• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:29 GMT +2, 2017. november 29.

Hivatalosan is nehéz a magyar nyelv, de nem a legnehezebb


HIRDETÉSImmár hivatalos, hogy egy angol anyanyelvűnek a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve. Az amerikai külügyi szolgálat sorolta 5 (igazából 7) nehézségi kategóriába a világ nyelveit aszerint, hogy milyen könnyű azt megtanulnia egy angol anyanyelvűnek, számszerűsítve mennyi időbe telik egy amerikainak úgy megtanulnia egy új nyelvet, hogy jól megértse.Ezen a listán a csillagos 4-es kategóriába került a magyar, ami azt jelenti, hogy igencsak meggyűl vele a baja. A szolgálat szerint egy évig kell teljes időben, minden mást félretéve tanulni ahhoz, hogy valaki elsajátítsa.

Az angol anyanyelvűeknek az (főleg) északi germán nyelveket (dán, norvég, svéd és holland) és az újlatin nyelveket (francia, az olasz, a spanyol, a portugál és természetesen a román) a legkönnyebb megtanulni. Meglepő lehet, hogy az újlatin nyelveket az első nehézségi kategóriába kerültek, de az angol nyelvet jelentősen befolyásolta a francia (és a latin), különösen a szókincsében. Kutatások szerint nagyobb arányban vannak francia (és latin) eredetű szavak az angolban, mint a germán eredetűek, 29 százalék, szemben a 26 százalékkal. Ezeket a nyelveket egy amerikai anyanyelvű tanuló nagyjából fél év alatt, 23-24 hetes, illetve 575-600 órányi tanulással el tudja sajátítani.

A második kategóriába a német került, mert 30 hetes, 750 órányi tanulás szükséges hozzá. A magyarázat szerint az összetettebb német nyelvtan miatt nehezebb egy angolnak megtanulni németül, mint például hollandul. Például ott vannak a főnevek neme, aminek a meghatározottsága nem teljesen logikus, például lány (das Mädchen) semleges nemű. Hiába tartozik mindenik a germán nyelvek közé. A hármas kategóriába az indonéz, a maláj és szuahéli nyelv került 36 hetes, 900 órányi tanulással.

A négyes nehézségi csoportba összesen 42 nyelvet soroltak, Európából többek között a görögöt, az oroszt, az ukránt, a lengyelt, a szlovákot és a szerbet. Ezeknek az elsajátításához nagyjából 44 hét, körülbelül 1100 óra szükséges. Ez után következik a csillagos négyet csoport, amibe ugye a magyar is tartozik, amiről azt írják, hogy határozottan nehezebb megtanulni, mint négyest. A magyar mellett Európából még két finnugor nyelvet említenek, az észtet és a finnt.

Az ötös kategóriába mindössze öt nyelvet soroltak, de egyik sincs Európában: az arab, a kantoni, a mandarin, a japán és a koreai nyelvet megtanulni a legnehezebb. Ezeket nagyjából 88 hétig, 2200 órán át kell elsajátítania egy amerikainak. És ennek csak egyik oka, hogy nem latin betűs írást használnak. (bigthink.com)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Mi volt az idei év legnagyobb őrülete?

A Despacito sláger 56
Donald Trump 248
A székelyudvarhelyi miccs 129
A Kincsem c. film 19
A fidget spinner 22
A szelfi-filterek 4
Valami egészen más 40

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS