• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 11:46 GMT +2, 2018. június 11.

Magyarországi csapat nyerte a sepsiszentgyörgyi barbecue versenyt


HIRDETÉSTitokzatos, de annál izgalmasabb verseny zajlott a hétvégén Sepsiszentgyörgy főterén. A Kansas City Barbeque Society (KCBS) versenyszabályok mentén zajló, nem hivatalos barbecue versenyen hat csapat méretkezett meg.

Fotó: Kocsis B.JánosFotó: Kocsis B.János


A fődíjat a magyarországi Bodrog Smoker BBQ csapat vitte el, de nem kellett a helyi versenyzőknek sem szégyenkezniük, ugyanis az összesített eredmények szerint a sepsiszentgyörgyi GADO és az InDivino BBQ végzett a második, illetve harmadik helyen.

Sok energiát és tudást fektettek a magyarországi, sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai csapatok a hétvégi barbecue versenybe. A húsok kiosztása után nekiláttak azok megtisztításának, pácolásának és több órás sütésének. A zsűri szigorú szabályok szerint értékelte a versenyzők munkáját és a végtermék leadásának határidejét.

Fotó: Kocsis B.JánosFotó: Kocsis B.János


A csapatokat öt kategóriában értékeli a szakmai zsűri: a csirke esetében általában a felső combot formázzák és tálalják, de lehet mellet is készíteni. Négy órán át sütik a sertésoldalast, míg a legnehezebb elkészítési módú, ún. korong alakú tarjafejet pedig tépve és barbecue szószosan tálalják.

A marhaszegy két részből áll: a szeletek vágására alkalmas flat részből és a kocka húsokat adó point részből, melyeket körülbelül tíz órán át sütnek a csapatok, egy, másfél órát pihentetik és utána tálalják. A KCBS szabályai értelmében javallott petrezselyem, koriander vagy saláta ágyon tálalni a húsokat. A fakultatív meglepetés kategóriában vaddisznóból és/vagy medvéből készítettek ínyencségeket a csapatok.

Gyakorlás és versenytapasztalat a titka sikerének, véleménye szerint a versenyhelyzet teljesen más, mint egy éttermi sütés, be kell tartani az időket, a vágási módokat, a tálalást – osztotta meg tapasztalatait Horváth Zsolt, aki Budapestről érkezett a versenyre.

A Bodrog Smoker BBQ csapata összesítésben az első helyezen végzett az I. Transylvanian BBQ Festivalon. A barbecue fesztivál nyertes csapatának vezetője arra biztatta a székelyföldieket, hogy merjenek új ízeket megkóstolni, mert érdemes.

Fotó: Kocsis B.JánosFotó: Kocsis B.János


A versenybe a Fehér nyúl és Bodrog Smoker BBQ Magyarországról, az INdiVINO BBQ, Gado BBQ, Tiffany BBQ Sepsiszentgyörgyről, a Sántha Smokers Csíkszeredából nevezett be.

A zsűri szigorú szabályok mentén értékelte az elkészült húsokat, Vasile Spînu, az Euro-Toques Románia tagja és séfje kérdésünkre elmondta, számára is kihívás volt zsűrizni ezen a versenyen, véleménye szerint divatba jönnek Romániában is a szmokerrel készült húsételek.

Pozitívan értékelte a rendezvényt Radu Constantin Zărnescu, az Euro-Toques Románia elnöke is, aki ugyancsak zsűriként vett részt a barbecuefesztiválon. A számos hazai és nemzetközi gasztronómiai verseny szervezőjeként dolgozó bukaresti szakember szerint a gasztronómiai rendezvények térképén egyedi színfoltot jelent a sepsiszentgyörgyi fesztivál, amelyet érdemes folytatni.

A vakkóstolást követően izgalmas, szokatlan, ugyanakkor tömény ízvilágról számolt be Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági és Igazgatóság vezetője és Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, akiknek a hagyományos székely gasztronómiai versenyeken van tapasztalatuk, de ez volt az első találkozásuk a KCBS szigorú szabályaival.

Büszke vagyok a helyi szervezőkre és a versenyzőkre, fogalmazott elégedetten a díjkiosztáson Petra Rebenstorf, a Kansas City Barbeque Society mesterzsűrije, aki úgy búcsúzott el a jelenlévőktől, hogy „jövőre ismét ugyanitt!”.

A kürtőskalácsfesztivál, a Háromszéki Kolbászparádé után az I. Transylvanian BBQ Festivalnak köszönhetően újabb rendezvénnyel került fel megyénk a hazai gasztro-turisztikai térképre – összegezte a rendezvény végén Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Mint mondta, az a céljuk, hogy a háromszéki gasztrorendezvények palettája tovább bővüljön, és egyre javuljon ezeknek az eseményeknek a színvonala.

„Meg kell ismertetnünk Székelyföld, Háromszék gasztronómiai és turisztikai adottságait a hazai és külföldi turistáknak egyaránt. Készen állunk arra, hogy jövőre a barbecue-fesztivál bekerüljön a nemzetközi KBCS körforgásba, aminek köszönhetően a versenyzők köre is jelentősen bővülni fog” – hangsúlyozta az alelnök. (közlemény)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS