• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 10:33 GMT +2, 2009. június 16.

Fülöp Noémi
KÓRHÁZI ESZTÉTIKA
Divattervezők szépítik a gyógyászati segédeszközöket


Ki mondta, hogy a gyógyulásnak csúnyának kell lennie? A designerek kitalálták a szexi műkart és a virágmintás mankót.


HIRDETÉS
Néhány hete bejárták a világot Francesca Lanzavecchia olasz divattervező esztétikus gyógyfűzőinek és ötletes nyakmerevítőinek képei. A Proaesthetics elnevezésű termékcsalád azt a kérdést veti fel: miért kellene egy, a gyógyuláshoz szükséges eszköznek föltétlenül csúnyának, kellemetlennek lennie? A csipkemintás nyakmerevítő vagy a lakkcsillogású gyógyfűző természetesen maradéktalanul teljesíti eredeti funkcióját is – ám emellett viselőjének egy percig sem kell szégyenkeznie vele.
Hasonló ötleten alapulnak a holland Damian O'Sullivan porcelánból készült, finom virágmintával díszített nyak- és karmerevítői, mankói, szemvédői. A tervező célja az volt, hogy a gyógyulás folyamatának szépségét tükrözze, a porcelán pedig saját testünk törékenységét hangsúlyozza ki.


Nem egy tervezőt megihletett a sertésinfluenza-járvány is. Az amerikai Irina Blok és a japán Yoriko Yoshida védőmaszkjainak képe szintén bejárta a világot – és ugyancsak a fotók tanúsága szerint sokaknak bejöttek.

A gyógyászati segédeszközök esztétikája azonban talán azok számára a legfontosabb, akiknek állandóan viselniük kell őket. A fogyatékkal élők és a design viszonyáról egész könyvek íródtak. Az első lépés az volt, amikor a szemüveg segédeszközből divatos kiegészítővé vált, egészen addig a pontig, amikor olyanok is hordanak ablaküveggel készült szemüveget, akiknek semmi szükségük nem volna rá.

Irina Blok maszkjaiIrina Blok maszkjai


Yorika Yoshida maszkjaiYorika Yoshida maszkjai

Graham Pullin, A design találkozik a fogyatékkal (Design Meets Disability) írója kifejti, ez nagy szerepet játszott abban, hogy a szemüveget viselőket többé nem tekinti megbélyegzettnek a társadalom. Itt azonban mintha megállt volna a folyamat, és nagyon kevés szó esik arról, hogyan lehetne tetszetősebbé varázsolni a különböző protéziseket, művégtagokat.

Az író szerint ennek egyik oka az, hogy a hagyományos megközelítésben a fogyaték elrejteni való, és mindez nem fér össze a divattal, amelynek egyik célja a feltűnés. Hans Alexander Huseklepp norvég design-szakos hallgató viszont éppen ezt a tételt cáfolja meg Makulátlan (Immaculate) elnevezésű műkarjával.


A high-tech művégtagot igazi divatos kiegészítővé változtatta, amelyre nem okoz kellemetlen érzést ránézni, sőt, igazi vonzerőt jelenthet a technika iránt érdeklődők számára. A műkar (tulajdonosa idegrendszeréhez kapcsolódva) irányítható, és különleges, textilhatású műanyag borítja.


A Chunc nevű tolószéket egy felháborodott apuka tervezte meg kislánya számára – felháborodását pedig éppen az okozta, hogy nem talált olyan kerekesszéket, amely esztétikai szempontból is elnyerte volna gyereke tetszését. A tolószékek számos színben, valamint több változatban kaphatók.


Talán a hallókészüléket viselők állnak a legjobban: jó néhány design áll a rendelkezésükre a minimalista, high-tech vagy éppen színes stílus kedvelőinek egyaránt. Pearson Lloyd fülhallgatói például csereberélhetők viselőjük hangulatának megfelelően.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Részt veszel a családról szóló népszavazáson?

Igen, mert egy fontos problémára nyújt megoldást 12
Igen, és megszavazom, mert egyetértek vele 260
Igen, de nemmel fogok szavazni 17
#bojkott 95
Nem, mert nem tartom egy fontos kérdésnek 11
Nem, mert az LMBTQ közöséggel szolidarizálok 48
Nem, mert az ortodox egyház korszerűtlen és aljas akciója az egész 40
Nem, mert idő- és pénzpocsékolás 243
Még nem döntöttem el 13

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS