• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 10:33 GMT +2, 2009. június 16.

Fülöp Noémi
KÓRHÁZI ESZTÉTIKA
Divattervezők szépítik a gyógyászati segédeszközöket


Ki mondta, hogy a gyógyulásnak csúnyának kell lennie? A designerek kitalálták a szexi műkart és a virágmintás mankót.


HIRDETÉS
Néhány hete bejárták a világot Francesca Lanzavecchia olasz divattervező esztétikus gyógyfűzőinek és ötletes nyakmerevítőinek képei. A Proaesthetics elnevezésű termékcsalád azt a kérdést veti fel: miért kellene egy, a gyógyuláshoz szükséges eszköznek föltétlenül csúnyának, kellemetlennek lennie? A csipkemintás nyakmerevítő vagy a lakkcsillogású gyógyfűző természetesen maradéktalanul teljesíti eredeti funkcióját is – ám emellett viselőjének egy percig sem kell szégyenkeznie vele.
Hasonló ötleten alapulnak a holland Damian O'Sullivan porcelánból készült, finom virágmintával díszített nyak- és karmerevítői, mankói, szemvédői. A tervező célja az volt, hogy a gyógyulás folyamatának szépségét tükrözze, a porcelán pedig saját testünk törékenységét hangsúlyozza ki.


Nem egy tervezőt megihletett a sertésinfluenza-járvány is. Az amerikai Irina Blok és a japán Yoriko Yoshida védőmaszkjainak képe szintén bejárta a világot – és ugyancsak a fotók tanúsága szerint sokaknak bejöttek.

A gyógyászati segédeszközök esztétikája azonban talán azok számára a legfontosabb, akiknek állandóan viselniük kell őket. A fogyatékkal élők és a design viszonyáról egész könyvek íródtak. Az első lépés az volt, amikor a szemüveg segédeszközből divatos kiegészítővé vált, egészen addig a pontig, amikor olyanok is hordanak ablaküveggel készült szemüveget, akiknek semmi szükségük nem volna rá.

Irina Blok maszkjaiIrina Blok maszkjai


Yorika Yoshida maszkjaiYorika Yoshida maszkjai

Graham Pullin, A design találkozik a fogyatékkal (Design Meets Disability) írója kifejti, ez nagy szerepet játszott abban, hogy a szemüveget viselőket többé nem tekinti megbélyegzettnek a társadalom. Itt azonban mintha megállt volna a folyamat, és nagyon kevés szó esik arról, hogyan lehetne tetszetősebbé varázsolni a különböző protéziseket, művégtagokat.

Az író szerint ennek egyik oka az, hogy a hagyományos megközelítésben a fogyaték elrejteni való, és mindez nem fér össze a divattal, amelynek egyik célja a feltűnés. Hans Alexander Huseklepp norvég design-szakos hallgató viszont éppen ezt a tételt cáfolja meg Makulátlan (Immaculate) elnevezésű műkarjával.


A high-tech művégtagot igazi divatos kiegészítővé változtatta, amelyre nem okoz kellemetlen érzést ránézni, sőt, igazi vonzerőt jelenthet a technika iránt érdeklődők számára. A műkar (tulajdonosa idegrendszeréhez kapcsolódva) irányítható, és különleges, textilhatású műanyag borítja.


A Chunc nevű tolószéket egy felháborodott apuka tervezte meg kislánya számára – felháborodását pedig éppen az okozta, hogy nem talált olyan kerekesszéket, amely esztétikai szempontból is elnyerte volna gyereke tetszését. A tolószékek számos színben, valamint több változatban kaphatók.


Talán a hallókészüléket viselők állnak a legjobban: jó néhány design áll a rendelkezésükre a minimalista, high-tech vagy éppen színes stílus kedvelőinek egyaránt. Pearson Lloyd fülhallgatói például csereberélhetők viselőjük hangulatának megfelelően.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Az örök kérdés: te mikor jelzel egy körforgalomban?

Folyamatosan 110
Csak amikor kihajtok 1147
Ha teljesen körbemegyek 6
Csak ha nem hajtok ki rögtön az első kijáraton 7
Csak ha sávot váltok 13
Amikor behajtok és amikor kihajtok 510
Csak amikor behajtok 6
Ahogy épp sikerül 42
Soha 56

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS