• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 12:56 GMT +2, 2002. július 30.

Geréb Marika
CSAK EXCENTRIKUSOKNAK!
Többezer éves a húskalap-divat


Már rég nem kell véka alá rejtenünk, hogyha kedvelünk mások bőrébe bújni. És noha a más tollával való ékeskedést még elítéli a jóérzésű társadalom, a divatnak köszönhetően, ha merjük, az ebédünket a fejünkön viselhetjük.


HIRDETÉS

A húskalapok divatjának története

Manapság a húskalapok viselése merészségi bizonyítványnak tűnik. Ennek ellenére már időszámításunk előtt 1500-ban, az azték birodalomban divatos volt húst hordani fejfedőként. Később a vidékiek által "sombrero della pollo"-nak, "csirkekalapnak" nevezett fejdíszt viseltek a tehetősebbek.

100%-osan kóser húsból 100%-osan kóser húsból
Angliában a zarándokok voltak azok, akik először rájöttek, hogy a hús ruhaanyagként vagy fejfedőként való használata egyediségről és érzékenységről tanúskodik. Óceánon túli társaik, a bennszülött amerikai indiánok is frissen ölt bivalyhúst tettek a fejükre akkor, amikor megjött a tél. A divat pedig továbbélt, és az a felismerés, hogy a szarvasmarhát, csirkét vagy disznót divatos kiegészítőként is hasznosítani lehet, az első amerikai telepesekben is megszületett.

Pár századdal később, állítólag Benjamin Franklint is gyakran látták a tizennyolcadik századi Boston utcáin sétálni úgy, hogy fején fűszeres bárányból készült díszt viselt.


Megeszem a kalapomat!

Az igazi cowboy nemcsak 
<br />
tereli a marhát, hanem 
<br />
a fején is hordjaAz igazi cowboy nemcsak
tereli a marhát, hanem
a fején is hordja
A "megeszem a kalapomat" kifejezés a 19.századból származik, és úgy tartják, Abraham Lincolntól, aki a híres cilinderét bélszínből készíttette. A hús a húszadik században is népszerű volt, igaz, kicsit más formában. Amikor a harmincas években Európában az éhínség lett úrrá a lakosságon, mit nem adtak volna azért, hogy megehessék kalapkollekcióikat. A nehéz életkörülmények miatt a legtöbb embernek nem adatott meg az a luxus, hogy hússal ékesítse magát, hanem minden ehető falatot a lehető leggyorsabb idő alatt bezabált.

A kalapok népszerűsége a 40-es, 50-es évek Amerikájában is csökkent, annak ellenére, hogy a gazdagabb körök töretlenül ragaszkodtak szokatlanul finom fejdíszeikhez. A kései hatvanas évek "szabad-szerelem" generációjának kellett eljönnie ahhoz, hogy a húskalapok csillaga újra ragyogni kezdjen. Ők jöttek rá ismét arra, hogy állati jó dolog a húst fejfedőként hordani. Polgárpukkasztó kalapjaik akkor is kéznél voltak, amikor mások lemeztelenedve bizonyították, hogy bizony finom falatok ők maguk is.

A hetvenes-nyolcvanas, majd a kilencvenes években újra nélkülözni kezdték ezeket a merész díszeket. Pedig ekkor már azt is tudták, hogy a kalap egyediségről, bátorságról tanúskodik Mindössze úgy alakult, hogy sajnálni kezdték az állatokat, és ha kellett, inkább meztelenül felvonulva próbálták menteni szeretett kedvenceik életét.


Mert a legyek nem tudják, hogy a kalap nem ehető...

Divatos a base-bull sapka isDivatos a base-bull sapka is
A húskalapok viselésével kapcsolatban nagyon sok gyakorlati kérdés merülhet fel. Aggódhatunk például amiatt, hogy tönkreteszi-e a hajunkat a szokatlan fejdísz. A szakértők szerint kár ettől tartani, ugyanis a húsban található proteinek és természetes nedvek nemhogy ártanának, egyenesen táplálják a hajat. Viszont figyelni kell arra, hogy használat előtt vagy után hűtőszekrényben, esetleg fagyasztóban tároljuk fejfedőnket, ugyanis romlandó. Ajánlatos hajlakkal befújni, ha több ideig szeretnénk gyönyörködni benne.

A hajlakk azért is jó, mert távol tartja a kellemetlenkedő legyeket. Ugyanis a legyek ezt nem tudják, de a legtöbb húskalap nem ehető. Használat előtt, és használat után is csak akkor ajánlatos fejdíszünket rágcsálni, ha kedveljük a nyers ízeket. Séta közben pedig egyenesen illetlenség lenne fejfedőnkbe harapni.


Fejünkön az élet sava-borsa

A játékosabbak fülessapkája 
<br />
kanadai felvágottbólA játékosabbak fülessapkája
kanadai felvágottból
Ha attól tartunk, hogy ódivatúbb vagy régebbi kalapunk hirtelen büdösödni kezd, hasznos dolog szósszal meglocsolni. Így kellemesebb lesz az illata, és állandóan az ebédre emlékeztetheti a környezetünket. Ha mégis úgy alakul, hogy hajunk valami miatt megsínyli a kalapviselési akciót, bár ez a szakemberek szerint teljesen lehetetlen, nincs ok aggodalomra: Manchesterben húsból készült parókákat is árulnak!

Aki mindezt komolyan veszi, magára vessen!


Forrás: Heads of Meat


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 699

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS