• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:35 GMT +2, 2003. február 6.

Gy. A.
ÉRZÉKI, EGZOTIKUS, SZEPLÕS
A nemzetközi kifutók erdélyi modelljei


Nem a Barbie-kat, hanem a sugárzó, érzéki és egzotikus lányokat keresik most a nemzetközi modellügynökségek -- magyarázza Kész Cs. Levente, az NBC Models erdélyi képviselõje. A szentgyörgyi Csõsz Boglárka például Máltán nyerte el a "legszebb popsi" díjat.


HIRDETÉS


Transindex: -- Általában véve milyen helyzetben van a romániai modellszakma? Melyik várost lehetne a központnak tekinteni?

Kész Cs. Levente: A Heti Hirdetõ magazin az egyetlen romániai magyar lap, amely megpróbál a modell-, manöken- és a táncos szakmában érvényesülni óhajtó erdélyi lányoknak (nemzetiségre való tekintet nélkül) igazi esélyt biztosítani. Ezért hoztuk létre 5 évvel ezelõtt a Modellkeresõ rovatot, ahová az idõk folyamán ezernél is több lány küldte be fotóit. Én magam 1994 óta foglalkozom szépség- és modellversenyek szervezésével, 9 év alatt kb. 10 (Miss Tavasz, Miss 2000, Az év arca 2000, 2001, 2002, Miss Pannónia) saját rendezésû és 15 közös (Miss Siculus 1994-2002, Krónika Szépe, Miss Jakobs) rendezésû versenyt bonyolítottunk le.


-- Létezik-e Erdélyben magyar modellügynökség, vagy ezek csak a magyarországiak kirendeltségei? A hazai vagy a nemzetközi piacra dolgoznak inkább?

K. Cs. L.: A hazai modellszakma központja természetesen Bukarest, bár vannak próbálkozások Erdélyben is, de igazán érvényesülni csak a fõvároson keresztül lehet. Erre azonban az erdélyi, és fõleg a székelyföldi magyar nemzetiségû lányoknak nem nagyon van esélyük. Sajnos manapság még nem csak a szépség, a rátermettség számít... Szomorú példája ennek egy kézdivásárhelyi lány, Popa Mónika esete, akit beneveztünk a Miss Romania 1999-es versenyre.

Mónika be is jutott a döntõbe, amelyet annak idején az Antena 1 tévécsatorna egyenesben közvetített. A versenyt megelõzõ felkészülésen, amikor az igazi szakemberek (profi fotósok, divattervezõk, designerek) "vették szemre" a lányokat, már kialakult egy elõzetes rangsor, s Mónika egyértelmûen ott volt az elsõ három között. Csakhogy, a másnapi verseny zsûrijében nem szakemberek, hanem politikusok (többek között Gheorghe Funar) ültek.A probléma akkor adódott,

amikor a polgármester megkérdezte Mónikát, hogy ha román neve van, ugyan miért nem tud jól románul... Mondanom sem kell, hogy Mónika nem került az elsõ öt versenyzõ közé sem, de hogy a szakemberek másként vélekedtek a zsûri döntésérõl, ezt az is bizonyítja, hogy több különdíjat (köztük egy Dacia személygépkocsit, 2000 dollárt, milánói szerzõdést) neki ítéltek oda.

Ekkor döntöttünk úgy, hogy ha Bukaresten keresztül ilyen göröngyös az út, akkor Budapesten keresztül próbálkozunk. Itt azonban már nem a nemzetiségi hovatartozás, vagy más obskurus szempontok a problémák,

hanem a nagy és igazi konkurencia.

Amikor egy londoni neves modellügynökségnél jelentkezõ, mondjuk 500 lány közül háromnak-négynek jön be a siker, akkor azt a tényt, hogy 3 év alatt 9-10 erdélyi lánynak sikerült elindítani komolyan a karrierjét, és további 18-20 lánnyal sikerült már megkóstoltatni azt, hogy milyen is az igazi modellszakma, igen jó eredménynek mondhatjuk.


-- Milyen esélyei vannak egy erdélyi magyar lánynak, ha a szépségszakmában akar elhelyezkedni? Van-e elég munkalehetõség, mekkora a valószínûsége egy nemzetközi karriernek?

K. Cs. L.: Az erdélyi lányok problémája az is, hogy itt tulajdonképpen modellügynökségek nem léteznek. Hallani ugyan, hogy egyik másik lány Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron elvégzett egy, úgynevezett modelltanfolyamot. Ezért keményen fizetnek, végül többnyire kapnak is valamilyen "diplomát", és azzal kész. Az érvényesülésben szinte egyáltalán nem tudnak segíteni nekik, de még abban sem, hogy bár egyszer-kétszer igazi kifutóra léphessenek.

Én 2000-tõl állok kapcsolatban néhány budapesti székhelyû, de a nagy nemzetközi modellügynökségekkel kapcsolatban álló modellügynökséggel, az NBC Models-szel, a Vojo Arte Team-mal, vagy a londoni székhelyû GM Pictures-szel. Az óta ezen ügynökségek képviselõi minden általunk szervezett szépségversenyen képviseltették magukat és díjakat adtak.

Az eddig elért sikereiket

az erdélyi lányok többnyire ezeknek az ügynökségeknek köszönhetik, hiszen általunk velük állnak kapcsolatban, vagy szerzõdéses viszonyban. Valójában a Heti Hirdetõ nem modellügynökség, nem is kirendeltség, csupán személyes kapcsolataimon keresztül mûködik az egész, viszont egyértelmû, hogy a lányok "toborzásában" a lapnak nagy szerepe van.


-- Sokféle elõítélet övezi a modellszakmát. Milyen kompromisszumokat kell megkötniük a jelentkezõknek? Mekkora a felsõ és alsó korhatár?

Hogy mi az érvényesülés pontos "útvonala", ez egy külön téma lenne. Elõítéletek valóban vannak -- és joggal, hiszen annyi csalóka hirdetés ígér karriert, aztán ez a karrier a legtöbbször, valamelyik nyugati, vagy keleti bordélyházban ér véget... -- azonban az általunk biztosított útvonal nem vehet rossz irányt, ugyanis a sajtó nyilvánosságától mindenki tart. Senki sem meri azt megkockáztatni, hogy például a felfedezetteinket másra használja, mint amirõl az egyezség szól, hiszen elég egy cikk és az ügynökségnek vége...


-- Léteznek-e már erdélyi sikertörténetek? Ki az, aki a legtöbbre vitte?

Az utóbbi három esztendõnek valóban vannak már komoly sikertörténetei. A leglátványosabb talán a csíkszentdomokosi Szabó Erikáé, akit 1999-ben fedeztünk fel, 2001-ben nyerte elsõ szépségversenyét, az általunk szervezett Miss Tavaszt. Ezt követõen rögtön elutazhatott Budapestre portfóliót csináltatni. Sikertörténete kis túlzással

szinte regénynyi terjedelmû,

most csak annyit róla, hogy tavaly Varsóban a Miss Europán a kontinens második legszebb hölgye lett, megnyerte a Miss Photo Európa címet, s az ezzel járó modellszerzõdéseket. Az óta már Rio de Janeirótól, Koppenhágától, Szicíliától Párizsig több helyen fotózott és Budapest is tele van a vele készült óriásplakátokkal.Másik sikertörténet a sepsiszentgyörgyi Csõsz Boglárkáé, aki Budapesten, majd Málta szigetén nyert nemzetközi versenyeket. A brassói Ács Emõke ez év elején ért el nagy sikert, Közép-Amerikában megnyerte a Miss Season nemzetközi modellversenyt. Sikert mondhat magáénak a Miss Siculus 2002 novemberi gyõztese, a marosvásárhelyi orvostanhallgató Marton Gabriella is, aki a március elseji farsangzáró

budapesti Operabál díszvendége lesz,

Catherine Deneuve-vel együtt. De több felfedezettünk, ha nem is nyert versenyt, Új-Zélandon, Dél-Koreában, Milánóban, Bécsben, Berlinben, Kuala Lumpurban dolgozott, dolgozik. És sokuknak vannak ajánlataik, de mivel még iskolába járnak, és mert tanulást is fontosnak tartják, egyelõre nem tudnak eleget tenni azoknak.


-- Jelenleg milyen nõtípus a divatos a modellszakmában, milyen tulajdonságok tesznek igazán keresetté valakit? Érvényesülnek-e az új trendek, elvárások erdélyi szinten is?

Manapság a modellszakmában már nem a Barbie-babákat, a rendkívülien szép lányokat keresik kimondottan, hanem inkább az érdekes arcokat, és az olyan megjelenésû lányokat, akiknek valamilyen titkos kisugárzásuk van. Ez volt a helyzet az egyik felfedezettünkkel, a csíki Szabó Erikával is, aki inkább egzotikusságával, érzékiségével érte el sikereit. Voltak olyan felfedezetteink, akik kimondottan szeplõsek voltak, rájuk fõleg a japán magazinok buknak.

Már a testmagasság sem kizáró jellegû,

igaz, nagyobb az esély, ha egy lány legalább 167 centi magas. Az is megfigyelhetõ, hogy már nem a "deszka-vékony" típusokat keresik, hanem azokat a lányokat, akiknek valamelyik testrésze egy kicsit feltûnõbb. A sepsiszentgyörgyi Csõsz Boglárka például a máltai nemzetközi versenyen a "legszebb fenekû lány" díjat is megnyerte. Ez azért is fontos, mert az ilyen alakú lányok után kapkodnak a leginkább a fehérnemût gyártó cégek.Ami az erdélyi trendeket illeti, azok egyszerûen nem léteznek, de a modellszakmáról álmodó lányokkal szemben persze vannak elvárások. A legfontosabb az, hogy ne legyenek álszemérmesek, magyarul: szégyellõsek. Itt nem arról van szó, hogy a fényképezõgép elõtt meztelenre kell vetkõzni, de egy modellnek nem csak azt kell megmutatnia, amit éppen reklámoz, hanem önmagát is. Elõfordult már, hogy a budapesti fotózásra érkezõ kézdivásárhelyi lány a mûteremben arra várt, hogy mindenki kimenjen, hogy átöltözhessen... A határozottság szintén fontos: vagy igent mondasz, vagy nemet, középút nincs.


-- Vannak-e fiú jelentkezõik is, vagy még mindig munkál az a beidegzõdés, hogy a modellkedés csak a "szebbik nem"-nek való foglalkozás? Milyen arányban képviseltetik magukat a férfiak?

Hogy mi a beidegzõdés a fiúk esetében,

errõl keveset mondhatok, ugyanis az évek során mindössze négy-öt fiúmanökennel dolgoztunk, és a modellkedésben csak egy udvarhelyi srácnak, Bugarszky Milánnak volt sikere, aki egy neves külföldi, férfifehérnemût gyártó cégnek fotózott. Én azt hiszem, a fiúk nem veszik komolyan Erdélyben a modellszakmát, így aztán nincs is esélyük az érvényesülésre. De ha valaki kedvet kap mindehhez -- nemcsak a lányok, hanem a fiúk is, szeretném elmondani, folyamatosan várjuk a fényképes bemutatkozó leveleket a Heti Hirdetõ címére (4150. Odorhei, str. Kossuh, nr. 1, jud. Harghita).
  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Készülsz szavazni a szeptember 27-i helyhatósági választásokon?

Sok múlik rajta, úgyhogy mindenképp szavazok 202
Eddig egy szavazást sem hagytam még ki 63
A megfelelő óvintézkedések betartásával ott leszek 25
Jobban örülnék egy elektronikus vagy levélszavazásnak 66
Még nem döntöttem el 23
Nem tudok elmenni szavazni 78

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS