• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:17 GMT +2, 2001. augusztus 14.

Gyöngyi Annamária
A H-21-ES KÉMNŐ
150 éves lenne Mata Hari


A kémtörténelem leglegendásabb figurája. A holland táncosnő és kurtizán neve a köztudatban mind a mai napig egyet jelent a szenvedélyes kémnővel.


HIRDETÉS

A századforduló Párizsában, különösen művészi körökben, rendkívül divatos volt minden, ami keleti, egzotikus. Ennek köszönhetően vállhatott igazi sztárrá a magát indiai hercegnőnek kiadó, barna bőrű holland "szépség". Mata Harit a francia kémelhárítás végzi ki 1917 októberében a németeknek való kémkedés vádjával, bár ilyen irányú tevékenységének a mibenléte és a mértéke máig sem tisztázódott.

A történet

1876. augusztus 7-én született, jómódú kalapos lányaként a hollandiai Leeuwarden városban. Eredeti neve Margharethe Geertruida Zelle. 1895-ben, egy hágai újságban talált házassági hirdetésre válaszolva tizenkilenc évesen megy férjhez a gyarmatosító holland hadsereg skót származású tisztjéhez, a nála jóval idősebb Campbell MacLeod kapitányhoz. 1897 és 1902 között MacLeod áthelyezése miatt Jáva és Szumátra szigetén élnek. Itt nyílik alkalma elsajátítani az ősi, templomi erotikus siva-táncokat.

A házasságból hamarosan egy fiú és egy kislány születik. A gyermekek azonban rejtélyes körülmények között mérgezést szenvednek, amibe a fiúk, Norman bele is hal. A hivatalos jelentés szerint az egyik bennszülött szolgálólány bosszújáról van szó. A házaspár viszonya egyébként sem volt túl fényes, (a férj kicsapongó életet élt, verte feleségét, aki állítólag minden útjába kerülő férfival flörtölt), kapcsolatuk viszont a gyerek halála után teljesen megromlik. A legenda szerint a férj egy féltékenységi rohamában még Mata Hari egyik mellét is annyira megharapta, hogy a sebhely nem gyógyult be teljesen. Ezért később soha sem jelent meg teljesen fedetlen keblekkel, mellét mindig legalább két kis rézből vert lapocska takarta.

A házaspár visszatér Európába, de utjaik elválnak, a törvényes válásra 1902-ban kerül sor. Mata Hari Párizsba költözik, ahol modellkedésből próbálja meg fenntartani magát. Táncosnői pályafutását 1905-ben kezdi meg, még Lady MacLeod néven. Eleinte szalonokban, zártkörű rendezvényeken lép csak fel. A nagyközönség számár az Emile Guimet vezette Keleti Művészetek Múzeumi szereplése tette ismertté. Ekkor már Mata Harinak, a "nap szemének" nevezi magát, azt állítja indiai hercegnő, akit a papok öt éves korában bezártak Siva templomának földalatti katakombájába, hogy a szent tánc titkaiba beavassák.

Március 13-kai fellépése után Párizs állandó szenzációjává válik. Sikere hihetetlen méreteket öltött, lábánál hevertek korának leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei. Az újságok példátlan eseményként tárgyalták az egzotikus táncosnő feltűnését. A leghíresebb szalonok is befogadják, nagykövetségi estélyek fénypontja lesz. Leírhatatlan sikerét valószínűleg annak köszönhette, hogy a híres indiai hétfátyol táncát rendszerint meztelenül fejezte be és ezzel nem csak Párizsban tett szert óriási hírnévre, hanem világszerte. Monte Carloban, Madridban, Berlinben, Bécsben vagy Kairóban egyaránt learatott minden babért. Szeretőit mindig olyan befolyásos tisztek és politikusok közül választotta, akik biztosították neki a jómódot.

A kémnő

Feltételezhetően már az I. Világháború előtt, 1907-ben beszervezte a német titkosszolgálat. Más források szerint azonban csak 1914-ben, a háború kitörésekor kezdett ilyen tevékenységbe. Ekkor csillaga már hanyatlani kezdett, egyrészt a háborús hangulat, másrészt a konkurencia megjelenése miatt: olyan hölgyek, mint Isodora Duncan szintén elkezdtek meztelenül mutatkozni Európa színpadain.

Magas rangú francia katonatisztek és állami tisztségviselők lesznek a szertői, nekik köszönhetően juthatott esetleges katonai titkok birtokába, melyeket a német titkosszolgálatnak továbbíthatott. De rangos szeretői voltak a német hadseregből is. Fedőneve állítólag H-21 volt, kiképzésben egy indiai útja alatt részesült. Sokan úgy vélik, hogy kémként messze nem volt olyan jelentős, mint táncosnőként vagy kurtizánként, az általa szállított információk (ha voltak ilyenek) csekély jelentőséggel bírtak.

Mégis felhívta magára az angol kémelhárító, az Intelligence Service figyelmét, akik megfigyelés alá helyezik. 1916-ben, hogy elterelje magáról a gyanút, önként ajánlja fel szolgálatait a francia hírszerzésnek. A franciák megbízzák, hogy egy Belgiumban tartózkodó francia kémhez jutasson el egy dokumentumot, de ez az első küldetése önhibáján kívül meghiúsul. 1917 február 13-án lattartóztatják és börtönbe kerül. A tárgyalás során végig tagadja, hogy német kém lett volna, állítása szerint a német tisztektől érkező összegek (melyek nem voltak túl jelentősek) csak szerelmi szolgálatainak árai. Bár semmilyen döntő bizonyíték nincs ellene, minden vádpontban bűnösnek találják.

A bizonyítékok a következők: szobájában "titkosíró" tintát találtak, ami azokban az időkben már önmagában elég volt ahhoz, hogy valakit kémnek minősítsenek. Mata Hari szerint a tinta sminkjéhez kellett. További bizonyíték, hogy a francia kémelhárításnak sikerült megfejtenie egy német kapitánynak a madridi rádióállomásról Berlinbe küldött kódolt üzenetét, melyben Mata Harit H-21-es kémnek nevezi és 15 000 pezeta kifizetését rendeli el számára. Valószínűsíthető azonban, hogy a németek tudtak arról, hogy a franciák dekódolják a madridi táviratokat. Döntő bizonyítéknak számított még, hogy olyan információkat mondott el a kihallgatáson, amihez csak kémként jutott hozzá.

Mata Harit október 15-én a vincennes-i erődben kivégzik ki. Állítólag megtiltotta, hogy bekössék a szemét, mosolyogva állt a 12 katonából álló kivégző osztag előtt és csókot intett nekik.

Mai napig sem tisztázódott valódi szerepe, nem sikerült eldönteni, hogy egy dörzsölt és csak a saját érdekeit szem előtt tartó kalandornő volt-e, vagy csupán a francia kémelhárítás egyik bűnbakja. A kémnő története azonban sokakat megihletet, különösen a regényírókat és rendezőket. Életéből több film is készült, a leghíresebb 1931-ben George Fitzmaurice rendezésében és Greta Garbo főszereplésével. De alakította már a táncosnőt Jeanne Moreau és Sylvia Kristel, az erotikus Emanuelle-sorozatok sztárja is. Ugyanakkor figurája az amerikai adult-videók örökzöld témája is. 1997-től szülővárosában az emlékére nyílt kiállítás tekinthető meg.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 226
A teljes felszabadultság 537
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 155
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 60
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 39
Nem szeretem a nyarat 51
Még nem tudom 233

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS