• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:12 GMT +2, 2019. március 20.

Üzenetküldő rendszerrel fogják bátorítani a véradást


HIRDETÉSAz RMDSZ kezdeményezésre ezután telefonos üzenetben köszönik meg a véradóknak, amikor segítettek egy betegen, és ugyancsak sms-ben jeleznék, ha egy megyében a véradó-központban további önkéntes vérdonorokra van szükség. A tervezetről szerdán, március 6-án szavazott döntéshozó fórumként a képviselőház plénuma, számolt be a hírről az RMDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye.

Dr. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a törvénykezdeményezés ötletgazdája és kidolgozója elmondta, azért volt szükség egy ilyen törvénymódosításra, mert kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségű vérkészítmény előállításával minden beteg megkapja a megfelelő vércsoportot, ezáltal csökkentve a transzfúzió szövődményeit és elősegítve a pácines gyógyulását.

A Maros megyei törvényhozó az elfogadott jogszabályról kifejtette, kezdeményezőként arra számít, hogy ezáltal többen fognak majd rendszeresen vért adni. Megerősödik a közösségi felelősségvállalás és szolidaritás.

„Az a célunk, hogy elsősorban a rendszeresen véradók számát növeljük, hiszen egyes vérkészítmények felhasználhatósági időtartama kevesebb, mint 5-7 nap, ami az állomány állandó frissítését teszi szükségessé. A rendszer megerősítése kulcsszerepet játszhat egy-egy nagyobb baleset alkalmával is, amikor irányítani és serkenteni lehet és kell a véradást” –taglalta a képviselő.

Hozzátette: a véradási készség Európa-szerte csökkenőben van, azonban a kontinens többi országával ellentétben, ahol a vérkészítmények megfelelő számú előállításával és azoknak az optimális használatával a véradások számának csökkenése nem okozott ellátási gondot, Romániában ennek ellenkezője történik, itt is csökken a véradási kedv, de növekszik a vérigény.

Az RMDSZ közleménye szerint a törvény a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően 2020 januárjától lép érvénybe. (közlemény)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Mi a fontos Önnek egy vitában?

Hogy kiderüljön, kinek van igaza. 3
Hogy megtudjuk, mi az igazság. 29
Hogy mindenkinek meghallgassuk és figyelembe vegyük a véleményét. 26
Hogy megnyerjem. 5
Hogy találjunk egy kompromisszumos megoldást. 19
Hogy lehetőleg senkit se sértsünk meg. 2
Értelmetlennek tartom a vitákat és ezért nem vitázom. 5

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS