• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:29 GMT +2, 2005. szeptember 19.

szerk.
LEVÉLKOSZTÜM
A bio-öltözködés reneszánsza


"A szelekciós szempont: ami vastag és egyúttal tiszta, azt fel lehet venni."


HIRDETÉSFiatal – húsz és harminc közötti – értelmiségieket kérdeztünk arról: szerintük mi a divat idén ősszel.


A megkérdezett hölgyek vállalták nevük kezdőbetűinek leírását, a férfiak viszont mindhárman névtelenségbe kívántak burkolózni.


M. K., egy nemzetközi PR-cég munkatársa

Szerintem (legalábbis remélem) visszatérnek a sötét színek, és valahogy megszabadulunk ettől a nyári őrülettől... világos zöld és rózsaszín színes flitterekkel…grrr.

Úgy gondolom, nem attól elegáns valaki, hogy követi a legújabb divatot, hanem attól, hogy képes egyedien összekombinálni a ruháit – ez tükrözi egy picit a személyiségét is. Ha valaki mindig a legmenőbb cuccokban jár, nekem azt sugallja, hogy nem elég erős az egyénisége, és nincs saját ízlése.


Névtelen, szerkesztő

Nemtom. Nadrág, kabát, szoknya, pulóver, őszi cipő. Az őszi ruhatáramat úgy állítom össze, hogy előszedem a szekrényből a tavalyi (tavalyelőtti stb.) cuccaimat. Ősszel vastagabb réteg textileket tekerek a testemre, melyeket a következőképpen szelektálok: ami tiszta, azt fel lehet venni.

Lehet, hogy vásárolok majd egy-két cuccot magamnak, de csak akkor, ha marad pénz a számítógép-alkatrészekre szánt összegből. Nem szoktam előre eltervezni, milyen legyen egy-egy ruhadarab: ami az üzletben megtetszik, azt veszem. Hogy érdekel-e a divat? Persze, ha szép kerek női seggekre szűk nadrágot diktál.


K. B., újságíró

Fogalmam sincs, hogy mi a divat idén ősszel. Mi ma zöldben jöttünk a kolleganőmmel, de véletlenül. Szerintem az esőköpeny, az nagyon nagy divat lesz az elkövetkezendő hónapokban… Ősszel a ruhatáramból kiválogatom a hűvösebb napokra való ruhákat: nadrágokat, vékonyabb pulcsikat. És természetesen az esőköpenyt.

Olyan nagyon szép méregzöld vastagbársony nadrágkosztümöt láttam, hogy csak na, de még nincs rá pénzem (és nem is lesz). Mit tanácsolnék a divattervezőknek? Az ősz színeit – rozsadbarna, sötétvörös és zöld – használják, és a ruhák melegek legyenek, de szellősek is.


Névtelen, történész, tudományos kutató


Őszintén, nincs sok fogalmam. (De például borfronton, úgy tűnik, hogy beérnek a nem régen telepített új fajták…) Én meglehetősen visszafogottan öltözködöm, némi skizo beütéssel. Vagy amolyan munkaeleganciával. Ing, kötött mellény, hosszúnadrág, vagy pedig póló-hátizsák farmer. És persze tehenészing, tekintettel a hűvösebb időjárásra.

A szín drapp, zöldesbarna, barnászöld, szürke a pólós vonalon. Az ingesen meg kheki, fekete, barna, és persze az elmaradhatatlan kék. A divat nem érdekel különösebben: mondjuk néha szeretek sznobnak látszani, ha van rá alkalom. Tudod: szmoking, zsebóra…


Névtelen, költőA bio-öltözködés egyfajta felívelését, mondhatni reneszánszát tartom valószínűnek az eljövendő őszön. A divattervezők eddig is számos kísérletet tettek arra, hogyan lehetne a ruházkodást, illetve a divatot a szó legszorosabb értelmében kompatibilissé tenni az évszakkal, afféle „organikus megfelelést” teremteni az évszak és a divat között.

Nos, ennek megfelelően én az ún. „levélkosztüm” népszerűvé válását prognosztizálom. A viselet lényege, hogy a hulló őszi faleveleket imitáló részekből áll össze.

Ennek következtében a gyanútlan szemlélőnek első látásra úgy tűnik, mintha a delikvens testét sárguló, töredezett falevelek borítanák, lehetőleg minél kisebb helyen, hogy még inkább az organikusság és természetesség látszatát keltse (vö. még „ádámkosztüm”).

A kétségtelenül csábító és elbájoló imidzs, valamint a környezettudatos bio-fíling mellett az ilyen típusú ruházat előnye, hogy alacsony jövedelműek számára is könnyen elérhető, mégpedig sokkal eredetibb módon: elég kimenni a közeli parkba vagy kiserdőbe, és beszerezhető az őszi gardrób összes eleme.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS