• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:59 GMT +2, 2018. december 7.

Mégsem árt az alvásnak a túl sok képernyőnézés?


HIRDETÉSA Candy Chursh-rajongó szülők nagy örömére brit tudósok kimutatták, hogy a gyereket nyugodt szívvel a tablett előtt lehet felejteni anélkül, hogy másnap zombi legyen az iskolában. Szerintük az, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek képernyők előtt, nem befolyásolja az alvásuk hosszát.

Az Oxford Egyetemről származó tanulmány ellentmond az eddigi kutatásoknak, amelyek azt mutatták ki, hogy a túlzottan sok képernyő előtt eltöltött idő összeköttetésben áll azzal, hogy a gyerekek nem pihennek eleget. A tanulmány következtetése szerint a gyerekek képernyő-bámulása és az alvási ideje között nagyon kevés a kapcsolat. Azonban egy brit háziorvos szerint az ő klinikai tapasztalatai sem ezt igazolják.

Az Oxford Internet Intézet által végzett kutatás egy olyan, az Egyesült Államokból származó 2016-os gyermek-egészségügyi vizsgálaton alapul, amelyben szülők az egész országból kérdőíveket töltöttek ki a háztartásukkal kapcsolatban.

A gyerekek „digitális képernyő előtt töltött ideje” két, a 6 hónap és 17 év közötti gyerekek hétköznapjára vonatkozó kérdésére adott válaszon alapult: mennyit töltenek el számítógép, telefon, videójátékok és egyéb elektronikus eszközök előtt, illetve mennyi időt töltenek tévénézéssel és videójátékokkal.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kütyüktől tartózkodó tinédzserek csak kicsivel aludtak többet, mint azok a kortársaik, akik egész nap a képernyők előtt ültek.

A kutatást vezető Andrew Przbylski professzor ugyanakkor elismerte, hogy az adatok pontatlanok lehetnek, mert a szülők bevallásán alapulnak. És ki ne hallott volna már arról, hogy a gyerekek éjszaka, titokban tovább használják az eszközeiket?

Sok techcég, beleértve az Apple-t, a Google-t és a Facebookot is, olyan szolgáltatásokat vezettek be, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy ellenőrizzék, mennyi időt töltenek a képernyő előtt.

De az is ismert, hogy néhány techguru eltiltotta gyerekeit a saját eszközeik használatától. Steve Jobs, az Apple elhunyt vezére pl. nem engedte fiatal gyerekeinek, hogy iPad-jük legyen. Bill Gates, a Microsoft társalapítója pedig megtiltotta gyerekeinek, hogy mobiltelefont használjanak, amíg tinédzserek nem lettek. Tim Cook, az Apple jelenlegi vezetője pedig azt mondta, hogy nem engedné meg, hogy unokaöcse a közösségi oldalakhoz csatlakozzon. (BBC)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS