• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 19:51 GMT +2, 2018. szeptember 12.

Milyen szerepe volt a hatalmi ellenőrzés alól kicsúszó tiltott futballfogyasztásnak a ’80-as évek Romániájában?


HIRDETÉSPéter László szociológus Forbidden Football in Ceausescu’s Romania (Tiltott futball Ceaușescu Romániájában) című monográfiája nemzetközileg elismert kiadó, a Palgrave Macmillan gondozásában jelent meg 2018-ban.

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének munkatársa által jegyzett kiadvány egy korábban alig vizsgált, ám a nyolcvanas évek Romániájában széles körben elterjedt jelenség, a tiltott futballmeccsnézés szociológiai sajátosságait tárja fel résztvevőkkel készített interjúk alapján.

Az államszocialista rendszer utolsó évtizedében az egyre inkább propaganda-közvetítésre szorítkozó Román Közszolgálati Televízió (TVR) politikai, illetve gazdasági okokból elzárkózott fontos nemzetközi futballesemények, így az Európa- és a világbajnokság, vagy az UEFA-kupa mérkőzéseinek közvetítésétől. A futballfogyasztó közönség országszerte alternatív módszerekhez folyamodott: domb- és hegytetőkre kivonulva, házi készítésű jelvevők segítségével "fű alatt" fogta be szomszédos országok élő futballközvetítéseit. A meccsnézések kivitelezése közösségi erőfeszítést igényelt – technikai és szervezési értelemben egyaránt –, és a totalitárius rendszerrel való szembeszegülésnek minősült.

Az erdélyi régió keleti, illetve déli részeire összpontosító kutatás három kérdésre keresett válaszokat: Hogyan működött, illetve hogyan szerveződött ez a jelenség? Milyen közösségi szereppel bírt? Milyen társadalmi jelentősége volt a résztvevők által az illegális meccsnézésnek tulajdonított szimbolikus tartalmaknak?

A könyv egyik központi állítása az, hogy a közös illegális meccsnézések – noha kikapcsolódási lehetőségként is fontosak voltak a mediális vákuum közepette – többet jelentettek pusztán nonkonformista média- és sportfogyasztásnál, a jelenség nagyon komoly társadalmi jelentőségre tett szert. Átütő erejű társadalmi intézménnyé vált, mely a nagy nemzetközi futballesemények idején a hatóság felügyelete alól kicsúszott, alternatív társadalmi teret eredményezett. Országszerte több százezer ember vonult ki ilyenkor meccset nézni, kiszakadva a hétköznapok hatalmi ellenőrzés alá vonható rutinjából. Olyan valóságot teremtettek, melyet csakis a résztvevők formáltak és szabályoztak. A tiltott futballmeccs-nézésre összesereglő heterogén közönség, valamint az általuk gyakorolt változatos tevékenységek egy disszidens közösség kialakulásához vezettek. A spontán éneklések, a hatalommal való élcelődések, az országban uralkodó állapotok összevetése azoknak az országoknak a helyzetével, ahonnan a tévéadás átsugárzott, a csendes ellenállás kollektív manifesztumává, tiltakozási formává vált. Megszilárdította a közösségi kötéseket, növelte szolidaritást a közösségek tagjai körében. A magyar kisebbség számára etnikai kötő ereje is volt.

A kötet egyben rámutat a totalitárius rendszer sérülékenységére is a kívülről érkező információval szemben, illetve fölveti a kérdést, hogy valójában mennyire voltak tiltottak ezek a meccsnézések. Jelentős hatalmi megtorlásokra ugyanis nem került sor, ami azzal is magyarázható, hogy a jelenség széles körű elterjedtsége meghaladta az illetékes szervek kapacitását. (bbte)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS