• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 21:42 GMT +2, 2019. június 25.

Két kolozsvári étterem is van az ország legjobbjai között


HIRDETÉSA bukaresti Bistro Ateneu lett 2019 legjobb étterme a Gault&Millau Románia legfrissebb, hétfőn közzétett rangsorolása szerint. Kolozsvárról két étterem, a Fragment és a Baracca is bekerült a legjobbak közé a helyeket 1-től 20-ig terjedő skálán értékelő kalauzban.

A kolozsvári Fragment belső tereA kolozsvári Fragment belső tere


Összesen 275 vendéglátó helyet (183 éttermet és 92 POP-helyet) választottak ki a 2019-es étteremkalauzba. Összesen 15 városból vannak helyek, és 154 újdonság van a 2018-as kalauzhoz képest. Például a tavaly az ország legjobbjának választott Maize már nincs a topban. A "lecsúszásukban" az is közrejátszott, hogy a legutóbbi kiadvány megjelenése óta otthagyta a helyet Alex Petricean séf.

A hétfői gálán különböző díjakat is kiosztottak. A legjobb séf természetesen a Bistro Ateneut vezető Alexandru Dumitru lett, aki tavaly ősszel vette át a hely irányítását. A séf 15,5 pontot és 3 szakácssapkát kapott a kalauz kritikusaitól. A holnap/jövő nagy séfjének három vendéglő szakácsát választották, mindhárman 15 pontot kaptak: Andrei Chelaru (a kolozsvári Fragment), Roland Suciu (a kolozsvári Baracca), Radu CM. Ionescu (a bukaresti Kaiamot) is az ország legjobb éttermeit irányítják a kalauz szerint. A Gault&Millau Romania megosztása szerint még egy 15 pontos étterem van az országban, a bukaresti the ARTIST, amelyet a holland Paul Oppenkamp vezet.

Az ország legjobb séfének választott Alexandru DumitruAz ország legjobb séfének választott Alexandru Dumitru


Kiosztották a legjobb női séfnek járó elismerést, amelyet a 12,5 pontos Bistro de l’Artét vezető Oana Irina Coantă kapott, illetve az ország régiónak legjobb séfjeit is külön elismerték. Dobrudzsából a 12 pontos Clos des Colombes éttermet vezető Anne Marie Rosenberg kapta a díjat, Moldovából a 12 pontos Toujours-t vezető szakácsa Claudia Băcanu lett a legjobb, Munténiából a már említett Paul Oppenkampot ismerték el, míg Erdélyből a kolozsvári 13 pontos Cabinet de Vin&Cocotte éttermet vezető Szegedi Rolandot választották a legjobbnak. A legjobb terroir (önálló karakterrel rendelkező vidéket, szülőföldet jelent - szerk. megj.) séf a 12,5 pontos Syndicat Gourmetet vezető Ioan Bebeşelea lett. Az év cukrásza a 11 pontos bukaresti Zexe Braserie édességboltot, pékséget vezető Ana Consulea lett.

A Gault&Millau Románia listájának első 90 helyezettje:

A Gault&Millau Románia tavaly mutatta be először a kalauzát, akkor részletesebben is írtunk a listáról, a pontozási rendszerükről, illetve a POP-helyekről. A Gault & Millau pontrendszere a következőképpen alakul:

9-10 pont: gyengébb színvonalú vendéglő
11 pont: átlagos színvonalú vendéglő
12 pont: jó konyha, olyan, ami minden jobb étteremtől elvárható
13-14 pont: nagyon jó vendéglő, többet, különlegesebbet nyújt, mint egy mindennapos konyha
15-16 pont: a konyhaművészet terén magas szintű minőséget, kreativitást nyújtó konyha; a minősítés megfelel egy Michelin-csillagnak
17-18 pont: a legmagasabb szintű minőséget képviseli, kreatív és jó ételkészítést; ez két Michelin-csillagnak felel meg
19 vagy 19,5 pont: az étterem a világ legjobb vendéglői közé tartozik
20 pont: a legmagasabb minősítés, szinte lehetetlen megszerezni

A végére pedig az összes listázott étteremről szóló megosztásukat is betesszük:(hírszerk.)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 699

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS