• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 11:49 GMT +2, 2002. szeptember 6.

szerk.
ÖRÖKZÖLD SZŐKÉK
A szerelem, a karrier és a hajszín


A szőke nők jók az ágyban, a barnák viszont jobban beválnak feleségnek, és karriert is könnyebben építhetnek. A kortárs sztereotípiákba jól belefér a kacér vörös képzete is, de a feketék szóra sem érdemesek.


HIRDETÉS

Egy kozmetikai cég felmérést készített arról, mennyiben függ össze a hajszín és a vonzalom. Ami várható volt, ismét kiderült: a férfiak legnagyobb része biztosan szőke nőt választ, ha barátnőre vagy szeretőre vágyik. Ha azonban az erősebbik nem képviselői feleséget keresnek, akkor megnő az érdeklődésük a barna hajú lányok iránt.A vörös nő csak mosogasson!

Az urak az egykori Marilyn Monroe-film címéhez hasonlóan a szexben valóban a szőkéket kedvelik, mert úgy vélik, hogy a szőke bombázók nagyon jók az ágyban. Erre 26% szavazott, míg a vörösek 22, a világosbarnák 20, a sötétbarnák pedig csak 10%-ot kaptak az ágybeli teljesítményükre. A fekete hajszínt egyszerűen kihagyták a szavazásból. Hát, pedig a Kleopátrák...

A szőkékről kialakult mítoszok és a sztereotípiák okolhatók azért is, ami a karrier vonatkozásában derült ki. A férfiak szerint a szőke nőknek kisebb az esélyük arra, hogy karriert építsenek, vagy sok pénzt keressenek. Még mindig erősen tartja magát a szőke viccekben is kiütköző nézet, miszerint a szőke nők butácskák, így aztán nehezen haladhatnak előre a munkahelyi ranglétrán. Az urak 31%-a szerint a sötétbarna hajú lányok a legesélyesebbek ezen a téren. Ami a karrierépítési esélyeket illeti, a szőkék a megkérdezettek 26%-ának, a vörösek pedig 9%-ának szavazatát kapták.

A Portsmouth Egyetem egyik pszichológusa szerint a tanulmányban az a legérdekesebb, hogy a férfiak összességében mégis inkább a barna hajú nőkhöz vonzódnak. Bennük látják megtestesülni a biztonságos kikötőt, a hosszú távú kapcsolat és a házasság lehetőségét.


A nők a sötétbarnára esküsznek

A sztereotípiáktól azonban a nők élete sem mentes, hiszen gyermekkoruktól kezdve azt mondják nekik, hogy egyszer majd eljön értük a szőke herceg. Ehhez képest a közvéleménykutatásból kiderült, hogy nem is a szőke férfiak a legvonzóbbak. A hölgyek 37%-a a sötét hajú férfiakra adta le a voksát. A világosbarnák 29, míg a szőkék csak 16%-ot kaptak. A legrosszabbul a vörös hajú urak jártak, mivel a megkérdezett nők csupán 2%-ának tetszettek.


Mindig csak a szőkék!

Az ókorig nyúlhatunk vissza példákért ahhoz, hogy alátámasszuk, a szőkék mindig is népszerűbbek voltak barna társaiknál. Már a régi Róma asszonyainak is annyira megtetszett az Északról hozott szőke nők haja (illetve valószínűleg azoknak a férfiak körében aratott sikere), hogy citrom, bor és hamu keverékével ők is kiszőkítették hajukat. A reneszánsz idején sem volt ez másképp: a fiatal polgárnők különböző növényi kivonatokat kentek a hajukra, és a napon fésülve szárították meg azért, hogy a kívánt hatást elérjék.

Ami a szõkék sikerének humánetológiai magyarázatát illeti, a válasz nem túl bonyolult. A biológusok arra figyeltek fel, hogy a legtöbb nõ hajszíne minden szülést követõen valamelyest sötétedik. A következtetés magától jött: a fiatalabb és kevesebb gyereket nevelõ nõ alkalmasabb a férfi génjeinek sikeres átöröklésére, és ezen jel követése bele van építve a férfiak agyába.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Te beoltatnád magad koronavírus ellen?

Igen, mert nagyon fontos a munkámhoz 1
Amint lehet, még fizetnék is érte 56
Nagyon fontosnak tartom, de megvárom a sorom 64
Igen, de várnék, amíg lesz egy egészen megbízható 52
Nem, eszemben sincs! 78
Kételkedem a járványban és az oltásban is 5
Nem tudom még eldönteni 37

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS