• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 20:11 GMT +2, 2002. július 4.

Gozner Gertrud
PARFÜMÖS KÉKSZAKÁLL
A férfias illatok rövid története


Hihetetlen, de parfümének illata mindig többet árul el a férfiról, mint a nőről. Míg a nők saját személyiségük alapján választanak, addig a férfiak az ideáljaik alapján. Ahhoz viszi őket közelebb az illat, amivé válni szeretnének.


HIRDETÉS

Szakállának illata buktatta leSzakállának illata buktatta le
1919 április 6-án történt. A masszív, szakállas férfi mit sem sejtve lépett be a párizsi Rue de Rivoli porcelánüzletébe. Egy teáskészletet kívánt közelebbről megvizsgálni, amikoris szakállának erős parfümillata felkeltette egy ott tartózkodó hölgy figyelmét. Az ismerős illat emlékeket ébresztett a nőben nyomtalanul eltűnt húgáról, akinek utolsó kedvese is ezt a parfümöt használta. Kihívta a rendőrséget.

Így lepleződött le Henri Désiré Landru, a párizsi Kékszakáll, aki tizenegy nőt ölt meg, darabolt fel és égetett el. Mouchoir de Monsieurt használt, egy extravagáns virág- és fűesszencia-keveréket, amelyet a Guerlain divatház dobott piacra 1904-ben, és amely egyben a bitófát is meghozta a számára.


Szappanpárti szecesszió

A történet azt példázza, hogy a Belle Epoque társadalmának fergeteges illatkavalkádja még mindig csak a női nemre korlátozódott. Egy parfümillatú férfi nem maradhatott észrevétlen egy olyan prűd korszakban, amely pusztán egyedüli pipereként a szappant engedélyezte a számára. Az erősebbik nemnél a különcködés csúcsát a kölnivíz és a levendulával átitatott zsebkendő képezte, használója ezzel azt kockáztatta, hogy nőiesnek, sőt egyenesen homoszexuálisnak fogják tartani.

Ez tulajdonképpen visszalépést jelentett az ókori viszonyokhoz képest, amikor a testillatosításból mindkét nem egyenlően kivette a részét. A múlt nagy hadvezérei beillatosítva és kifestve vonultak végig dicsőségesen a legyőzött város utcáin. És a Versailles-i palota udvaroncai, élükön a királlyal, mind úgy illatoztak, akár egy kétlábon járó parfümflakon.

Mikor a már említett Mouchoir de Monsieur megjelent, a piacot a különböző hajolajokkal és pomádékkal kellett megosztania. Csak később, a 40-es években jelent meg a Moustache, melyet gyártója komplett készletként forgalmazott, a parfüm mellé szappan, borotvahab és fürdősó is járt. Ez a felállás napjainkig megmaradt, a termékcsoport gerincét pedig mindig az illat képezi.


A férfi-parfüm rehabilitációja

Az Égoiste plakátjaAz Égoiste plakátja
Fordulat csupán a múlt század 60-70-es éveiben következett be, ekkor váltották fel a visszafogott levendulavizet és nyertek széleskörű polgárjogot a férfikozmetikumok. Ezen évtizedek politikailag elkötelezett férfija az egyetemváros indiai üzletében, illetve a női egészségügyi központokban szerezte be a kis üveg pacsulit, amely sikerét kevésbé illatának, mint inkább egzotikus származásának köszönhette.

Az egyre szaporodó férfiaknak szóló parfümök mindinkább radikális marketingstratégiát igényeltek, Yves Saint Laurent már bevallottan sokkolni akar, amikor YSL pour homme illatát önmaga meztelen fotójával reklámoztatja. Chanel pedig egyenesen megreformálja az eljárást, Égoiste parfümjének saját története van, termékbemutatója dramatizált mozzanatok sorozatából áll.

A gondosan megválogatott vendégeket külön bérelt Rolls Royce szállítja a bemutató helyszínére, útközben egy hang ismerteti a parfümöt, megtekintik a reklámfilmet, és mindehhez aláfestőként Frank Sinatra énekli a My Way-t. Pontban kilenckor a kiváltságosok kapnak egy-egy üvegcse Égoiste-t. Ez ceremónia minden egyes európai nagyvárosban megismétlődött.

Az igazi férfinak dohány, bőr, alkohol
<br />
és fizikai munkára utaló illata vanAz igazi férfinak dohány, bőr, alkohol
és fizikai munkára utaló illata van
A költségek óriásiak voltak, mégis megtérültek, mert sikerült az Égoiste-t a klasszikus férfiparfümök sorába emelni, és ebben nem kis szerepet játszott a szokatlanul erős imázsformálás. Célközönsége az értelmiségi férfi, akitől ugyanakkor nem idegen a divat sem. A parfüm használata azonban akár komikus szituációkhoz is vezethet, jegyzi meg Max Goldt egyik írásában, arra hivatkozva, amikor is egy alkalommal nem engedték fel a PanAm járatára, mivel Égoiste illatát alkoholszagnak vélték.


Diszkrét erotika

A közhiedelem szerint az igazi férfinak dohány, bőr, alkohol és fizikai munkára utaló illata van, de ez nem tévesztendő össze az izzadtságszaggal. Ezért az ideális férfiparfüm valahol az eredeti testillat és egy karakteres parfümillat között helyezkedik el.

A legfőbb tanács parfümhasználó férfiaknak: csak visszafogottan! Az after shave sokszor kevés, a szappan és víz pedig teljességgel meghaladott. Reggel, zuhanyozás után a mellkas és a hát részesüljön belőle mértékkel. Az a férfi, aki diszkréten, de mégis észrevehetően használja, bizonyítja, hogy ura testének, tudatában van férfias erotikájának és figyel a hölgyek kívánságára.


Forrás: Andrea Hurton: A parfüm erotikája, 1991


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Hirtelen jött nyár...

Sajnálom, mert épp a kedvenc évszakom marad ki most már rendszeresen 64
Egyértelmű jele annak, hogy a globális felmelegedés egyre durvább 225
Legalább máris lehet kirándulni 24
Nagyon megvisel ez a hirtelen hőmérsékletváltozás 28
Részemről nem baj, fáztunk már eleget 68
Már fel sem tűnik 28

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS