• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:19 GMT +2, 2005. június 24.

összeállította:K. A.
KLASSZIKUS ÉS AVANTGARDE
Női fehérneműtrendek – a nőiesség divatban marad


A kreátorok ügyeltek arra, hogy a tükörben magukat nézegető nők az idén se unatkozzanak.


HIRDETÉS


Legutóbb januárban volt a szokásos Párizsi Nemzetközi Fehérnemű szalon, amely a legújabb trendeket volt hivatott szemléltetni. A rendezvényen több ezren fordultak meg, és persze a konszolidált és a feltörekvő márkák is megmutatták magukat. Mindent összevetve a szakértők szerint az idei kollekciókra 5 általános vonal jellemző:A tündérmese vonal

Egyszerűség – a luxus a részletekben van. Nem ritka a nosztalgikus (vintage) megoldás. Sportos. Tiszta tónusok, világos, pasztell színek. Ártatlan, apróbb dolgokban mutatkozik meg az igényesség.

A gourmandise vonal

Fontosak az erős látványelemek, a vágykeltésen és az önerotizáláson van a hangsúly. Természetes színek, de erőteljesnek ható kombinációban. Minták és csipkék özöne, a kis geometrikus formák a jellemzők, főleg a modernre stilizált afrikai elemek.A "Hight tea in soho" vonal

A hangsúly a könnyen hordhatóságon, a lezserségen van. Kivágás-összerakás, a fontos helyeken díszített, a vonalak mégis egyszerűek. A "romlott" tónusok dominálnak, igaz a megszokottnál enyhébb, fényesebb a színezés. Angolszász pikáns íz – vidám, önfeledt családias hangulat él itt együtt, a nagyik merészebb cuccainak jellegzetességei a lekerekített, modernebb elemekkel.

A sikkes és provokatív vonal

A francia sikk-vonal továbbra is meghatározó marad. A Haute Couture hagyomány alkalmazásáról van szó, igaz, ez itt fiatalosabb, lágyabb. Az éjszakai viseletben jön elő, ha stilizáltan is, de a fűzők fontos elemként megmaradtak.

A cirkuszi vonal
Latin-amerikai színözön, Swarovski (kristály) effektusokkal. A fehérnemű egyféle köztes az utcai és a fürdőruha közt, pólószerű egyszerű megoldásokkal párosítva.


Pénz, piac

A fehérneműbiznisz évi 30 milliárd dolláros. Egy kurrens piaci jelentés szerint egy év alatt az Európába importált kínai gyártmányú fehérnemű értéke több mint megnégyszereződött – elsősorban azért, mert a márkás fehérneműk nagy részét Kínában és Indiában gyártják.

Egy másik jelentés szerint a legfontosabb márkák a La Perla, Christain Dior, Lejaby, Triumph, Marks & Spencer, Next, La Redoute és a Matalan. A feltörekvő brandek a Knickerbox, Agent Provocateur, Figleaves.com és a Bravissimo – ők jelentős médiakampányokkal hívták fel magukra a figyelmet.

A Just-style.com elemzése szerint a vezető cégek jelentős energiát, fejlesztési- és reklámpénzt költenek arra, hogy a "teltkarcsú" nőket előnyössé tevő megoldásokkal szolgálhassanak. Ugyanakkor egyetlen fontos cég sem vállalja nyíltan, hogy bevételeik jelentős része a jelenleg 55 körüli, vagy az elhízott nők számára készített modern “fűzőkből” származik – a kifutókon megjelenő nők méretei a legkevésbé sincsenek összhangban az eladott fehérneműk méreteivel.

A fehérneműpiac erősen rétegzett, a no name piac utáni szint a cash and carry-k szintje. Ott közepes az árszínt, és a nem különösebben extrém keresletre specializálódott a felhozatal – a bevásárlókocsis helyeken nagyon nehéz lesz nem sztereotip megoldásokat is azonosítani. A nagyon karakteres megoldásokat a márkaboltokban kell keresni – a márkaboltok fontos csatornái ennek az iparágnak, mert ezen a téren elég jelentős a vásárlók márkahűsége.


Agent provocateur
agentprovocateur.com

Az egyik legoffenzívebb brand – a Kylie Minogue-os reklámklipet sok fiatalember tárolja merevlemezén. Az első AP-bolt 1994-ben nyílt, és saját bevallásuk szerint a brit puritanizmussal akartak szembeszegülni. Az AP nagyon is erotikusra veszi a fazont, de sikerükhöz jelentősen hozzájárult, hogy nagyon korszerű a brandingjük.

Site-juk kreatívjuk erődemonstrációja. Ironikus-erotikus szituációk olyan fehérneműkkel, amelyek azt sugallják magukról, hogy csak a sikeres üzletasszonyok engedhetik meg maguknak egy-egy őrült hétvégére – egy melltartó 100 dollár feletti áron van. A Cosmo úgy tesz, mintha a sikeres nők olvasnák, de a sikeres nők legfeljebb írják a Cosmót. Nagyjából ugyanez a helyzet az AP-vel is.Ő tutira megy, igaz, azok a nők, akik magabiztosan viselhetnek ilyet, amúgy is tutira mennek, kötött majókában is.Szalagok ezen a modellen is – a reklámszövege: ő az, aki mindig elegáns a budoárjában. A nevetségességig erotizáló – hogyan oldják? egy hatalmas adag iróniával.Rózsaszín és csokoládé kombináció – pimasz és édes - tartja a reklámszöveg. Olyan fehérnemű, amiben szívesen fantáziálnak magukról azok, akik viselik.


La perla
laperla.com

Az olasz vállalkozás a 60-as években indult, jelenleg az egyik meghatározó brand. A divatlapok borítóin is otthonos, első vonalbeli divatfotósokkal dolgoztat.Önmeghatározás szerint az Une nuit blanche forró, sikkes és transzgresszív. Képzelettársítások: diszkókirálynő, csillogás, misztikus rend. Valójában egy egyszerre szép és sportos feszeske, nem túl telt keblű hölgyeknek.Manhattani tündér. Képzelettársítások: korábban kastélyban élt, most leköltözött a megalopoliszba. Stilizált provanszi virágmotívumokkal. Igazából egy nagyon magabiztos szerepjátszó egyik lehetséges kosztümje.Az ideológia szerint a sportos és intellektuális ötvözése kíván lenni. Minimalista apróbb figyelemfelkeltő megoldásokkal, igazi olasz design-remekmű.


Hustler Linjerie
hustlerlingerie.com

Larry Flynn brandje Hollywoodban a bevásárlóközpontokba is be szeretne kerülni. Pornófehérneművel indított, most a piac egyik legjellegzetesebb brandjévé vált, és pont azért, mert a vonal tervezői nem követték el azt a hibát, hogy a cég hagyományaival szakítva apácáknak szőjenek sötétkék vádlimelegítőket. Ezek alapvetően "színpadi" jelmezek, bár a posztmodernitásban elég nehéz megfogalmazni a színpad mibenlétét.A vintage vonal két idézőjele. A neoklasszicista corset imperial mell alatti egyenes vonala Ingres festményeiről és Jane Austenne regényeiből egy provokatív comeback-ben, illetve a cowboyfilmek szőke szalonmacáinak kortársított fehérneműje.Mazsorettbe oltott cirkuszi akrobata – ideális szerkó a csövek körüli pörgéshez.Hustler classic kollekcióból – a fantasykből előlépett amazon újabban pincérnőként keresi kenyerét.

State of Undress
state-of-undress.com

Szexis, de nem provokatív, édes, de nem szacharin – így a fiatal londoni tervezőműhely saját fehérneműiről, majd hozzáteszi: azoknak a farmernadrágos lányoknak találtuk ki, akik szeretnének valami különlegeset a dirty hétvégére.


Mellékesen és hozzávetőlegesen lyukas bugyi és hosszúra felejtett szalag. Mellékesen egy mozdulattal leoldható top és alsó. Ezek a cuccok csak úgy generálják az epikumot.

Aubade
aubade.com

Provokatívabb, mint a Triumph, de akár eladható ártalmatlan szexuális igényességnek is. Az Aubade kis történelem is egyben, ők kezdtek el először színes fehérneműt gyártani, illetve 1979-ben ők dobták piacra az első tangákat. A cég a monogám nők számára talált ki marketingjét, lankadt férjek ingerlésére szakosodott. Az egyik új ötletünk a csábítás saját termékfotóival illusztrált könyve.


Damaris
damaris-london.com
Egy fiatal vonal, nem titkolt experimentális jelleggel. 2003-ban elnyerte az Elle Style díjat az év kisvállalkozása kategóriában, azóta Sophie Dahl, Pamela Anderson, Kirsten Dunst, Christina Aquillera Sadie Frost, Jade Jagger, Angelina Jolie, Alicia Keys, Courtney Love, Liberty Ross, Claudia Schiffer és Liv Tyler is magukra öltötték – olvasható az egyik sajtóanyagban. Ami igazán jellegzetes a Damarisban, az hátul van.Az első modellt a tervező Coco Chanel tiszteletének ajánlja. Halványrózsaszín szatén fekete szalaggal.
Polka-pöttyös, nehezen azonosítható stílusú avantgarde költemény.Swarovski kövekkel díszített műselyem alapanyagú francia stílusú modell.
Fekete műselyem-szatén darabkák.

Chantelle
chantelle.com

A Chantelle a francia Le Group Chantelle legfontosabb brandje, a vállalkozás még a múlt században indult fűzőgyártással. A cég honlapján közzétett adatok szerint a forgalmazott 3 márka összesen 260 millió eurós bevételt jelentett a vállalkozásnak.Enyhén átlátszó üde darab, angol virág motívumú csipkézéssel. Fiatalos, játékos.
Karib atmoszféra, nyári hangulatot áraszt, hófehér bőrrel nem ajánlott.A darab fantázianeve Art Deco, mozgalom, amihez amúgy nincs valami sok köze. Fekete és elefántcsont szín, narancs-arany ívekkel. Enyhén áttetsző. Feminin, de nem lesújtóan szépoid.

A leírásban a primitív és modern mixtúrájának van nevezve. Kis vagány az egész, csöppet sem nyálas, nem agresszív, nem provokatív, de egyáltalán nem semleges.

Ritratti
ritratti.comEgy házi kedvencke. Arra büszkék, hogy egy olyan soft-up (közepesen felnyomó) melltartót fejlesztettek, ami olajat tartalmazó rugalmas betéttel működik. Nagyon éles olasz szem, egyszerűség, 100%-os viselhetőség.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS