• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:27 GMT +2, 2006. március 9.

B. A. M.
FANTOMKÉPEK
A férfi, aki jutott nekünk


Az ajándékozás és köszöntésmód együtthatói alapján nőnap után többféle pasitípust különíthetünk el. Milyen is a homo apaticus major?


HIRDETÉSA férfi, aki fogához veri (homo schmutzigus transylvanicus)

E férfitípus előfordulási helye igen gyakran egybeesik az erdélyi magyarság előfordulási helyével. Nőnapon megcsöngeti (e sorok szerzője ehelyett azt írta az imént: megcsüngeti – mit jelenthet, vajon?) hölgyismerőseit, ismertebb kifejezéssel szólva megbipeli őket, hogy azok visszahívják jókívánságait meghallgatandó.

Munkahelyére üres kézzel érkezik, és azzal vigasztalja csalódott kolleganőit: mit akartok, vazzeg, így fizetés előtt?

E csoporthoz tartozó férfiak igen jelentős hányada vállalkozó vagy cégvezető – nőnap reggelén kizárólag szavakkal köszönti a céghez tartozó csajokat, és ünnepélyesen megígéri, ebben a hónapban a nőnapra való tekintettel igyekszik pontosan folyósítani fizetésüket.


A férfi, aki hervadt hóvirágot tart kezében (homo low-bugetus)

A férfi, aki hervadt hóvirágot tart kezében az alacsony költségvetésű férfiak csoportjához tartozik – ők gyakorta a szociálisan hátrányos helyzetű rommagyar értelmiségiek, tudományos kutatók.

Azt hosszú évek óta alaposan kidolgozott módszerekkel próbálják megfejteni, hogy e csoport tagjainak honnan sikerül már nőnap kora reggelén kókadt hóvirágot beszerezniük, de egyelőre e titokról nem libbent fel a fátyol.

Az agyonszorongatott csokrétákat kétoldali puszikák kíséretében nyújtják át az ismerős hölgyikéknek (akik rendszerint illő pironkodó ámulattal a költőt idézik: hóvirágok, ibolyák, mennyi kedves kis virág!) – majd néhány perc elteltével arra kezdenek célozgatni, hogy mindezért mi jár nekik cserébe, azaz mivel kínálják meg őket az érintettek.

A nőknek e férfitípus rendszerint igen sokba kerül, tekintve, hogy a célzások nyomán beszerzendő tetemes alkoholmennyiséget nekik kell fizetniük.Megjegyzendő, hogy létezik egy szélsőségesebb férfitípus is e csoportban, a homo low-bugetus extremis, aki egyetlen csokrot vásárol, és szálanként osztja szét a hervadt hóvirágokat (rövidebben: hervirágokat) a hölgyeknek.


A férfi, aki mindig elfelejti (homo apaticus major)

A férfiak e típusa rendszerint igen régóta él párkapcsolatban, és emiatt egyfajta sajátos apátiával keveredő feledékenység jellemzi bizonyos napokon. Március 8-án reggel neje vagy nője (esetleg mindkettő) kedves kérdést intéz hozzá: naaa? mi van ma??

Ő a reggel szomora miatt búsan tekint fel reá, és visszakérdez: szerda?Igen – hangzik a válasz. És még? Erre ő: ma van az utolsó nap, amikor ki lehet fizetni a villanyszámlát?

E férfitípus kolleganőjének lenni azért jó, mert a csalódott nej vagy nő legalább nekik vegyél virágot és bonbont, fiam! – mondattal és a konyhapénz tetemes részével küldi őt dolgozni, ezzel mintegy azt is jelezve, hogy az est óráiban családi köszöntés is elvárt.

Az esti köszöntés (illetve a köszöntőszavak kiejtésének) sikere egyenesen arányos az említett kolleganők által a munkahelyre bevitt alkohol mennyiségével, illetve a munka utáni kollegiális kocsmázás hosszával.

Nők széles tömegeinek vallomása szerint hosszas aknamunka eredményeképpen a feledékenység visszaszorítható, és a reggeli köszöntés elérhető – a tevékenységet körülbelül február 15-én kell megkezdeni, az említett nap közeledtének gyakori felemlegetésével.


A férfi, aki nagyon igyekszik (homo romanticofobicus)

Ő előrejegyzi és betartja. Persze, mindent csak módjával és praktikusan. E csoport tagjai gyümölcsöt vásárolnak virág helyett szívük választottjának, mert az legalább ehető (a virág meg csak hervad, ugye), este hat óra után köszöntik telefonon az ismerős hölgyeket, mert a mobilbérletükkel 18 óra után járnak ingyenpercek.

Ajándék gyanánt egy csini kis videókártyával lepik meg az asszonyt (ő is használja a számítógépet), vagy cuki cseretárcsával a mosógéphez, esetleg A szobanövények tavaszi gondozása című izgalmas olvasmánnyal.


A férfi, aki tudja, mitől döglik (homo machonicus ufo)

Ez a férfitípus – mint latin neve is mutatja – igen ritka, előfordulása sok esetben kívülesik a föld vonzáskörzetén. Halandó lény általában nem találkozik vele – valamilyen furcsa oknál fogva mindig a szomszéd csajhoz érkezik, illetve dönget menő autón (persze, lehet, hogy kölcsönzi).

Illatozó virágcsokraihoz vacsorameghívás és izgalmas ajándék társul, így például ehető fehérnemű, melyet vacsora után mintegy desszertféleképpen elfogyaszt szíve hölgyének lágy kebeléről (vagy valami ilyesmi).

Nagyon sok pasas volt már homo machonicus ufo-közeli, ám a csoport igazi tagjai férfiségük hajnalától alkonyáig e kaszthoz tartoznak, ami ugye, nagyon nehéz. Ám, egy nemrég e témában megjelent tanulmány szerint volt már egy ilyen erdélyi magyar férfi – földi maradványait most formalinban tárolja egy rá specializálódott orvoscsoport.

A tanulmány szerint nem kizárt, hogy valamiféle furcsa evolúciós csavar nyomán transzilván tájainkon rövidesen az Öcsiéhez (mert így hívják) hasonló gén dominál majd a férfiakban. Úgyhogy, hölgyeim, képzelhetik, mi vár ránk, ha eljő az Öcsi Kor. Persze, megeshet, akkor kókadt hóvirágokról álmodunk majd.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS