• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 23:44 GMT +2, 2005. november 13.

szerk.
KI AZ A CONDOM?
"Hogy a szex tényleg olyan legyen, mint amivel barátaidnak dicsekedsz"


1766-ból származik az első óvszerreklám. Napjaink terméséből válogattunk.


HIRDETÉS


Kis óvszer-történelem:

Az óvszerek használata az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, időszámításunk előtt 1000-ben már kitaláltak egy olyan vászonburkot, amellyel a betegségektől és a fertőzésektől védekeztek.

Európai használatának legősibb bizonyítékai a franciaországi található combarelles-i barlangrajzok. Arra vonatkozó leletek is léteznek, hogy a Római Birodalomban is használtak egyfajta óvszereket.A feljegyzések szerint később egy 16. századi olasz anatómus, Gabrielle Fallopius készített vászonból olyan burkot, amely védelmet kínált a legveszélyesebb nemi betegség, a szifilisz ellen. Kisérlete sikerrel járt, mert az "óvszerrel" ellátott 1100 férfi közül egyik sem betegedett meg.

Arra, hogy a teherbe esés ellen is véd, csak később jöttek rá. Korabeli dokumentumok szerint 1766-ban már több bolt szórólapokkal és reklámokkal népszerűsítette a terméket.

A mai óvszer – kondom – nevének eredetéről több vélemény is kering. Egyesek a latin condus /elrejtő, eltakaró/ szóból eredeztetik, mások szerint a név II. Károly angol király udvari orvosa, bizonyos Condom után maradt az utókorra.

A következő században a találmány egyre népszerűbbé vált, és fogamzásgátlóként használták. Ekkor már elsősorban állati bélből vagy hólyagból készítették, s a megfelelő


tisztítás után többször is használták.

A történetírás feljegyezte, hogy Casanova például angol lovaglókabátnak nevezte a védőeszközt. Az óvszer történetében a 19. század közepe hozott döntő változást, amikor Charles Goodyear feltalálta a gumi vulkanizálását.

Ez a technológia a kondomgyártásban csaknem egy évszázadig tartotta magát, de a harmincas évektől kezdve már kaucsuktejből készítik az óvszereket, s a biztonság fokozatos növelésével párhuzamosan a kondom egyre vékonyabbá vált.Az óvszer mai népszerűségére és elterjedtségére jellemző, hogy például a német 16-24 évesek csaknem 84 százaléka már használt óvszert, s megbízható védekezési eszköznek tartja. Az óvszer igazi sikerét az 1984-ben felfedezett AIDS-nek köszönheti, azóta


az óvszergyártók forgalma és nyeresége is megtriplázódott.

Az érdekeltek mellett a szakemberek is nagyon pártolják az óvszerek használatát, hiszen az AIDS-vírusok mellett megóv a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is.

Ennek azonban előfeltétele, hogy egyrészt legyen mindig kéznél, ha szükség van rá, másrészt pedig tudják megfelelően használni.


A cikket Durex óvszer-plakátokkal illusztráltuk. A teljes kollekció itt!


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Milyen jövőt jósolsz az új nagykoalíciós kormánynak?

Szerintem most már kihúzzák a választásokig, hogy ne legyen több válság 57
Legutóbb is csak néhány hónapot bírta az USL-kormány, legfeljebb csak jövő év elejéig tartanak ki 27
A rotációs kormányfői hatalomátadás miatt legkésőbb 2023-ban úgyis összevesznek 134
Az ideológiai ellentétek miatt egy PNL-PSD kényszerházasság biztos nem lesz hosszú életű 75
Szerintem előbb-utóbb tüntetni fognak ez ellen a kormány ellen is 41
Mindenesetre "ionopotchivanocpesede"-koalíciónak kellene hívni :) 114
Nekem már mindegy, csak legyen egy kormányunk 32
Nem sokat gondolkodtam ezen 279

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS