• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 11:45 GMT +2, 2019. november 9.

Okos jelzőlámpák könnyítik a haladást a székelyudvarhelyi terelőúton


HIRDETÉS



Pár napja adták át azt a rendszert Székelyudvarhelyen, amely révén a terelőút négy csomópontjának forgalmát "okos" jelzőlámpákkal könnyítik. Egy marosvásárhelyi közlekedésszervezéssel foglalkozó szakcég mindenik jelzőlámpára kamerát szerelt, amelyek minden, az útkereszteződésbe bejövő sávot egyenként figyelnek, és egy speciális digitális érzékelőnek köszönhetően felmérik, hogy melyik sávokon várakoznak gépjárművek az áthaladáshoz. A lámpák így a kamerák által érzékelt sávoknak adnak zöld jelzést - áll a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal közleményében.
Fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri HivatalFotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal

Nagy előnye a rendszernek, hogy a várakozó autók számát is figyelembe tudja venni, így hosszú zöld jelzést hagy annak a sávnak, ahol sok autó gyűlt fel. Ennek zavartalan működéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a gépkocsik között ne legyen több tíz méteres távolság, hiszen a szenzor 3 és 8 másodperc közti időintervallumot vár, és ha ez idő alatt nem érzékel autót, akkor automatikusan pirosra váltja a lámpát.

Koncz Szabolcs közlekedésszervező szakember a rendszer november 6-i indításán elmondta, hogy a működés elengedhetetlen feltétele, hogy a gépjárművezetők reakcióideje sokkal jobb legyen, hiszen egy-egy lassú sofőr leállítja a teljes sor haladását. Kiemelte, hogy a rendszer révén azok az utcák, ahol nem áll autó, nem kapnak üres zöld jelzést, így azt az időt hasznosan tudja kihasználni az a sáv, ahol sok autó van.



A Nicolae Bălcescu utca három jelzőlámpájának okosítása révén a kereszteződésekben lehetőség van forgalomszámlálásra is.

Hasonló okosjelzőlámpák működnek Bukarestben, Kolozsváron és Medgyesen is. (hírszerk)



HIRDETÉS



Figyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés





SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 227
A teljes felszabadultság 538
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 155
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 60
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 39
Nem szeretem a nyarat 51
Még nem tudom 233

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK



24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS