• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:05 GMT +2, 2018. október 3.

Fehérjekutatók kapták a kémiai Nobel-díjat


HIRDETÉSMegosztva kapta a 2018-as kémiai Nobel-díjat az amerikai Frances H. Arnold az enzimek irányított evolúciójáért, illetve az amerikai George P. Smith és a brit Gregory P. Winter a peptidek és antitestek fág-bemutatásáért - jelentette be szerdán a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára, Göran K. Hansson.
Az indoklás szerint az idei díjazottak "átvették az irányítást az evolúció felett" és az elveit olyan fehérjék kifejlesztésére alkalmazták, amelyek megoldják az emberiség kémiai problémáit.

Frances H. Arnold az ötödik nő, akit kémia terén elért tudományos munkájáért Nobel-díjjal tüntetnek ki. Először Marie Curie kapott kémiai Nobelt 1911-ben a rádium és a polónium felfedezéséért, utána az említett legidősebb lánya, Irène Joliot-Curie kapta meg az elismerést 1935-ben új radioaktív elemek szintéziséért. Dorothy Crowfoot Hodgkin 1964-ben tüntették ki fontos biokémiai anyagok szerkezetének röntgentechnikájával történő meghatározásáért, míg legutóbb 2009-ben Ada E. Yonath kapta meg a díjat a riboszóma szerkezetének és működésének a tanulmányozásáért. (hírszerk)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Európai főügyész lesz Kövesi?

Igen, mert példát akarnak vele statuálni 52
Nem, bár szerintem ő kellene legyen 5
Igen, mert jó szakember 119
Nem, mert szakmailag nem alkalmas 5
Igen, bár nem érdemelte ki 13
Nem, mert erkölcsileg nem alkalmas 33
Igen, mert az EP is őt támogatja 11
Fogalmam sincs 30

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS