• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 19:21 GMT +2, 2002. augusztus 25.

Gozner Gertrud
ÉDES FÁJDALOM
Régmúlt idők kegyetlen játékai


Ezek a képek a századelő polgárságának sajátos szórakozását tárják a szemünk elé: madamok, amint méltatlan pózokban, de mindig az illendőség szabályai szerint öltözve, kalapban csapkodják az izgatott kis fruskák hátsóját.


HIRDETÉS


Szadista művészetek


A szado-mazochista késztetések mindig is kifejeződésre jutottak a művészetekben. Elég megemlítenünk az asszír domborműveken bemutatott kegyetlenséget, a görög vázákon ábrázolt szodómia jeleneteket, vagy akár a pompeji festményeket, amelyek a Dionüszoszi misztériumokba való beavatás nyers féktelenségét ábrázolják. A női szadomazochizmust bemutató fényképek szinte egyidősek a fotográfia születésével, az első képek az 1850-es évekre datálódnak. A fényképészet korán meglátta a lehetőséget a pikáns témában, mert a megjelenített helyzetek, ahogy George Bataille fogalmazott, "szívügyét képezik életünknek".


Homályos meztelenség a dagerrotípiákon

A korai fenékpaskolós dagerrotípiák ritkaságszámba mennek, mivel egy részüket az uralkodó erkölcs keltette szégyenérzet semmisítette meg, nagyrészük viszont a gondatlanság áldozatává vált. A képeket természetesen férfiak készítették férfiaknak, de a szigorú erkölcs a pult alá kényszeríttette azokat. Kezdetben a hétköznapi események köntösébe bújtatták a szadista intenciókat, később viszont egyre inkább felszínre hozták annak erotikus, sőt pornográf oldalait. Például egy Diderot Apácájából inspirált képen két apácának öltözött nő, kezükben kilencágú ostorral segít egymásnak vezekelni a bűneikért.


A fenékpaskolás etikettje


A Belle Epoque bőkezűben hagyta ránk ilyen tematikájú fotóit, amelyek nagy része francia forrásból származik. Párizsban számtalan e célra kialakított ház létezett, amelyek egy állandó klientúrát elégítettek ki. A legtöbb képen egy bordélyházi madame szerepel, amint épp az egyik lányt ütlegeli, hogy az kiélhesse mazochista hajlamait. Az ilyen, tulajdonképpen névjegykártyáknak szánt fotók hátoldalán gyakran feltüntették az illető prostituált nevét is.

Ha hihetünk a korabeli krónikásnak, a rituális verés szokása a századforduló perverz polgárainál széles körben elterjedt volt, akárcsak a 18. és 19. századi arisztrokrata körökben az az elképzelés, hogy a ház ura bármit megtehet a kis szobalánnyal. Ezek a képek a polgárság sajátos szórakozását tárják a szemünk elé: madamok amint méltatlan pózokban, de mindig az illendőség szabályai szerint öltözve, kalapban csapkodják az izgatott kis fruskák hátsóját.


A fétisizmus kezdetei


A harsány 20-as évek nemcsak az irodalomban hozták el a szado-mazochista fantáziák kirobbanását. A pajzán fotográfiák immáron képeslap formában is kaphatók voltak, ezekkel (borítékban) meglephették a hasonló ízlésű barátokat. Ugyancsak népszerű volt a sztereoszkopikus beállítás kulcslyukon keresztül figyelhető hölgyekről, amely a voyeurista vágyakat hivatott kielégíteni.

Ezen korszak képeinek tanúsága szerint a fotósok egyik napról a másikra egy széleskörű, kíváncsi publikum igényeivel találták szemben magukat. Már semmiféle tematikai és erkölcsi megszorítás nem korlátozza munkájukat. Gyakran olyan szélsőségekig is elmennek, amelyek a mai szemlélő számára teljességgel valószerűtlennek, ezért inkább humorosnak, mintsem izgatónak tűnnek.

A francia példát követve a németek és az osztrákok is elkezdtek korbácsolós képeket készíteni, a berlini és lipcsei kiadók úgy mutatták be az ún. "angol vétket" mint az abberáns viselkedések pszichológiai kutatásának egyik fő területét. 1935 környékén Párizsban Yva Richard fotográfus volt az első, aki bőr- és gumi-szerelésbe öltöztette modelljeit, ezzel nyitva utat a háború után az Egyesült Államokban kialakuló fétisfotózásnak.


Kép-regényes Amerika


1945 fordulópont a szado-mazo fényképezésben, ennek a műfajnak már nincs helye a háború horrorját átélt Európában, és átköltözik az óceánon túlra. 1947-től kezdődően Irving Klaw, a műfaj iskolateremtője, kliensei kívánságára kezd el a képregényfüzetek mintájára megkötözött hölgyeket bemutató, szado-mazo témájú képeket készíteni. A pin-up girl Betty Page volt a kedvenc modellje. Közben Európa Sieffre és Newtonra várt, hogy újra felfedezze magának a divatfotózás kifinomultságát, és a nőt mint tárgyat, aki alávethető az uralkodás fantáziájának.Forrás: Serge Nazarieff "Jeux de Dames Cruelles"


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit gondolsz a romániai járványhelyzetről?

Erre nincs egyszerű válaszom. 44
Rohanunk egy újabb karantén felé. 58
A többség nem tartja be a szabályokat, ezért jutottunk ide. 786
Egyszer így is, úgy is túl kell esnünk valahogy rajta. 62
Egyértelmű: több teszt, több eset. 90
Drasztikusan meg fog nőni a napi esetszám, ha nem szigorítanak. 97
A hatóságoknak lokálisan kellene fellépniük a gócpontokban. 441
Nem hiszek a járványban. 176
Nem hiszek a vírusban. 24
Fogalmam sincs. 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS