• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:00 GMT +2, 2001. augusztus 2.

Gyöngyi Annamária
RETTENETES PÉNTEK 13 ÉS TÁRSAI
Kis babonatörténet
HIRDETÉS
A macskát az egyiptomiak még
<br />
szent állatként tisztelték,
<br />
később Európának sikerült
<br />
rossz hírbe kevernieA macskát az egyiptomiak még
szent állatként tisztelték,
később Európának sikerült
rossz hírbe kevernie
Állatoskodás
Az állatokkal kapcsolatos babonák valószínűleg az ősi állatkultuszokból eredeztethetők. A természeti vallások animisztikus világnézete az élőlényeket és a tárgyakat lélekkel, titokzatos tulajdonságokkal, természetfeletti erőkkel ruházta fel, ezért tisztelettel és félelemmel övezték őket. Ennek későbbi maradványának tekintik a különböző vallások húsfogyasztási tilalmait is.

Európában babonák szempontjából a két legnagyobb karriert befutott állat a bagoly és a macska. Ha egy fekete macska fut át előttünk az úton, sokunkban még ma is önkéntelenül felvillan a gondolat, hogy balszerencsés napunk lesz. A macskák rosszhírüket a középkori boszorkánylegendáknak és pereknek köszönhetik, melyek szerint a macska a gonosz állata, és a boszorkányok gaztetteik egy részét macska képében hajtják végre.

A béka síremlékeken 
<br />
halálszimbólimként
<br />
jelenik meg (hiszen
<br />
a varangy földben lakik)A béka síremlékeken
halálszimbólimként
jelenik meg (hiszen
a varangy földben lakik)
Ugyancsak negatív szereplője a babonáknak a béka, különösen, ha varangyos. Ez állítólag annak a következménye, hogy mirigyeiből erős mérget tud kifecskendezni áldozataira, és így képes elpusztítani azokat, mielőtt még megfogná őket. E tulajdonsága miatt ruházták fel misztikus erőkkel és így lett a boszorkányok másik kedvenc állata. A kígyóval együtt a békáról is elítélően szól a Biblia is, a csapások egyikeként békák sokasága lepi el Egyiptomot, a sátánt megtestesítő sárkány és az Antikrisztus szájából a tisztátalan lelkek békák képében jönnek elő. A keresztény művészetben a varangy az ördögök, a démonok megtestesítője, a fösvénység és a bujaság szimbóluma.

Pozitív előjelű babonák is fűződnek állatokhoz, igaz, sokkal kisebb számban. A magyar néphit szerint a pók megölőjét balszerencse éri. A pókkal való szimpatizálást a mohamedán vallás hatásával magyarázzák, mivel egy közismert legenda szerint Mohamed egy alkalommal, menekülés közben a Mekka környéki barlangok egyikében rejtőzött el, egy keresztes pók pedig gyorsan nagy hálót szőtt a barlang bejáratára, ami megtévesztette az üldözőket és így a próféta megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, és nekik köszönhetően Európában is sok helyen szerencsét hozónak tartják.


Betegségek elleni amulettek az (ál)paracelsusi 
<br />
Archiodix magica-ból (1590)Betegségek elleni amulettek az (ál)paracelsusi
Archiodix magica-ból (1590)
Talizmánok, amulettek, kabalák
Az amulettek, talizmánok és egyéb szerencsehozó tárgyak mindig fontos kellékei voltak a kuruzslásnak, bajt, betegséget hárítottak el vagy épp szerencsét hoztak. Már az óegyiptomiak, a zsidók, a mezopotámiaiak, a görögök és a rómaiak is hordtak amuletteket. Ezek rendszerint különböző jelekkel, szövegekkel ellátott kő, fém, papír, gyökér vagy ékkőből készült kis tárgyak voltak, amelyek megvédték viselőjüket és elhárították a balszerencsét. Ezzel ellentétben a talizmán feladata az volt, hogy szerencsét hozzon. A talizmánok használata azonban sohasem volt olyan elterjedt, mind az amulettekké, kisebb jelentőséhet is tulajdonítottak nekik, körülbelül. annyit, mint manapság a szerencsemalacnak, lóherének vagy a patkónak. A talizmánok és amulettek divatja szintén a természeti vallások tárgykultuszaiból eredeztethető. A nyakban hordott kereszt, Mária-portré vagy bármilyen más jelkép ezen hitre vezethető vissza.

Az abrakadabra amulettre való
<br />
felírásának helyes módja.
<br />
A legalsó betűtől jobbra felfele
<br />
olvasva ugyanazt a szót kapjuk.Az abrakadabra amulettre való
felírásának helyes módja.
A legalsó betűtől jobbra felfele
olvasva ugyanazt a szót kapjuk.
Az ókori amuletteken gyakran ábrázoltak szemeket vagy szimbolikus formában női vagy férfi nemi szerveket. A reneszánsz korban használt talizmánok főleg asztrológiai szimbólumokat tartalmaztak Az amulettekre ugyanakkor gyakran került valamilyen bűvös szó vagy varázsige. A legismertebb ezek közül minden bizonnyal a gnosztikus eredetű abrakadabra volt, amelynek eredetileg az volt a szerepe, hogy segítségül hívja a jó szellemeket. Az ókori római és középkori orvosok a láz csillapítására használták. Az amulettek hatékonyságába vetett hit először a felvilágosodás korában rendült meg. (Érdekes adalék, hogy a laodikeai zsinat a 4. században megtiltotta a papoknak az amulettek használatát.)

A négylevelű lóhere régóta szerencsejelkép Európában, amit ritkasásával illetve kereszt-alakjával (ördögűző) magyaráznak. Már a görögök közismert amulettje volt, a papok azt állították, hogy bármilyen betegséget meggyógyít. A britek szerint megtalálóját képessé teszi arra, hogy a dolgok mögé lásson.

A patkó szintén ismert szerencsehozó jelkép Európa-szerte, mint ilyen de arab nyelvterületen és Indiában is ismert. Feltehetőleg kelta eredetű babonáról van szó, főleg a talált és a hét szeglyukú patkó jelent nagy szerencsét. Az újévi szerencsepatkóhoz fűződő babona újkori, városi eredetű. A patkó sikere a feltételezések szerint holdsarló alakjával magyarázható, ami a kelták Holdistennőjét idézte, valamint azzal, hogy vasból készült, amit varázserejű, szelleműző fémnek tekintettek.

Az amulettek még a 20. században is fontos szerepet játszottak: 1914-ben Angliában gyárilag állították elő a hadba vonuló katonák számára, amelyeket aztán a tábori pap áldott meg. A katolikus egyház szentkultuszával mindig is nagymértékben hozzájárult a tárgyakhoz fűződő különleges erők hitének megerősödéséhez, az egyes szentek ereklyéinek felbecsülhetetlen értéke volt.

A 21. században is ismert és "alkalmazott" babonák tára eléggé kifogyhatatlan, a zsúfolt népi babonanaptár kimeríthetetlen forrás lehetne listánk folytatásához.


  • Megosztás:
HIRDETÉS
»Kis babonatörténet
»Kis babonatörténet
»Kis babonatörténet
SZAVAZÓGÉP

Részt veszel a családról szóló népszavazáson?

Igen, mert egy fontos problémára nyújt megoldást 12
Igen, és megszavazom, mert egyetértek vele 260
Igen, de nemmel fogok szavazni 17
#bojkott 95
Nem, mert nem tartom egy fontos kérdésnek 11
Nem, mert az LMBTQ közöséggel szolidarizálok 48
Nem, mert az ortodox egyház korszerűtlen és aljas akciója az egész 40
Nem, mert idő- és pénzpocsékolás 241
Még nem döntöttem el 13

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS