• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2005. február 14.

Z. B.
MEZTELEN MORÁL
Erotika a frontvonalon


Az erotikus röpcédulák a második világháború ideje alatt a pszichológiai hadviselés szerves részét képezték. Egyetlen baj volt velük: emiatt nem csökkent, hanem emelkedett a harci morál.


HIRDETÉSMultifunkcionális röpcédulák

A második világháború ideje alatt a nagyobb országok szexuális tematikájú röpcédulákkal próbálták demoralizálni a front túloldalán harcoló ellenséges katonákat. Az erotikus szórólapok a pszichológiai hadműveletek részét képezték, céljuk az volt, hogy féltékennyé téve lelkileg megtörjék a katonákat.

Gyakran hatékonynak bizonyult ez a módszer, sokszor azonban ennek pontosan az ellenkezője következett be: a meztelen nőket ábrázoló képeket inkább begyűjtötték és csereberélték a katonák. A moráljuk meg nagy mértékben nőtt.


Ki kit demoralizál?


A második világháború ideje alatt az angol szórólapok kinyomtatásával megbízott tiszt azt nyilatkozta egy interjú során, hogy az erotikus röpcédulák "nem demoralizálták az ellenséget, de tökéletesen emelték azoknak angoloknak a morálját, akik terjesztették őket".

A japánok is próbálkoztak obszcén, meztelen nőket ábrázoló képekkel. Terveik szerint a nőtlen katonáknak ezek láttán annyira kellett volna sóvárogniuk, hogy inkább megadják magukat. Az ötlet nem működött: a katonák megtartották a pornográf képeket és inkább a japánokat nézték fura, perverz alakoknak.

A cédulák emellett más szükségeletet is kielégítettek. Sir Arthur Harris, az angol királyi hadsereg légierő-parancsnoka (a A bombásként emlegetett marsall vezette 1942 és 45 között a Németország elleni légitámadásokat, többek közt Köln és Drezda elpusztítását) szerint a céduláknak egyetlen hasznuk volt, mégpedig az, hogy biztosították a kontinens vécépapír-szükségletét a háború öt éve alatt.Német pontosság

A legtöbb erotikus szórólap a németek kezéből került ki. Ők voltak az elsők, akik ilyen röpcédulákat bevetettek, az "oszd meg és uralkodj" elv alapján. Céljuk az volt, hogy megosszák a franciák és angolok egységét, kihasználva azt, hogy az angolok vonakodtak megtámadni Németországot és segíteni a veszteségeket szenvedő franciáknak.
A színes cédulák alsó részén piszkos, sebesült francia katonát lehetett látni, a felső, nagyobb képen pedig francia nő feküdt egy angol katona karjaiban. Szöveg csak ennyi volt: "Hol van most Tommy?" . A cédula állítólag hatékony volt, a franciáknak még inkább elment a kedvük a harctól.

A németek Lengyelországban is terjesztettek ilyen jellegű röpcédulákat, ezúttal az bolsevik-ellenes hangulat megerősítése céljából. "Gondtalan fiatalság – vagy kegyetlen sors?" állt az egyik cédula szövegében.A képen egy lengyel lány fekszik a fűben, szájában virágot tartva. Amennyiben fény felé tartották a papírt, egy másik rajz is láthatóvá vált, amin egy szovjet katona egy meztelen lány felé hajol. Figyelembe véve, hogy milyen bánásmódban részesítették a németek a lengyeleket az elfoglalt területeken, a kezdeményezés sikere megkérdőjelezhető.


Az otthonhagyott lány kalandjai

Az amerikaiak számára is külön témával rukkoltak elő a német tervezők, ezúttal a zsidó kérdést lovagolva meg és csalóka szövegeket is bevetve annak érdekében, hogy a jenki katonákat féltékennyé tegyék. Különben számos ilyen röpcédula a képek mellett szöveggel is próbált hatni.

"A lány, akit otthon hagytál" című sorozatot 1944 márciusában, Olaszországban szórták a németek. Ezeknek különböző típusai egy bizonyos zsidó, Sam Levy történetét mesélték el. A történetek abban hasonlítanak, hogy a háború alatt meggazdagodott Sam mindegyik esetében egy keresztény lányt használ ki, akinek barátja a fronton harcol.Az egyik példányon Samet láthatjuk, amint segít a fiatal lánynak egy drága nylonharisnyát felhúzni. A hátoldalon a következő szöveg olvasható:

Sam tudjal, mit akar. Két évvel ezelőtt Joan Hopkins még csak eladólányként dolgozott egy százforintos boltban heti 12 dollárért. Ma 60 dollárt keres hetente Sam Levy magántitkárnőjeként. Az üzlet tökéletesen megy, Sam egy rakás pénzt nyer háborús szerződéseken.

Számára a mészárlás nem tarthat eléggé sokáig. Samnek nincsenek gátlásai, amikor arról van szó, hogy Joannal töltse az időt, és miért is lennének? A magas és jóképű Bob Harrison, Joan jegyese a fronton van, több ezer mérföldre, olyanokért harcol, mint Sam Levy. Joan szereti Bobot, de nem tudja, mikor jön vissza.
Látta A lány, akit otthon hagytál többi képeit is?
A japánok

Az új-guineai dzsungelben harcoló ausztrál katonáknak dobtak le ilyen jellegű röpcédulákat. A fenti lap felső képén egy hátrafésült hajú, bajuszos amerikai civil ruhában egy ausztrál lánnyal szeretkezik. Ezzel ellentétben az alsó képen egy ausztrál katona egy levelekkel takart benszülött lányt üldöz a dzsungelben.

Az angolok a maguk során a németországi a munkaszolgálatot teljesítő külföldiekkel próbálták csökkenteni a németek harci kedvét. Egyik szórólapon ez áll: "5 800 000 fegyvertársad halt, sebesült meg vagy tűnt el a fronon. Ezidő alatt otthon a külföldi munkások száma 12 000 000-ra növekedett".

Az amerikaiak is bevetették a röpcédulákat a fronton harcoló német katonák demoralizálása céljából. Ezek általában két témát érintettek: vagy arról szóltak, hogyan próbálja kielégíteni nemi vágyait az otthon marad kedves, vagy a náci fejesek erkölcstelenségét szemlélteti.A fenti röpcédula két nőt ábrázol, amint egyik a másik mellét csókolja. A gót betűkkel írt szövegben ez áll: "Új játékok otthon (A férfi a fronton van)" .Később, például a koreai háború során is vetettek be az amerikaiak ilyen jellegű szórólapokat, ám ezek is hasonló sorsra jutottak: ahelyett hogy lelkileg letörték volna a katonákat, gyűjtőtárgyakká váltak.

Forrás: Psywarrior


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS