• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:26 GMT +2, 2019. szeptember 13.

Tűzoltók napja: kitüntették az év tűzoltóját és az év életmentőjét


HIRDETÉSSzeptember 13-a a tűzoltók ünnepe, ebből az alkalomból két kitüntetést osztott ki az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség: az év tűzoltója kitüntetést Alin Jorja, a Fehér megyei katasztrófavédelem tűzoltója, az év életmentője kitüntetést pedig Cornel Uţă, a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelem alkalmazottja kapta.

Alin Jorja törzsőrmester a gyulafehérvári tűzoltóság tagja. A kitüntetést többek közt példás higgadtságával és profizmusával érdemelte ki, amellyel az oltási munkálatokat vezette, amikor egy robbanás következtében tűz ütött ki a kudzsiri fegyvergyárban. Az indoklás szerint Jorja megakadályozta, hogy a lángok a lőszerraktárig terjedjenek, és ezzel katasztrofális robbanást sikerült megelőznie.

A gyulafehérvári törzsőrmester nevéhez ezen kívül több, kiemelkedő bátorságról és lélekjelenlétről árulkodó tett is fűződik: vízbe esett gyereket mentett ki a Sebes folyóból, Alvincen pedig időben és biztonságosan kimenekítette a cipőgyár személyzetét, amikor tűz ütött ki az épületben.

Cornel Uţă segédőrmester a Bukarest-Ilfov területi ISU munkatársa. Felettesei szerint „a hősiesség és profizmus példaképe”, aki két férfit mentett ki a tengerből. Az országos katasztrófavédelem felidézi indoklásában, hogy a szabadságát tengerparton töltő Cornel Uţă 2019. augusztus 30-án hazafele tartott a szállodába, amikor észrevette, hogy a tengerben, körülbelül 40 méterre a parttól két férfi került veszélybe. Az egyik már eszméletlen volt, a másik pedig nehezen tartotta társát a felszínen. A tűzoltó gondolkodás nélkül a tengerbe vetette magát, és mindkét férfit a part irányába próbálta segíteni. A mentésbe néhány kritikus perc elteltével egy vízimentő is bekapcsolódott, a parton lévő napozók pedig összefogózva, emberi láncot alkotva adtak támaszt a hullámokkal küzdő férfiaknak, akik közül végül mindenki szerencsésen megmenekült.

A tűzoltók napját annak emlékére tartják, hogy a bukaresti tűzoltószázad 171 évvel ezelőtt vívta Pavel Zăgănescu kapitány vezetésével az oszmán sereg elleni csatát Dealul Spirii-nél. Ezen a napon a tűzoltók bátorsága és önfeláldozása előtt tisztelegnek Románia-szerte. (agerpres)
Nyitókép: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, RomaniaHIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 698

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS