• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 10:17 GMT +2, 2019. szeptember 15.

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet


HIRDETÉSMár első perctől teltházzal üzemel a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyögy központjában, a karamellizálódó cukor illata sokakat kicsalt a rendezvényre. Idén 14 kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címért, ennek megfelelően 14 standon lehet megvásárolni a térség ikonikus édességét.

Szombat délelőtt a Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász vezette zsűri lejárta a standokat, megfigyelték a munka megszervezését, a higiéniát, a csapatok szervezettségét. Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője harmadszor, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szász Elemér, székelyudvarhelyi gasztroblogger másodszor zsűrizik a fesztiválon, míg Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója és a zsűri tiszteletbeli tagja, András Tünde, a budapesti Kürtőskalácsfesztivál alapítója először vesz részt az értékelésen.

Ebben az évben először a zsűri a versenyre leadott kürtősök vakkóstolása mellett inkognitóban vásárolt kalácsokat is értékelt. Összehasonlították a kalácsok ízét, formáját, tészta állagát, volt olyan is, hogy bekértek harmadik kalácsot is, hogy biztosak legyenek a döntésben. Mint kiderült, volt, amikor éppen ez a harmadik kalács volt a legjobb, de olyan is, amikor nem a vásárlók javára dőlt el a mérleg, holott a cél éppen az lenne, hogy a vásárban árusított kürtőskalácsok is a legjobbak legyenek, jegyezték meg a szigorú zsűritagok.

Farkas Ferenc elmondta, összességében érződik a fejlődés, ahogy érződik az is, hogy a versenyzők igyekeznek, ez látszik a standokon, a munka összehangolásán, ez pedig meglátszott a pontszámokon is. Ugyanis a fesztivál történetében először értek el résztvevők arany fokozatot, a csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport, a farkaslaki Kovács Kalács és a Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear Kft. kapott az arany fokozathoz szükséges pontszámot. Ezüst fokozatot ért el a csíkszeredai Nagymama Kürtőskalácsa, a csíkszeredai Parázska Kürtőskalács Kft., a sepsiszentgyörgyi Oltisz Superpast Kft., a sepsiszentgyörgyi Virág Ildikó Melinda egyéni vállalkozó, a székelyudvarhelyi Árpád Kalács - Golden Taller Kft., szentivánlaborfalvi Simon Aranka-Tünde egyéni vállalkozó, a sepsiszentgyörgyi Konfjud Kft, a marosvásárhelyi Lazana Kft. és a csíkkozmási Retró Kürtős – Csiszér Hunor egyéni vállalata. Bronz fokozatot kapott a sepsiszentgyörgyi Nasa kft.

Idén az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címet a csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport Kft. csapata nyerte el. Vitos Fodor István tulajdonos a díj átvétele után elmondta, 16 alkalmazottal működik a családi vállalkozás, a Szent Anna-tónál van állandó standjuk, de az év nagy részében Jászvásárban, Azugán és Temesváron is megtalálhatóak és természetesen rendezvényeken is részt vesznek. Az Év székelyföldi kürtőskalácsa cím elismerés számukra, de a legnagyobb díj az, ha a vásárló visszajár. Nagymamája receptjét használják, akitől azt tanulták: a kalács pedig akkor jó, ha abba beletesznek mindent, ami jár. Ezt az örökséget hozták otthonról és ezt nem szabad elprédálni, osztotta meg tapasztalatait a nyertes cég tulajdonosa.

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címet elnyerő Vitos kürtős a Gyermelyi jóvoltából egy raklap lisztet kapott, részt vehet a budapesti Kürtőskalácsfesztiválon, és meghívást kapott Vincze Lóránt EP-képviselő részéről egy strasbourgi rendezvényre is.

Kárpát-medence kürtőskalácsa – Büszkék vagyunk identitásunkra

Népes közönség figyelte szombat délután, hogyan készítik a város főterén Kárpát-medence kürtőskalácsát a sepsiszentgyörgyi Oltisz cég közreműködésével. A 220 centiméter hosszú, 40 és 80 centiméter átmérőjű óriáskürtős a testvérmegyei összefogás jelképe, kalácshoz szimbolikusan egy-egy tarisznya liszttel járultak hozzá a székelyföldi megyék: Kovászna, Hargita és Maros megye, valamint a Barcaságot képviselő Brassó megye, az anyaországot pedig természetesen Háromszék testvérmegyéi jelentik, akiket a Veszprém megyei küldöttség képviselt.

„Legyünk büszkék székely identitásunkra, kulturális örökségünkre, amelynek része a változatos gasztronómia, így a kürtőskalács is. A kürtőskalács siculicum, nevét nem is lehet más nyelvre fordítani, nemcsak büszkeség, hanem megélhetési lehetőség is. Ma, a kürtőskalács ünnepén Brassó megyei és Veszprém megyei barátainkkal az összetartozás, együttműködés jegyében közösen sütjük a Kárpát-medence kürtőskalácsát” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és George Scripcaru, Brassó polgármestere idén is jószívvel érkezett a fesztiválra, mindketten elismerő szavakkal illették a székelyek kedvenc édességét, a kürtőskalácsot, de általában is a székely gasztronómiát, kulturális örökséget, illetve Barcaság és Székelyföld jó együttműködését. A béke, szeretet és összetartozás jelképe ez a sütemény, emelte ki Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, emlékeztetve, hogy a két megyét több mint 25 éves barátság köti össze.

A kívül ropogósra, belül foszlós óriás kalácsot a jelenlevők is megkóstolhatták, percek alatt elfogyott az ízletes kürtős.

A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját Kovászna Megye Tanácsa partnerségben szervezi Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, szervezők: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, az AgroSIC Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. (közlemény)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 698

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS