• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:22 GMT +2, 2018. május 15.

Másodszor is virágos lesz Kolozsvár


HIRDETÉSKeddtől, május 15-től lehet nevezni a Kolozsvári Városszépítő Egylet által második alkalommal megszervezett Virágos Kolozsvár versenyre, amelynek keretében arra szeretnék ösztönözni Kolozsvár lakosságát, hogy virágokkal borítsák be ablakaikat, teraszaikat, homlokzataikat és kertjeiket.

Szenkovics DezsőSzenkovics Dezső


A versenynek hasonló lesz a lebonyolítása, mint tavaly. Július 31-ig nevezhetnek a kolozsváriak saját virágos projektjeikkel a varosszepito.ro oldalra feltöltött maximum 5 képpel. Szenkovics Dezső, az egylet elnöke szerint a szervezők ellenőrzik majd, hogy tényleg saját virágos projektről van-e szó, saját "fényképes" bizonyítékot is gyűjtenek, és ezek összessége alapján értékelik a versenyzőket augusztus második felében. A díjátadóra szeptemberben lehet számítani. A versenymunkák elbírálásakor a zsűri figyelembe veszi a virágok elrendezését, a színhasználatát, az ültetett virágok sokféleségét, valamint azt is, hogy az elrendezés milyen összhangban van környezetével.

Két újdonság is van ugyanakkor a tavalyhoz képest:

* a beérkező virágokat idén a zsűri nemcsak három (legszebb homlokzat, legszebb ablak és legszebb erkély) kategóriában értékeli, hanem a kertvárosban és a tömbháznegyedekben élők ösztönzésére a legszebb kert kategóriában is hirdetnek győztest.

** a projekt hivatalos partnere idén a Csillagocska Farm (Ferma Steluța) lesz, ami két dolgot is jelent. Egyrészt a versenyben résztvevők kedvezményesen vásárolhatnak tőlük. A 20 százalékos vásárlási kedvezményt biztosító utalványokat a benevezők a Kolozsvári Városszépítő Egylet székhelyén (Szentegyház utca 2. szám) vehetik át. Másrészt egy virágos különdíjjal is készülnek.

"Valamit tegyél, hogy az ember jobban érezze magát a városban"

- foglalta össze a verseny lényegét Szenkovics, hangsúlyozva, hogy nem is annyira díjakon van a lényeg, hiszen azok szinte szimbolikusak, hanem a városlakók közérzetének a javításán. Ugyanakkor felidézte az egylet 19-20. század fordulója körüli múltját, amikor olyan - a lakók közérzetét javító - projektek kapcsolódtak a nevéhez, mint a Mátyás-szoborcsoport körüli zöldterület kialakítása (ami ugye, ma már nincs), a Sétatér modernizálása vagy a Fellegvár parkosítása, illetve beszélt az egylet alapítóinak céljáról is, hogy nemcsak modern és lehetőségben gazdag város szeretnének, hanem esztétikailag és városrendezés szempontjából is megfeleljen a nyugati városok mintáinak.

A tavalyi pályázat legszebb homlokzat díjjal kitüntet A tavalyi pályázat legszebb homlokzat díjjal kitüntet "munkája"


Kiemelte, hogy törekszenek az intézmények - az iskolák, az egyházak, a szállodák és egyebek - meggyőzőséére is, csatlakozzanak a virágos Kolozsvár projekthez. Szenkovics szerint, ha sikerülne az intézményeket bevonni, akkor néhány év alatt jelentős eredményeket érhetnek el.

A Kolozsvári Városszépítő Egylet munkáját a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Bethlen Gábor Alap támogatja. (hírszerk.)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Mit teszel, ha valaki elfoglalja a helyed a vonaton?

Határozottan megkérem, hogy engedjen a helyemre 185
Udvariasan rászólok, de ha nem hajlandó, inkább elmegyek én 46
Szólok a kalauznak, hogy végezze el a piszkos munkát 29
Keresek inkább egy másik helyet 52
Nem vallom be, de leüvölteném a fejét 8
Semmit, inkább állok 6
Ezer éve nem utaztam vonattal 99

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS