• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 17:10 GMT +2, 2018. november 5.

Börtönkórházban hunyt el a rettegett kommunista pribék


HIRDETÉSMeghalt a rahovai börtönkórházban hétfőn Alexandru Vișinescu volt kommunista börtönparancsnok, akit 2016 februárjában emberiesség elleni bűnökért ítélt 20 éves szabadságvesztésre a román legfelsőbb bíróság.

Vișinescu volt az első azok közül a - sajtó által „kommunista pribékekként” emlegetett - volt kommunista börtönőrök és munkatábor-parancsnokok közül, akiknek a büntetőjogi elszámoltatását csaknem negyedszázaddal a rendszerváltás után, 2013-ban kezdte meg a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER).

A 90 évesen bebörtönzött, 93 éves korában elhunyt Vișinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtönt vezette. A vádirat szerint irányítása alatt a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A húszéves börtönbüntetésről szóló jogerős ítéletben Vișinescut megfosztották katonai rendfokozatától is, ugyanakkor arra kötelezték, hogy - a román állammal közösen - 300 ezer eurónyi kártérítést fizessen három áldozata hozzátartozóinak. Ennek fedezeteként a bíróság már 2014-ben, a büntetőper kezdetén zár alá helyezte a volt börtönparancsnok lakását, és elrendelte az akkori romániai átlagbér kétszeresére rúgó, csaknem 3400 lejes nyugdíja egyharmadának a visszatartását.

A két és fél éve bebörtönözött Vișinescu - egészségi állapotára és előrehaladott korára hivatkozva - több ízben kérelmezte büntetése megszakítását, de a bíróság ezt elutasította. Legutóbb egy hónapja adott hírt róla a román média, amikor zúzódásokkal és léprepedéssel került a börtönkórházba. Egyes hírforrások tudni vélték, hogy cellatársai bántalmazták, de a börtönigazgatóság vizsgálata szerint sérüléseit esés okozta.

Vișinescu az Emberi Jogok Európai Bíróságnál emelt panaszt, mivel szerinte ügyében Románia nem tartotta tiszteletben az emberi jogi egyezménynek a kínzás tilalmáról és tisztességes táragyalásról szóló előírásait.

Szeptemberben egy másik „pribékper” elítéltje, az emberiesség elleni bűncselekményekért szintén húsz évre ítélt 90 éves Ion Ficior, a Duna-deltában kialakított peripravai munkatábor egykori parancsnoka is meghalt a börtönben másfél évi raboskodás után. (mti)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS