• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 12:43 GMT +2, 2017. június 14.

A romániai halálesetek majdnem fele elkerülhető lenne


HIRDETÉSAz Európai Unióban 2014-ben bekövetkezett halálesetek egyharmada megelőzhető lett volna, a tagállamok között pedig az "élen" Románia áll, ahol csaknem felüket meg lehetett volna előzni - derül ki az Eurostat friss statisztikájából és cikkéből.

Romániában a halálesetek 47,6%-a lett volna megelőzhető, rosszul áll még Lettország (47%), Litvánia (45,4%), Bulgária (43,2%) és Szlovákia (43,1%) is. Az arány Franciaországban (24%), Dániában (26,5%), Belgiumban (26,6%), Luxemburgban (27,4%) és Hollandiában (27,9%) van 30 százalék alatt.2014-ben az EU-ban 1,7 millió, 75 évnél fiatalabb személy halt meg, közülük több mint 562 ezer az orvostudomány és a technológia jelenlegi állásának fényében megmenthető lett volna. 2013-hoz képest a változás elhanyagolható mértékű; úgy tűnik, rövid távon ezek az adatok stabilak - jegyzi meg az Eurostat.

A statisztikából kiderül, hogy a férfiak körében nagyobb a potenciálisan megelőzhető halálesetek aránya, mint a nőknél.

A "kezelhető" (amenable) esetekben a vezető halálokok között a szívbetegségek, az agyérrendszeri betegségek, a végbélrák, a mellrák, a magas vérnyomás és a tüdőgyulladás szerepel. Ezek azok a betegségek, amelyeket megfelelő kezeléssel, egészségügyi ellátással gyógyítani lehet. A megelőzhető (preventable) halálesetek fő okai ezzel szemben a tüdőrák, a sebesülések és az alkoholfogyasztásból eredő betegségek. Ezek esetében tudattoság, közegészségügyi intézkedések által lehet megelőzni a halálesetet. (hírszerk.)HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

SZAVAZÓGÉP

Szerinted lesz katalán függetlenség?

Igen, de sokat kell még egyezkedniük hozzá 62
Igen, hiszen már majdnem meglett 2
Igen, bár nem jól fogtak neki 4
Nem, mert a katalánok többsége sem ezt akarja 17
Nem, mert a népszavazás nem volt jogszerűen megszervezve 3
Nem, mert sem a spanyol kormány, sem az EU nem fogja engedni 71
Inkább legyen autonómiája Székelyföldnek 31
Fogalmam sincs 13

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS