• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:59 GMT +2, 2018. december 7.

Mégsem árt az alvásnak a túl sok képernyőnézés?


HIRDETÉSA Candy Chursh-rajongó szülők nagy örömére brit tudósok kimutatták, hogy a gyereket nyugodt szívvel a tablett előtt lehet felejteni anélkül, hogy másnap zombi legyen az iskolában. Szerintük az, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek képernyők előtt, nem befolyásolja az alvásuk hosszát.

Az Oxford Egyetemről származó tanulmány ellentmond az eddigi kutatásoknak, amelyek azt mutatták ki, hogy a túlzottan sok képernyő előtt eltöltött idő összeköttetésben áll azzal, hogy a gyerekek nem pihennek eleget. A tanulmány következtetése szerint a gyerekek képernyő-bámulása és az alvási ideje között nagyon kevés a kapcsolat. Azonban egy brit háziorvos szerint az ő klinikai tapasztalatai sem ezt igazolják.

Az Oxford Internet Intézet által végzett kutatás egy olyan, az Egyesült Államokból származó 2016-os gyermek-egészségügyi vizsgálaton alapul, amelyben szülők az egész országból kérdőíveket töltöttek ki a háztartásukkal kapcsolatban.

A gyerekek „digitális képernyő előtt töltött ideje” két, a 6 hónap és 17 év közötti gyerekek hétköznapjára vonatkozó kérdésére adott válaszon alapult: mennyit töltenek el számítógép, telefon, videójátékok és egyéb elektronikus eszközök előtt, illetve mennyi időt töltenek tévénézéssel és videójátékokkal.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kütyüktől tartózkodó tinédzserek csak kicsivel aludtak többet, mint azok a kortársaik, akik egész nap a képernyők előtt ültek.

A kutatást vezető Andrew Przbylski professzor ugyanakkor elismerte, hogy az adatok pontatlanok lehetnek, mert a szülők bevallásán alapulnak. És ki ne hallott volna már arról, hogy a gyerekek éjszaka, titokban tovább használják az eszközeiket?

Sok techcég, beleértve az Apple-t, a Google-t és a Facebookot is, olyan szolgáltatásokat vezettek be, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy ellenőrizzék, mennyi időt töltenek a képernyő előtt.

De az is ismert, hogy néhány techguru eltiltotta gyerekeit a saját eszközeik használatától. Steve Jobs, az Apple elhunyt vezére pl. nem engedte fiatal gyerekeinek, hogy iPad-jük legyen. Bill Gates, a Microsoft társalapítója pedig megtiltotta gyerekeinek, hogy mobiltelefont használjanak, amíg tinédzserek nem lettek. Tim Cook, az Apple jelenlegi vezetője pedig azt mondta, hogy nem engedné meg, hogy unokaöcse a közösségi oldalakhoz csatlakozzon. (BBC)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Mi a fontos Önnek egy vitában?

Hogy kiderüljön, kinek van igaza. 3
Hogy megtudjuk, mi az igazság. 28
Hogy mindenkinek meghallgassuk és figyelembe vegyük a véleményét. 26
Hogy megnyerjem. 5
Hogy találjunk egy kompromisszumos megoldást. 19
Hogy lehetőleg senkit se sértsünk meg. 2
Értelmetlennek tartom a vitákat és ezért nem vitázom. 5

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS