• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 17:10 GMT +2, 2018. november 5.

Börtönkórházban hunyt el a rettegett kommunista pribék


HIRDETÉSMeghalt a rahovai börtönkórházban hétfőn Alexandru Vișinescu volt kommunista börtönparancsnok, akit 2016 februárjában emberiesség elleni bűnökért ítélt 20 éves szabadságvesztésre a román legfelsőbb bíróság.

Vișinescu volt az első azok közül a - sajtó által „kommunista pribékekként” emlegetett - volt kommunista börtönőrök és munkatábor-parancsnokok közül, akiknek a büntetőjogi elszámoltatását csaknem negyedszázaddal a rendszerváltás után, 2013-ban kezdte meg a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER).

A 90 évesen bebörtönzött, 93 éves korában elhunyt Vișinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtönt vezette. A vádirat szerint irányítása alatt a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A húszéves börtönbüntetésről szóló jogerős ítéletben Vișinescut megfosztották katonai rendfokozatától is, ugyanakkor arra kötelezték, hogy - a román állammal közösen - 300 ezer eurónyi kártérítést fizessen három áldozata hozzátartozóinak. Ennek fedezeteként a bíróság már 2014-ben, a büntetőper kezdetén zár alá helyezte a volt börtönparancsnok lakását, és elrendelte az akkori romániai átlagbér kétszeresére rúgó, csaknem 3400 lejes nyugdíja egyharmadának a visszatartását.

A két és fél éve bebörtönözött Vișinescu - egészségi állapotára és előrehaladott korára hivatkozva - több ízben kérelmezte büntetése megszakítását, de a bíróság ezt elutasította. Legutóbb egy hónapja adott hírt róla a román média, amikor zúzódásokkal és léprepedéssel került a börtönkórházba. Egyes hírforrások tudni vélték, hogy cellatársai bántalmazták, de a börtönigazgatóság vizsgálata szerint sérüléseit esés okozta.

Vișinescu az Emberi Jogok Európai Bíróságnál emelt panaszt, mivel szerinte ügyében Románia nem tartotta tiszteletben az emberi jogi egyezménynek a kínzás tilalmáról és tisztességes táragyalásról szóló előírásait.

Szeptemberben egy másik „pribékper” elítéltje, az emberiesség elleni bűncselekményekért szintén húsz évre ítélt 90 éves Ion Ficior, a Duna-deltában kialakított peripravai munkatábor egykori parancsnoka is meghalt a börtönben másfél évi raboskodás után. (mti)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Mi a fontos Önnek egy vitában?

Hogy kiderüljön, kinek van igaza. 3
Hogy megtudjuk, mi az igazság. 28
Hogy mindenkinek meghallgassuk és figyelembe vegyük a véleményét. 26
Hogy megnyerjem. 5
Hogy találjunk egy kompromisszumos megoldást. 19
Hogy lehetőleg senkit se sértsünk meg. 2
Értelmetlennek tartom a vitákat és ezért nem vitázom. 5

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS