• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:42 GMT +2, 2018. október 3.

Birtokba vették a gyerekek az EduKastély játékait


HIRDETÉSTöbb mint harminc önkéntes és körülbelül 150 gyerek játszott együtt Alsórákoson és Vargyason az EduKastély játékaival. A Kastély Erdélyben program által lebonyolított projekt szeptemberben Olaszteleken képezett ki önkénteseket, akik a játékok vezetésének módszertanát sajátították el, majd két nyílt napon, helyi gyerekekkel próbálták ki ezeket.

Kastély kockák játékKastély kockák játék


A játékkészlet segítségével a 4-12 éves gyerekek játszva szerezhetnek értékes információkat az erdélyi kastélyokról, a hozzájuk kapcsolódó történelmi korokról, társadalmi berendezkedésről, a mindennapokról.

„A más vidékekről érkező, itt megszálló családok gyerekei számára nem biztos, hogy maga a kastély annyira izgalmas, viszont a játékokon keresztül az egész család kedvet kaphat a kastélyokhoz. Másfelől, amellett, hogy szállóként működünk, elejétől az volt az elgondolás, hogy a helyi közösség is megismerje a kastélyt. A jövőben gyakrabban szeretnénk nyílt napokat szervezni ennek érdekében, az ilyen tartalmas játékok pedig plusz vonzerőt jelentenek majd” – mondta Rácz Lilla, az olaszteleki Daniel-kastély tulajdonosa, aki egy októberi eseményen már használni is fogja ezeket a játékokat.

Csákány Antal László alsórákosi református lelkész szerint „a játékok nagy hozadéka a játszáson kívül az, hogy a gyerekek megismerkedhettek a saját történelmükkel. Egyedi, régi stílusú játékok, amelyek kiveszőben vannak, ezért jelentettek élményt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A gyerekek máris kérdezték, hogy mikor játszunk még, és például az Iskola Másként hét is szóba került” – mondta.

„Ezekkel a játékokkal a gyerekek úgy tanultak, hogy észre sem vették, emellett olyan információkkal találkoztak, amikkel eddig nem, újdonságokat tanulhattak” – mondta Fazakas Tünde Júlia, a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola igazgatója.

A játékokat szeptember elején a Marosvécsi Kastélynapon is kipróbálhatták a gyerekek; akkor egy nap alatt több mint kétszázan fordultak meg a foglalkozásokon.


Az EduKastélyban szereplő játékok

A Pereputty – Régi szavak nagy családja szókitaláló játék: egy megadott szóról kell megmondani, hogy mit jelent, esetenként három lehetőségből, vagy segítőszó használatával. Az Ész-lelő a gyerekek érzékszerveit kapcsolja be: Erdélyben régóta használatos fűszereket, valamint régi használati tárgyakat kell kitalálni szaglás, ízlelés, tapintás segítségével. A Kipörgetőn építészeti stílusokat, növényeket, állatokat, öltözeteket és harci eszközöket kell kirakni az elforgatható kockákon. A Kakukktojás című játékban szintén egy táblát elforgatva kell megtalálni a sorból kilógó növényt, ruhadarabot, címert.

A Le a kalappal! a különböző társadalmi rétegek és történelmi korok öltözködésére tanít, a kisebbek kép alapján, a nagyobbak csak leírás alapján állíthatják össze, mit viselt egy erdélyi nemes, egy polgár vagy egy paraszt. A Homokfigurák játékban ujjal rajzolják le a homokba a kártyán található szót; a változó nehézségű szavak szintén minden korosztály számára élvezetessé teszi a játékot.

Az Itt a kastély, hol a kastély? klasszikus memóriajáték, kastélyok fotóit kell összepárosítani benne. A Zsák a foltját ezt egy fokkal tovább viszi: először összefüggés szerint kell párosítani a kártyákat (például a fűzfát a kosárral), és csak ezután következik a memóriajáték a lefordított kártyákkal.

Zsák a foltját játék Zsák a foltját játék


A Malom a klasszikus malomszabályok szerint játszandó, csak óriás táblán, amely látványban és játékélményben is többletet nyújt. Szintén látványos a Tájoló, amelyben jókora térképen kell elhelyezni a Kastély Erdélyben Koalícióba tartozó 30 kastélyt, kinagyított részletek alapján. A Kastélykockák egy nagyméretű kirakó, amely segítségével hat erdélyi kastély fotója rajzolódik ki.

Malom játék
<br />
Malom játék


Az ügyességi játékok között gólyalábak és balansztábla található, amelyek a gyerekek mozgásigényét elégítik ki. A játékok igény szerint kézműves foglalkozásokkal egészíthetők ki, így egy-egy rendezvény teljes gyermekfoglalkozását le lehet fedni a segítségükkel.

A gólyaláb játék A gólyaláb játék


A játékok közül háromból személyre szabott változat is készült: az alsórákosi Sükösd-Bethlen kastély, illetve a vargyasi Daniel-kastély jelenik meg a Kastélykockákon, a Kakukktojáson és az Itt a kastély, hol a kastély? játékban.

A játékok a Pereputty kivételével vagy nyelvfüggetlenek, vagy pedig háromnyelvűek (magyar, román, angol), és mindegyikhez háromnyelvű játékszabályzat is tartozik.

Az EduKastély projektet az Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatta. (közlemény)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Mit szólsz ahhoz, hogy már csak 12 jó évünk lehet hátra? (Lásd a legújabb IPCC-klímajelentést!)

Nagyon ideje lenne a kormányoknak megkongatni a vészharangot, és konkrét lépéseket tenni végre 122
Minden nap nyomaszt ez a probléma 9
Nem izgat a kérdés, mert úgysem fogom már megélni, mire bekövetkezik a katasztrófa 6
Én mindenesetre nekikezdek építeni egy űrhajót... 24
Próbálom, amennyire csak tőlem telik, nem szennyezni a környezetet 72
Hát, gyereket már lehet, hogy nem vállalnék 7
Akárcsak Trump, nem hiszek a globális felmelegedésben 30
Semmit, nem is akarok erre gondolni 4
Mit szólhatnék? Túl kicsi vagyok én ehhez 13
Nem értem a kérdést 9

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS