• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:34 GMT +2, 2005. december 8.

Botházi Mária
AZ ANGYAL ODAÁT VAN
Karácsonyi túlélőkészlet kezdő házicsajoknak


Nagyanyáinktól a sok jó mellett fura dolgokat is örököltünk. Ilyen a tűsarkú cipő és a nagytakarítás.


HIRDETÉS


A női magazinok szerint – mondja a barátnőm – karácsony előtt a házicsaj olyan, mint Síva istennő: sok karja van, és még imádják is.

Ha egyelőre nem látjuk magunkat, amint krémszínű, testhezálló ruhácskánkban (hogy passzoljon a Raffaelo színéhez, amit időről-időre vérvörös ajkaink közé helyezünk), elnyúlunk a karácsonyfa alatt a bejgliillatú családi rökamién, miközben életünk párja antoniobanderaszosan tekint reánk, nos, ne csüggedjünk.


1. Nagyanyáinktól a sok jó mellett fura dolgokat is örököltünk. Ilyen például a tűsarkú cipő és a nagytakarítás – mindkettő igencsak kényelmetlen.

Ha az elsőről többé-kevésbé sikerült leszoknunk a hétköznapokban, a második is menni fog. A lényeg a megfogalmazásban rejlik: nevezzük például kistakarításnak, vagy egyszerűen csak takarításnak.

Decemberben ablakot pucolni körülbelül olyan érzés, mint kézen járni egy korcsolyapályán. És minek járnánk kézen egy korcsolyapályán? A legjobb, ha kitekintünk ablakunkon: ha még látjuk a szemközti épületet, minden rendben van. Az ablak elsődleges funkciója szerint fényáteresztésre szolgál – egészen biztos, hogy ezt még ellátja tavaszig.

2. Bármilyen kicsi lakásban lakunk, és bármennyit is takarítunk benne, mégis maradnak poros és szutykos sarkok – ezek azok, ahol karácsonyi látogatásakor anyósunknak éppen dolga akad. Megoldás: ünnepekkor mi látogassunk el anyósunkhoz.

3. Ha komolyan szöget ütött a fejünkbe a nagytakarítás gondolata, kérdezzük meg párunkat, akarja-e, hogy együtt, csak mi ketten... Nem fogja akarni. Úgyhogy nyugodt lélekkel dönthetünk a lájtosabb változat mellett.

4. Ha mégis úgy látjuk, a nagy az igazi, e megoldásnak is vannak pozitív folyományai: párunk mindent maga fog lelkesen beszerezni az üzletekből, csakhogy ne kelljen otthon ülnie. Így időt nyerünk. Esetleg tizennégy órás műszakot vállal, szintén hasonló okokból. Így viszont pénzt nyerünk.


Ha valami miatt

egyik változat sem működik, gyengébb idegzetű férfijainkat helyezzük el az Eurosport előtt: e napokban általában Az év góljai című válogatást adják, szerintem a nagytakarításra való tekintettel.

Hosszú ideig jól ellesznek ott: ő és a dobozok (a fekete mellett a sörös, persze). Így nem kell tizenötször elmondanunk, mit kellene tenni, és a tett idején hallgatnunk a két perc munka-húsz perc káromkodás ütemes váltakozását. Erősebb idegzetű férfiak számára rossz hírem van: ők bizony leszívják, sajnos.

5. A karácsony egyik nagy hátránya, hogy olyankor még a pizzafutárok sem dolgoznak. Éppen ezért, ha úgy döntöttünk, magunk készítjük el az ünnepi menüt, már most kezdjünk neki a próbálkozásnak.

Legjobb, ha előre elkészítjük a vágyott eledelt. Ha megvan, az eredményt képzeljük el többszörösen sósabban, égettebben, szétfolyósabban. Ha úgy véljük, még mindig ehető, nyert ügyünk van: ugyanis pont olyanra fog sikerülni az ünnepi estére.

6. Ha úgy látjuk, ennél rosszabb már nem lehet, legyünk előrelátóak. Két kulcsszó van. Az egyik: anyánk (szegény). Neki húsz éve sikerül (az első öt évről valamiért hallgat a családi legendárium), úgyhogy, ha időben szólunk, biztosan elkészíti a dupla adagot. (Lelkiismeret-furdalásunk lesz persze, ilyenkor szoktuk elhatározni, hogy majd jövőre...) A másik kulcsszó: sok hideg étel minden eshetőségre.

7. A süteményekről már ne is beszéljünk. A sütemények világa nagyon titokzatos, mondhatni kifürkészhetetlen. Amennyiben nem vagyunk gyakorlott sütemény-készítők, már most adjuk le a rendelést egy jobb cukrászdában. Ha úgy gondoljuk, hogy karácsonykor süteményillatnak kell a házat belengenie... nos, akkor is.


Ellenkező esetben

úgy járhatunk, mint jelen sorok szerzője olykor. Most csupán egyetlen jellemző példát elevenítsünk fel: a barna folt példáját. A sütemény – alapgondolata szerint csokoládés kocka – a tepsiben való elhelyezésekor csupán foltnyi nagyságú volt, azaz nem töltötte be a fránya edényt.

E sorok szerzője viszont optimista természetéből fakadóan reménykedett, és a sütemények mindig megnőnek, ugye?-kérdést intézte párjához. A pár (sokkal gyanakvóbb típus) rezignáltan bólogatott. A galád tészta viszont, minden vele szemben tanúsított bizalom ellenére, sülés után is csupán egy kemény, lapos, barna folt maradt a tepsi közepén.

Süteményillat azért volt, persze. De fontosabb ünnepi alkalmakkor talán megnyugtató lehet – és itt ismét az egyéni példára támaszkodhatunk –, ha vanília és fahéj illatú párologtatóktól körülvéve kanalazzuk a sarki cukrászdából hozott diplomata szeletet.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS