• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:44 GMT +2, 2009. május 5.

S.M.
VITAELEMZÉS
Öt perc alatt kiderül, hogy elválsz-e vagy sem


Honnan tudjuk, hogy felbomlóban van a kapcsolatunk? Aki magától nem veszi észre, annak itt egy kis segítség.


HIRDETÉS

John M. Gottman az University of Washington pszichológia-professzora és szerzőtársa, Nan Silver A boldog házasság hét titka c. könyvükben azt állítják, hogy sokéves kutatásaik alapján elég mindössze 5 percig megfigyelniük egy házaspárt ahhoz, hogy 91%-os bizonyossággal megmondják, válni fognak-e. A dolog nyitja, hogy vita közben kell megfigyelni a feleket, és nem elsősorban azt számít, hogy miről is vitáznak, hanem a hogyan.

Természetesen a könyv nemcsak arról szól, hogyan mennek tönkre a kapcsolatok, sokkal inkább arra koncentrál, hogy mitől működnek hosszú távon is jól egyes házasságok. Mi most mégis az előbbi vonatkozást emelnénk ki.A durva nyitástól az elárasztásig

Minden párkapcsolatban előfordulnak viták, és Gottman szerint ezek 69%-a egyszerűen megoldhatatlan, mivel olyan problémákról szól, amelyeknél a két fél különbözősége miatt egyszerűen nincs közös nevező. Vagyis bele kell törődnünk, hogy ezek természetes velejárói két ember viszonyának, és nem maguknak a vitáknak a puszta megléte veszélyezteti a kapcsolatot. Most gondoljunk az utolsó veszekedésre, ami köztünk és a társunk között lezajlott, és megpróbálhatjuk beazonosítani a valódi vészjeleket:

1. durva nyitás – bíráló, gunyoros vagy megvető megjegyzéssel való indítás
2. bírálat – amikor nem magát a kifogásolt cselekvést, hanem a másik személyét kritizáljuk
3. lenézés – ide tartozik a csúfondáros mosoly, lenéző pillantás, gúnyos megjegyzés, bármi, amivel megalázhatjuk a másikat
4. defenzív viselkedés – mindenért a másikat okoljuk, miközben úgy gondoljuk, mi magunk vétlenek vagyunk
5. obstrukció – az egyik fél, aki az esetek 85%-ában a férfi, inkább egyszerűen „kikapcsol”, hogy elkerülje a további ellenséges támadásokat, nem hajlandó részt venni a veszekedésben
6. elárasztás – az egyik fél mindent elsöprő verbális kirohanása a másik ellen (pl. a „vécéülőke-lehajtási képtelenség” kiapadhatatlan témakörben)
7. a korrekciós próbálkozások csődje – a rossz házasságban élők rendszerint nem képesek egy kis higgadtsággal vagy némi humorral elkerülni, hogy a konfliktus teljesen eldurvuljon

Videóra rögzített viták

A szerzők szerint ezen jelek külön-külön való megléte nem feltétlenül jelzi előre a válást, de ha minden egyes nézeteltéréskor rendszeresen és halmozottan jelen vannak, akkor már gyanakodhatunk, hogy az ilyen kapcsolat nem fog sokáig tartani. Higgyünk nekik?

Gottman 1986-ben hozta létre „Szeretetlabornak” becézett seattle-i családkutatási laboratóriumát. Nagyon türelmes volt, módszere lényege, hogy hosszú órákon át figyelte a házaspárok videóra vett interakcióit és vetette össze a műszerekkel rögzített fiziológiai mutatókkal (szívverés gyakorisága, vérnyomás stb.).

Ezek alapján megpróbálta beazonosítani azokat a jelzéseket, amik arra utalnak, hogy az házasfelek útjai hamarosan szét fognak válni. Gottman és munkatársai 14 éven keresztül mintegy 650 házastársat figyeltek meg. Nyilván kérdés marad, hogy a nem a saját, megszokott környezetükben vizsgált párok valóban úgy viselkedtek-e, mint ahogy az otthon tették volna? Lehet-e úgy egészen belemelegedni egy vitába, ha tudjuk, közben mindent rögzítenek?Legyünk inkább barátok!

De mi lehet a jó és stabil párkapcsolat titka? A Rita L. és Richard C. Atkinson féle, már klasszikusnak számító pszichológiai tankönyv szerint a tartós házasság a társszerelmen alapul, aminek jellemzői: a kölcsönös bizalom, a törődés, a partner hibáival és egyéniségével szembeni tolerancia, a heves és szenvedélyes érzelmek helyett a melegség és a ragaszkodás érzése.

Több pszichológiai kutatásra hivatkozva a szerzők levonják a következtetést: a szenvedélyes szerelmet jellemző intenzív érzelmek valószínűleg nem maradnak fent hosszú távon. A hosszú ideig tartó, jó házastársi kapcsolatot fenntartó erők kevésbé izgalmasak, tagadhatatlanul több munkát igényelnek és több közük van a barátsághoz és egyenlőséghez, mint a szenvedélyhez. A kutatások ugyanakkor azt a mondást is cáfolni látszanak, miszerint az ellentétek vonzzák egymást: a hosszú távú kapcsolat titka sokkal inkább a partnerek közötti nagyobb hasonlóság.


Seperjünk a szőnyeg alá!

Visszatérve Gottmanra, nála is a döntő elem nem a szerelem, hanem a barátság: a kölcsönös megbecsülés és az, hogy a két személy élvezze egymás társaságát. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a házastársaknak feltétlenül kell legyen közös céljuk, közös terveik és álmaik, és ezeket egyenrangú félként kell elérniük, anélkül, hogy az egyik feláldozza a saját célját a másik boldogságáért.

Az amerikai pszichológus véleménye, hogy nem mindenre az a megoldás, hogy állandóan hosszasan kibeszéljük a sérelmeinket, mert ez valahol mégiscsak arról szót, hogy hangot adunk a másikkal szembeni elégedetlenségünknek. Ezt pedig hosszú távon senki sem fogadja szívesen, bármennyire is nyitott legyen a másik véleményére. Gottman tapasztalatai alapján azt állítja, nagyon sok jó házasságban egy csomó problémát egyszerűen a szőnyeg alá söpörnek.
  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mi lesz az első, amit megteszel, ha végre lejár a járvány?

Megölelem a rég nem látott rokonokat, barátokat 691
Kirándulni megyek 330
Elrohanok a kocsmába a haverokkal 189
Habzsolni fogom a kulturális eseményeket 71
Felveszek egy szép ruhát és korzózok a főtéren 35
Veszek egy bérletet a konditerembe 37
Gyorsan megszervezek egy utazást valahova jó messzire 118
Korai még ezen gondolkodni 921
Valami egészen másra vágyom 249

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS