Warning: file(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: file(): Failed to enable crypto in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: file(https://sarm.transindex.ro/index.php?fred_magic_template_executor=1&magic_exec_template=new_belso_fejlec_sarm&fred_script_self=%2Findex.php&pagetitle=Transindex+--+S%E1rm+--+KI+AZ+A+CONDOM%3F+--+%22Hogy+a+szex+t%E9nyleg+olyan+legyen%2C+mint+amivel+bar%E1taidnak+dicsekedsz%22&nyomtat=&furl=https%3A%2F%2Fsarm.transindex.ro%2F%3Fcikk%3D3700%7C%7Chttps%3A%2F%2Fwww.transindex.ro%2Fimages%2F__leo%2Fcikkek%2Fcikkek_14412.jpg&publikalas_datuma=2005-11-14+13%3A02%3A44&kiszoveg=1766-b%F3l+sz%E1rmazik+az+els%F5+%F3vszerrekl%E1m.+Napjaink+term%E9s%E9b%F5l+v%E1logattunk.&passedparamlist=pagetitle%7Cnyomtat%7Cfurl%7Cpublikalas_datuma%7Ckiszoveg%7C): failed to open stream: operation failed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 30 Warning: implode(): Invalid arguments passed in /store/www/html/www.transindex.ro/lib_fred/runtime_functions/template_executor.php on line 32
  • Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 23:44 GMT +2, 2005. november 13.

szerk.
KI AZ A CONDOM?
"Hogy a szex tényleg olyan legyen, mint amivel barátaidnak dicsekedsz"


1766-ból származik az első óvszerreklám. Napjaink terméséből válogattunk.


HIRDETÉS


Kis óvszer-történelem:

Az óvszerek használata az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, időszámításunk előtt 1000-ben már kitaláltak egy olyan vászonburkot, amellyel a betegségektől és a fertőzésektől védekeztek.

Európai használatának legősibb bizonyítékai a franciaországi található combarelles-i barlangrajzok. Arra vonatkozó leletek is léteznek, hogy a Római Birodalomban is használtak egyfajta óvszereket.A feljegyzések szerint később egy 16. századi olasz anatómus, Gabrielle Fallopius készített vászonból olyan burkot, amely védelmet kínált a legveszélyesebb nemi betegség, a szifilisz ellen. Kisérlete sikerrel járt, mert az "óvszerrel" ellátott 1100 férfi közül egyik sem betegedett meg.

Arra, hogy a teherbe esés ellen is véd, csak később jöttek rá. Korabeli dokumentumok szerint 1766-ban már több bolt szórólapokkal és reklámokkal népszerűsítette a terméket.

A mai óvszer – kondom – nevének eredetéről több vélemény is kering. Egyesek a latin condus /elrejtő, eltakaró/ szóból eredeztetik, mások szerint a név II. Károly angol király udvari orvosa, bizonyos Condom után maradt az utókorra.

A következő században a találmány egyre népszerűbbé vált, és fogamzásgátlóként használták. Ekkor már elsősorban állati bélből vagy hólyagból készítették, s a megfelelő


tisztítás után többször is használták.

A történetírás feljegyezte, hogy Casanova például angol lovaglókabátnak nevezte a védőeszközt. Az óvszer történetében a 19. század közepe hozott döntő változást, amikor Charles Goodyear feltalálta a gumi vulkanizálását.

Ez a technológia a kondomgyártásban csaknem egy évszázadig tartotta magát, de a harmincas évektől kezdve már kaucsuktejből készítik az óvszereket, s a biztonság fokozatos növelésével párhuzamosan a kondom egyre vékonyabbá vált.Az óvszer mai népszerűségére és elterjedtségére jellemző, hogy például a német 16-24 évesek csaknem 84 százaléka már használt óvszert, s megbízható védekezési eszköznek tartja. Az óvszer igazi sikerét az 1984-ben felfedezett AIDS-nek köszönheti, azóta


az óvszergyártók forgalma és nyeresége is megtriplázódott.

Az érdekeltek mellett a szakemberek is nagyon pártolják az óvszerek használatát, hiszen az AIDS-vírusok mellett megóv a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is.

Ennek azonban előfeltétele, hogy egyrészt legyen mindig kéznél, ha szükség van rá, másrészt pedig tudják megfelelően használni.


A cikket Durex óvszer-plakátokkal illusztráltuk. A teljes kollekció itt!


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted támadni fognak az oroszok Ukrajnában?

Igen, csak idő kérdése. 544
Nem, csak erőt demonstrálnak. 291
Ha támadnak is, a NATO majd megvédi őket. 15
Nem fognak, amerikai riogatás az egész. 286
Szerintem Ukrajnára akár jogosan is formálhatnak igényt. 123
Még nem döntötték el, a tárgyalásoktól függ. 128

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS