék az alább felsoroltakra, mert mindegyik felhőtlenül sikeres lett, óriási nézettséget vagy vitathatatlan dicsőséget hozott. Hanem ezek azok a munkáink, melyek valószínűleg mérföldköveknek számítanak a Transindex életében.


Mailkampány egy RMDSZ-plakát ellen

A legelső olyan spam-akció, amit büszkén vallunk magunkénak, a 2000-es helyhatósági kampány idején született. Nem áll módunkban megmutatni az anyagot: a legelső cikkeink az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) szerverén voltak tárolva, mely tárhely azóta megszűnt létezni. Pár html-oldalt sikerült előkeresni mutatóba, de az akció nyomai nem kerültek elő.

Az ős-transindexesek visszaemlékezései szerint egy kivételesen giccses országos RMDSZ-kampányplakát láttán támadt az az ötlet, hogy a hirdetést két, szintén csiricsáré goblen közé helyezzék: az olvasók választhattak, melyik a leggázabb képileg. Ha valaki az RMDSZ-plakátra kattintott, a rendszer automatikusan mailt küldött a szervezet címére.


A mell kultúrtörténete

Az első, szándékosan nézettségnövelő projekt a Mell kultúrtörténete volt. A művészfotókkal, metszetekkel és reprodukciókkal illusztrált, rövid kommentekkel ellátott anyag hatására billent át a Transindex-nézettség a többezres tartományba. Az összeállítás printben, a Korunkban is megjelent.Markó Béla-őstransfórum

Az ős-Transindex, illetve a Disputa vitafórum fontos része a Transfórum: lényege, hogy fórumozók tehetnek fel kérdéseket a meghívott politikusoknak, közéleti személyiségeknek, vállalkozóknak.

A Transfórum legelső verziója még az 2001 tavaszán indult Disputa előtt létezett – a kérdések e-mailekben és klasszikus levelekben érkeztek, azokat továbbították a meghívottnak, a válaszokat manuálisan kódolták és mentették html-ként a szerkesztők.

Figyelemreméltó, hogy bár ekkor már él és virul a fórumokra jellemző közvetlen stílus, az első meghívott, Markó Béla milyen türelmesen válaszol. A linkelt oldal médiatörténeti kuriózum az időszámítás előttről, 1999-ből.


2001 júniusa: elkészül a szerkesztőségi rendszer

Fejlesztési szempontból fontos pillanat 2001 június közepe-vége: ekkor készült el a Transindex szerkesztőségi rendszere, ami lehetővé tette a manuális kódolás nélküli frissítést.

Az ős-transindexesek beszámolói szerint mennyei érzés volt kipróbálni. Így már lehetővé vált „real time” tudósítani egy-egy rendezvényről. Itt egy tusványosi beszámoló – a legelső, melyet az új rendszerbe töltöttünk fel. A szerkrendszer egyébként Egyedi Attila munkája. Gyakorlatilag változatlanul működik a mai napig és sosem merült fel, hogy esetleg lecseréljük...


Disputa-szemle: a Krónika végül feladta

A Disputa által fémjelezett romániai magyar második nyilvánosság számára fontos pillanat volt, amikor a Krónika – akkoriban a legnagyobb és legbefolyásosabb erdélyi napilap – szemlézni kezdte a topikokat.

A transindexes szájhagyomány szerint a szabadszájú disputázók miatt meggyűlt a baja az újság akkori főszerkesztőjének, Bakk Miklósnak – annyira, hogy a szemlék abbamaradtak. Mindez azért fontos, mert ekkor vált nyilvánvalóvá hogy 1) a Disputa, általában véve a második nyilvánosság erőt képvisel, 2) az internetes műfaj és a nyomtatott sajtó nem kompatibilis.


A Communitas-topik eltűnése

2002 nyarán a Dispután robbant ki az ún. „Communitas-ügy”: a fórumozók puzzle-ként elkezdtek összerakni mindent, ami a román költségvetésből a romániai magyarság számára folyósított pénzeket kezelő alapítványról nyilvános, némi szóbeszéddel, pletykákkal, gyanúsításokkal megspékelve, ahogy az ilyenkor szokás.

A szóban forgó topik egy napon eltűnt a csíkszeredai szerverről. Különféle feltételezések vannak, de teljes bizonyossággal a mai napig nem tudni, mi történt. A topik-eltűnésről szóló topik itt olvasható, magát a fórumot Communitas – alapítványok, pénzek, elszámolás backup-szerverről végül sikerült visszaállítani. Az eset óta a Disputát egy Egyesült Államokban levő szerveren tároljuk.

A virslis akció

A 2004-es helyhatósági választási kampányban követtük el azt a csínyt, amitől sok RMDSZ-es gyomra a mai napig görcsbe rándul, ha a „Transindex” vagy „virsli” szót meghallja. Egy – neve elhallgatását kérő – munkatársunk ingyenvirslit ajánlott a helyi kampánystáboknak, azok pedig simán el is fogadták. Sőt. Részlet a telefonbeszélgetésből:

– Teljesen ingyen van! – hangsúlyozzuk a szatmárnémeti RMDSZ ügyvezetőjének, K. I.-nek, aki egyelőre nem tud választ adni a javaslatra, de feltétlenül visszahívást ígér – ha elfogadják az ajánlatot, ha nem. Az illetékes visszakérdez: – Miről lenne szó, hány kiló virsliről?

– Kétszáz párról.
– Több mint valószínű, kilencven százalék, hogy fogunk élni az ajánlattal.

– A csomagolóanyag most kéne menjen a nyomdába, ugyanis lehet írni a műanyagra. Önöknél mit tegyünk rá?
– Jó lenne az, hogy Szeretem a városomat. Ez nálunk itt a jelszó.

– Azt is lehetne utána, kisebb betűkkel, hogy a virslit is...
– Azt is lehet, meg a sört is!

– Elnézést, mi az MSZP-nek is kampányoltunk Magyarországon, s több ezer virslit adtunk nekik. Ott a csomagolásra agresszívebb reklámot nyomtunk, ezt ugyebár meg kell enni, s az írtuk rá, kapd be. Ez nem mehetne Erdélyben?

– Így van! Ha már virsli, akkor be kell kapni! – mondja az illetékes, aki azzal búcsúzik, hogy ezt a részletkérdést holnapután megbeszéljük.


Elindult az Adatbank.ro

Nem tudtuk mi lesz belőle. Ez amúgy nagyon jellemző minden kísérletünkre. Kis adatbázisként indult, Vincze Gábor kisebbségtörténeti kronológiájával. Mi lett belőle? A legsikeresebb tartalomfejlesztési speciális projektünk, az Adatbank.ro. Ez az a site, aminek szesszióban nő az olvasottsága. Partnereink fontos akadémiai háttérintézmények, a Jakabffy Elemér Alapítvány, a Kriza János Néprajzi Társaság és az Apáthy István Egyesület.


A Magyar Sziget-riport

A válogatásból nem hiányozhat a 2004-es Magyar Sziget-tudósításunk: riporterünk két, szintén hazaáruló erdélyi újságíró kollégával – Mihály Lacival és Egyed Ufó Zoltánnal együtt belevetette magát a szélsőjobb tábor forgatagába, és igazi kommunistabérenc kémként tudósított.Krónika szépe – és ami a háttérben van

Másik kedvenc a Mi van a „Krónika szépe” mögött? című, 2002-es összeállításunk. Ez a szépségverseny szervezőinek is felejthetetlen.

Ha már itt tartunk, négy évvel később a Miss Krónika – Erdély Szépe 2006 közönségdíját az kapta, akire a Transindex olvasói a legtöbb szavazatot leadták. Két dolog miatt is fontos ez: egyrészt ez az első alkalom, amikor az on-line szavazatok ilyen mértékben befolyásoltak egy – amúgy igen kemény – off-line versenyt. Másrészt pedig ez az első anyagunk, melynek nézettsége áttörte a tízezres álomhatárt.Proteszt-verzió 30-asoknak

Bár hivatalosan mindenki felháborodott, titokban sokkal többen röhögtek a markukba, mint bárki is gondolná, amikor megjelent az Egy romániai magyar konferencia univerzális forgatókönyve, Kelemen Attila tollából.

Szintén az ő nevéhez fűződik egy másik – ezúttal az erdélyi establishment csúcsaiig fodrozó – viatirat, a Proteszt-verzió 30-asoknak első, illetve második része. A Transindex történetének legfélreértettebb anyaga pedig ez. Igen, ebben van a vazelin.

A "hogyan utáltassuk meg magunkat egy közéleti szereplővel" című verseny egyik sikeres szereplője az alábbi szöveg, melyből kiderül, mi Frunda György becsületes neve. Aki archív formában is bírja a politikát, annak az Az '56-os ENSZ-memorandum: miért elfogadhatatlan? című szöveget ajánljuk. Szintén magvas gondolatiságú írás A mouse természetrajza.


MÚRE-ejnyebejnye

Volt aztán egy cikkünk az Erdélyi Magyar Televízióról: egyszerű kronológia transindexesen vidám hangulatban, semmi extra. MÚRE becsületbírósági ejnyebejnyét kaptunk érte.

Ez a mondat fájhatott, leginkább a vége: „A dolog súlyos: az átlagos romániai magyar ugye nem olvas Népszabadságot, sem pedig MaNcs-ot, úgyhogy fel sem tűnik neki, hogy mondjuk a romániai magyar lapok szánalmasan dilettánsak.” Itt a válaszunk.24 órás filmmaraton

A Transindex nem csak internetes újság: életforma, akármilyen agymosottnak is hangzik most azok számára, akik például egy multi HR-esétől hallják ezt nap mint nap. Ennek példája a 2003 áprilisában szervezett filmmaraton, ahol 24 órán keresztül bizarr filmeket vetítettünk, legalábbis a program tanúsága szerint.

Öt év távlatából csak annyira emlékszünk, hogy hosszú volt, mindenki szanaszét aludt a lesötétített teremben. Aki pedig ébren volt, bosszúsan pislogott, ha vakuval fotóztunk.


Az első romániai flash-mob

Transindex-közeli kezdeményezés az első romániai flash-mob 2003 novemberében: a kolozsvári Central áruház elé gyűltek kilyukasztott újságon keresztül szemlélték öt percig a világot. Bár csak 20-25 villámtömegező gyűlt össze, médiatámogatásara nem lehetett panasz: annyi újságíró volt, hogy pár percig nem tudtuk, akkor most akkor az a feladat, hogy kamerát-mikrofont kell lóbálni, vagy az, hogy újságot.Monostori divat

Mivel szerkesztőségünk egy jóideig Kolozsvár egy Monostor nevű, nem épp előkelő negyedében volt (előny: olcsó lakbér), igyekeztünk a lehető legrészletesebben dokumentálni az ottani flórát és faunát. Így született a Ki a legmenőbb a Monostoron? című fotóriportunk.Romániai magyar tabutémák

Egy 2004-es e-mail ankétunk a romániai magyar tabutémákról, „szent tehenekről” szólt. A befutott válaszokból válogatást közöltük, és bár a felmérésnek nem volt szociológiai megalapozottsága, érdekesség, hogy a megkérdezettek – akiknek politikai nézetei számos témában erőteljesen eltérnek egymástól – gyakran ugyanazokra a jelenségekre mutatnak rá.

A válaszokból véletlenszerűen kiragadva: romániai magyar maffiák, politikai retorika és valóság viszonyrendszere, kulturális és az egyházi elitek 1989 előtti viszonya a hatalomhoz, az erdélyi magyar kultúrfölény-tudat.


Tiltakozás a Protestáns Teológia diszkriminatív felvételi rendszere ellen

Megemlítendő még a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben (PTI) tapasztalható felvételi diszkrimináció ellen indított aláírásgyűjtési akciónk. A lelkészképzőn ugyanis az a gyakorlat, hogy a női és a férfi helyek előre meghatározottak: a felvételin a nők csak nőkkel, a férfiak csak férfiakkal vannak versenyben.

Minthogy a nők számára kijelölt helyek száma jelentősen kevesebb, olyan nő jelentkezők esnek ki a vizsgán, akik jobb, vagy jelentősen magasabb jegyátlagot érnek el a felvételin, mint az utolsónak felvett férfi jelentkezők. Mindez az jelenti, hogy a teológia református és unitárius karára 2005-ben ötször annyi férfi juthatott, mint ahány nő, és ennek oka nem a nők felkészületlenségében keresendő.

Az ügyben panaszt tettünk a Diszkrimináció-ellenes Tanácsnál (CNCD), valamint aláírásgyűjtési akciót indítottunk. A PTI felvételi rendszere azóta sem változott.


Médiabefutó országos tehetségkutató

Nagy fordulópont a Transindex életében, több szempontból is. Egyrészt ezzel a rendezvénnyel nem a hagyományos célcsoportunkat, hanem az annál fiatalabbakat céloztuk meg, másrészt olyan kommunikációs modellt feltételezett, amely számunkra is új volt. Mint ahogy új volt az RMDSZ-szel együtt dolgozni is.

Több mint negyven médiapartnert vontunk be a kezdeményezésbe, és maximális támogatottságot éreztünk irányukból. Ennek ellenére 2004. októberében úgy indultunk el az első helyi szakaszra, Csíkszeredába, hogy a rendezvény előestéjén fogalmunk sem volt, van-e egyáltalán jelentkezőnk. Huszonnyolcan voltak. Ez annyira meglepte a csapatot, hogy a kiküldött sajtóközleményben véletlenül letagadtunk 13 fellépőt. És ez még mind semmi volt ahhoz képest, ami Marosvásárhelyen várt ránk: közel kétszáz produkció, köztük több harminc tagú néptánccsoport.A Médiabefutó a legmediatizáltabb romániai magyar rendezvénysorozat, több mint ezer tudósítás, riport stb. jelent meg eddig a tehetségkutatóval kapcsolatban, mégis az a tapasztalatunk, hogy az itthoni sajtó néhány kivételtől eltekintve még nem eléggé felkészült egy ilyen típusó rendezvényhez való kreatív viszonyulásra.


PopSuli

A PopSuli tulajdonképpen a Médiabefutó egész évben zajló rádiós verziója, de nevezhetjük a következő lépésnek is: ez az a csatorna, amelyen keresztül az erdélyi zene eljut a kereskedelmi rádiókba és így a szélesebb közönséghez – erről gondoskodik az Erdély FM. A Transindex szempontjából azonban a PopSuli.ro oldal az igazán fontos, amely a feltörekvő erdélyi zenészek gyűjtőhelyévé és elsőszámú bemutatkozási lehetőségévé vált.Béla-nap

Meg kell említenünk a 2007 május 5-i Béla-napot: az alapötletet az Indextől nyúltuk, ők valamikor Ferenc-napot tartottak – a címoldal összes tartalma Gyurcsány Ferencről szólt, illetve hozzá kapcsolódott. Ugyanezt csináltuk meg a legismertebb erdélyi Bélával. Úgy tudjuk, nagyon bírta.

_________________________Koszovói útinapló

Az összeállítás legvégén, amolyan függelékként megemlítjük még a koszovói útinaplónkat. Azért függelékként, mert a márciusi riportút túl friss ahhoz, hogy hideg fejjel fel tudjuk mérni fontosságát. Azonban azt reméljük, hogy valamikor, egy jövőbeli Transindex: The Greatest Hits 2. összeállításban a bejegyzések kanonizálódnak majd. Persze az is lehet, hogy nem.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki a felelős az egyre csak növekvő romániai 4. hullámért?

Az oltási kampány szervezői, mert nem győztek meg elég embert 208
Az oltásellenesek és a vírustagadók 3234
A szélsőséges hangadók, mint amilyen az AUR 132
A kormány, mert nem mert szígorúbb korlátozásokat bevezetni 427
A kormány, mert inkább egymással vitatkoztak 317
Klaus Johannis, mert nem tett semmit 124
Csakis a vírus 224
Milyen 4. hullám? 835

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS