• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:22 GMT +2, 2005. január 20.

szerk.
A SZEKU VOLT A KERÍTŐ
A kis Ceausescu szeretői


Gyilkosság, gázolások, nemi erőszak, orgiák – ez a minimum, amit a nép beszél Nicu Ceausescuról, a „kis hercegről”. A hozzá közelállók szerint ennek tizede sem igaz: Nicu egy félénk ember volt, aki még leszólítani sem tudta a csajokat.


HIRDETÉS


12 éves korában kezdett autót vezetni, nemi életét pedig 16 évesen kezdte – nem csoda, hogy igen gyorsan legendássá lett a Ceausescu-család sarja. Nicu első „életrajzírója” a disszidens Pacepa tábornok, aki könyvében a Ceausescu-fiút alkoholistaként írja le, aki bulikon az osztrigákra vizel, mindeközben kormány-funkciókat osztogat magának. A tábornok szerint Nicu kitépte Nadia Comaneci körmeit, valamint összeverekedett Florin Piersic-el.

A forradalom után kihallgatott testőrei, illetve barátai elismerték: az akkori lehetőségekhez képest valóban kicsapongó életet élt a „trónörökös”, de a mostani aranyifjak életéhez képest mindez semmiség. Például egész élete során csupán két kisebb közúti balesetnek volt részese – ezek során nem halt meg senki.

„Gyakran megpróbált megszabadulni tőlünk, de fokozatosan egyféle kapcsolat alakult ki közöttünk” – meséli egyik testőre. „Aranyból volt a szíve. El sem hiszik, hány művészt és egyszerű embert segített.” Szűk baráti köre – Jean Maurer (Ion Gheorghe Maurer kommunista miniszterelnök fia), Madalin Voicu és Serghei Niculescu Mizil, a Központi Bizottság második emberének fia – a „kis herceget” érzékeny embernek mutatják be, akit az anyja szekál a politikai karrierrel, bár semmi sem áll tőle távolabb.

Szuperhím

A barátok egybehangzóan állítják, hogy potens férfi volt, akinek komoly sikerei voltak a nőknél. Nicu nem válogatott: a nép egyszerű lányaitól kezdve a felső tízezerbeli dámákig „több ezer” nőt csábított el.

Bár a legendák szerint a végsőkig elkényeztették a „kis herceget”, annak sorsa a hozzá közel állók szerint távolról sem volt rózsás. Egyik szeretője, Daniela Vladescu divatos opera-énekesnő szerint Nicuval ugyanúgy bánt a Ceausescu-család, mint bármely más párttitkárral (az ő kapcsoltuk idején Nicu Szeben megye párttitkára volt). Megfigyelték, akár meg is fenyegették.

Mint Vladescu mesélte, a Ceausescu-sarj tisztában volt azzal, hogy a nép egyre elégedetlenebb, és megpróbált a Szeben megyeiek sorsán segíteni, amennyit csak tudott (többek közt a kitelepedni kívánó szászok ügyében is közbenjárt). Nicu nem értett egyet szülei vezetési stílusával, azonban mint ő maga sokszor hangoztatta, nem tehetett semmit: a diktátor házaspár nem vette figyelembe a tanácsokat.

Barátai fűzték neki a csajokat

Magánéletben visszahúzódó típus volt Nicu – meséli egyik barátja, Serghei Mizil. Még lányokat sem tudott fűzni: erre leggyakrabban barátait kérte meg, és csak akkor kezdett a kívánt hölgy körül legyeskedni, amikor az már benne volt a társaságban. A lányok taposták le egymást, hogy bekerüljenek a bandába.

Mizil saját magát így jellemezte: „én voltam a társaság bolondja”. Rendőrökkel verekedtek, bejárták az országot és majd’ beleszakadtak, annyit buliztak – meséli. Mivel nem voltak akárkik, gyakorlatilag bármit megtehettek, a sztorikon pedig gyakran jókat derült Elena Ceausescu is. Mizil akkoriban lázadóra vette a figurát: hosszú hajat, mocskos farmert hordott és fennhangon szidta a pártot.

Mindenhol buli lett, ahol a körülbelül 20 fős csoport megjelent: Nicuval még a pincérlányok és táncosnők is meg akartak ismerkedni, egyértelműen tudomására hozva, hogy esetleg többről is szó lehet, mint egyszerű bemutatkozásról.

Az összes nő közül, aki valaha Nicu életében megfordult Donca Mizil, Nicu barátjának húga foglalta el az első helyet. 16 éves korában szeretett bele, és tíz évig voltak együtt. Jean Maurer emlékezései szerint szerelmük a Rómeó és Júlia szerelméhez hasonlítható. Szerelmüknek a Ceausescu és Mizil család közti nézeteltérés vetett véget: Elena Ceausescu úgy döntött, hogy Nicunak és Doncanak szét kell válniuk.


Feleség pártrendeletre

A Doncaval történő kényszerszakítás után Elena elrendelte, hogy Nicunak Poliana Cristescut kell feleségül vennie. Madalin Voicu szerint Poliana Cristescu egyáltalán nem nézett ki rosszul, de Nicunak nem igazán fűt a foga a párt ajándékához.

Jean Maurer emlékezése szerint Poliana Cristescu tökéletes feleség volt, de csak Elena számára. Az sem kizárt, hogy Poliana a Securitate képezte ki, és naponta kellett jelentenie Elenanak Nicuról. A titkosszolgálat persze mindenféle utakon mindhárom Ceausescu-sarjat megfigyelte.

Sergei Mizil szerint Nicu később sokat ivott, egy-két pohár alkohol után egyre agresszívabb lett, és ritkábban találkozott fiatalkori barátaival. Az egyik tengerparti kiruccanáskor Nicu összejött Jeanina Matei énekesnővel, akivel egy rövid de rendkívül intenzív kapcsolata volt. Napközben a pár eltűnt a világ szeme elől, és csak esténként lehetett őket látni abban az étteremben, ahol Jeanina énekelt. Abban az időben Florin Piersic is a bandához tartozott, és nagyon jó barátok voltak, mígnem egy nő miatt ökölre mentek.

Nadia Comaneci-el is egy tengerparti bárpultnál jött össze a románok kishercege. Néhány pohár után Nicu annyira összemelegedett a tornászlánnyal, hogy a levegőbe dobta és elfelejtette kifogni. Így kezdődött a nagy szerelem. Sergei Mizil szerint Nicu segített Nadianak abban, hogy végleg elhagyhassa az országot, valamint az ő közbenjárására kapott Nadia lakást és autót tornászi teljesítményeiért.

Az utolsó hölgyAz utolsó hölgy Nicu életében Daniela Vladescu szopránénekes volt. A hölgynek rengeteg udvarlója akadt és bejáratos volt az akkori idők legfelső köreibe. A szóbeszéd szerint Daniela Nicu művészlelke hódította meg.

1989-es események kirobbanásokkor Nicu és Daniela épp a hegyekben kirándult. Kétéves együttlét után a szopránénekes simán ejtette a kegyvesztett kisherceget. Nicu a börtönévek után az egyetemi katedrájához szeretett volna visszatérni, de ebben betegsége, majd halála meggátolta.

a Lumea és az Evenimentul Zilei alapján


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS