szerk.
VISSZAGONDOLVA
Transindex: The Greatest Hits 1999-2008


Azok a dolgok, melyektől fülig ér a szánk, ha eszünkbe jutnak.


HIRDETÉSAz elmúlt 9 év alatt a Transindexen, illetve a holdudvarában született néhány cikk, projekt, rendezvény, akció vagy esemény, melyeket felidézve még a fejlett önkritikával megáldott ős-Transindexesek szája is spontán vigyorba húzódik. Nem azért vagyunk büszkék az alább felsoroltakra, mert mindegyik felhőtlenül sikeres lett, óriási nézettséget vagy vitathatatlan dicsőséget hozott. Hanem ezek azok a munkáink, melyek valószínűleg mérföldköveknek számítanak a Transindex életében.


Mailkampány egy RMDSZ-plakát ellen

A legelső olyan spam-akció, amit büszkén vallunk magunkénak, a 2000-es helyhatósági kampány idején született. Nem áll módunkban megmutatni az anyagot: a legelső cikkeink az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) szerverén voltak tárolva, mely tárhely azóta megszűnt létezni. Pár html-oldalt sikerült előkeresni mutatóba, de az akció nyomai nem kerültek elő.

Az ős-transindexesek visszaemlékezései szerint egy kivételesen giccses országos RMDSZ-kampányplakát láttán támadt az az ötlet, hogy a hirdetést két, szintén csiricsáré goblen közé helyezzék: az olvasók választhattak, melyik a leggázabb képileg. Ha valaki az RMDSZ-plakátra kattintott, a rendszer automatikusan mailt küldött a szervezet címére.


A mell kultúrtörténete

Az első, szándékosan nézettségnövelő projekt a Mell kultúrtörténete volt. A művészfotókkal, metszetekkel és reprodukciókkal illusztrált, rövid kommentekkel ellátott anyag hatására billent át a Transindex-nézettség a többezres tartományba. Az összeállítás printben, a Korunkban is megjelent.Markó Béla-őstransfórum

Az ős-Transindex, illetve a Disputa vitafórum fontos része a Transfórum: lényege, hogy fórumozók tehetnek fel kérdéseket a meghívott politikusoknak, közéleti személyiségeknek, vállalkozóknak.

A Transfórum legelső verziója még az 2001 tavaszán indult Disputa előtt létezett – a kérdések e-mailekben és klasszikus levelekben érkeztek, azokat továbbították a meghívottnak, a válaszokat manuálisan kódolták és mentették html-ként a szerkesztők.

Figyelemreméltó, hogy bár ekkor már él és virul a fórumokra jellemző közvetlen stílus, az első meghívott, Markó Béla milyen türelmesen válaszol. A linkelt oldal médiatörténeti kuriózum az időszámítás előttről, 1999-ből.


2001 júniusa: elkészül a szerkesztőségi rendszer

Fejlesztési szempontból fontos pillanat 2001 június közepe-vége: ekkor készült el a Transindex szerkesztőségi rendszere, ami lehetővé tette a manuális kódolás nélküli frissítést.

Az ős-transindexesek beszámolói szerint mennyei érzés volt kipróbálni. Így már lehetővé vált „real time” tudósítani egy-egy rendezvényről. Itt egy tusványosi beszámoló – a legelső, melyet az új rendszerbe töltöttünk fel. A szerkrendszer egyébként Egyedi Attila munkája. Gyakorlatilag változatlanul működik a mai napig és sosem merült fel, hogy esetleg lecseréljük...


Disputa-szemle: a Krónika végül feladta

A Disputa által fémjelezett romániai magyar második nyilvánosság számára fontos pillanat volt, amikor a Krónika – akkoriban a legnagyobb és legbefolyásosabb erdélyi napilap – szemlézni kezdte a topikokat.

A transindexes szájhagyomány szerint a szabadszájú disputázók miatt meggyűlt a baja az újság akkori főszerkesztőjének, Bakk Miklósnak – annyira, hogy a szemlék abbamaradtak. Mindez azért fontos, mert ekkor vált nyilvánvalóvá hogy 1) a Disputa, általában véve a második nyilvánosság erőt képvisel, 2) az internetes műfaj és a nyomtatott sajtó nem kompatibilis.


A Communitas-topik eltűnése

2002 nyarán a Dispután robbant ki az ún. „Communitas-ügy”: a fórumozók puzzle-ként elkezdtek összerakni mindent, ami a román költségvetésből a romániai magyarság számára folyósított pénzeket kezelő alapítványról nyilvános, némi szóbeszéddel, pletykákkal, gyanúsításokkal megspékelve, ahogy az ilyenkor szokás.

A szóban forgó topik egy napon eltűnt a csíkszeredai szerverről. Különféle feltételezések vannak, de teljes bizonyossággal a mai napig nem tudni, mi történt. A topik-eltűnésről szóló topik itt olvasható, magát a fórumot Communitas – alapítványok, pénzek, elszámolás backup-szerverről végül sikerült visszaállítani. Az eset óta a Disputát egy Egyesült Államokban levő szerveren tároljuk.

Munkatársunk egy képzelt kft. üzleti
<br />
ajánlatával, egy telefonszám-listával,
<br />
mobiltelefonnal, továbbá egy fekete
<br />
macskával felszerelkezve bonyolította
<br />
le a tesztetMunkatársunk egy képzelt kft. üzleti
ajánlatával, egy telefonszám-listával,
mobiltelefonnal, továbbá egy fekete
macskával felszerelkezve bonyolította
le a tesztet
A virslis akció

A 2004-es helyhatósági választási kampányban követtük el azt a csínyt, amitől sok RMDSZ-es gyomra a mai napig görcsbe rándul, ha a „Transindex” vagy „virsli” szót meghallja. Egy – neve elhallgatását kérő – munkatársunk ingyenvirslit ajánlott a helyi kampánystáboknak, azok pedig simán el is fogadták. Sőt. Részlet a telefonbeszélgetésből:

– Teljesen ingyen van! – hangsúlyozzuk a szatmárnémeti RMDSZ ügyvezetőjének, K. I.-nek, aki egyelőre nem tud választ adni a javaslatra, de feltétlenül visszahívást ígér – ha elfogadják az ajánlatot, ha nem. Az illetékes visszakérdez: – Miről lenne szó, hány kiló virsliről?

– Kétszáz párról.
– Több mint valószínű, kilencven százalék, hogy fogunk élni az ajánlattal.

– A csomagolóanyag most kéne menjen a nyomdába, ugyanis lehet írni a műanyagra. Önöknél mit tegyünk rá?
– Jó lenne az, hogy Szeretem a városomat. Ez nálunk itt a jelszó.

– Azt is lehetne utána, kisebb betűkkel, hogy a virslit is...
– Azt is lehet, meg a sört is!

– Elnézést, mi az MSZP-nek is kampányoltunk Magyarországon, s több ezer virslit adtunk nekik. Ott a csomagolásra agresszívebb reklámot nyomtunk, ezt ugyebár meg kell enni, s az írtuk rá, kapd be. Ez nem mehetne Erdélyben?

– Így van! Ha már virsli, akkor be kell kapni! – mondja az illetékes, aki azzal búcsúzik, hogy ezt a részletkérdést holnapután megbeszéljük.


Elindult az Adatbank.ro

Nem tudtuk mi lesz belőle. Ez amúgy nagyon jellemző minden kísérletünkre. Kis adatbázisként indult, Vincze Gábor kisebbségtörténeti kronológiájával. Mi lett belőle? A legsikeresebb tartalomfejlesztési speciális projektünk, az Adatbank.ro. Ez az a site, aminek szesszióban nő az olvasottsága. Partnereink fontos akadémiai háttérintézmények, a Jakabffy Elemér Alapítvány, a Kriza János Néprajzi Társaság és az Apáthy István Egyesület.


A Magyar Sziget-riport

A válogatásból nem hiányozhat a 2004-es Magyar Sziget-tudósításunk: riporterünk két, szintén hazaáruló erdélyi újságíró kollégával – Mihály Lacival és Egyed Ufó Zoltánnal együtt belevetette magát a szélsőjobb tábor forgatagába, és igazi kommunistabérenc kémként tudósított.

Kárpátia-buli a Magyar SzigetenKárpátia-buli a Magyar Szigeten


Krónika szépe – és ami a háttérben van

Másik kedvenc a Mi van a „Krónika szépe” mögött? című, 2002-es összeállításunk. Ez a szépségverseny szervezőinek is felejthetetlen.

Ha már itt tartunk, négy évvel később a Miss Krónika – Erdély Szépe 2006 közönségdíját az kapta, akire a Transindex olvasói a legtöbb szavazatot leadták. Két dolog miatt is fontos ez: egyrészt ez az első alkalom, amikor az on-line szavazatok ilyen mértékben befolyásoltak egy – amúgy igen kemény – off-line versenyt. Másrészt pedig ez az első anyagunk, melynek nézettsége áttörte a tízezres álomhatárt.

A reménykeltő ifjúság kedvenc időtöltése, miután megszabadul a tanintézmények által rákényszerített fegyelemtől, a könnyű nyári kikapcsolódást kínáló strand. A fiatalok itt kultúrált körülmények között hódolhatnak a legforróbb évszakok üdítő örömeinek, és köthetnek szép, életreszóló barátságokat. A képen épp egy fiatalokból álló csoport ismerkedés előtti szituációjának lehetünk a tanúiA reménykeltő ifjúság kedvenc időtöltése, miután megszabadul a tanintézmények által rákényszerített fegyelemtől, a könnyű nyári kikapcsolódást kínáló strand. A fiatalok itt kultúrált körülmények között hódolhatnak a legforróbb évszakok üdítő örömeinek, és köthetnek szép, életreszóló barátságokat. A képen épp egy fiatalokból álló csoport ismerkedés előtti szituációjának lehetünk a tanúi


Proteszt-verzió 30-asoknak

Bár hivatalosan mindenki felháborodott, titokban sokkal többen röhögtek a markukba, mint bárki is gondolná, amikor megjelent az Egy romániai magyar konferencia univerzális forgatókönyve, Kelemen Attila tollából.

Szintén az ő nevéhez fűződik egy másik – ezúttal az erdélyi establishment csúcsaiig fodrozó – viatirat, a Proteszt-verzió 30-asoknak első, illetve második része. A Transindex történetének legfélreértettebb anyaga pedig ez. Igen, ebben van a vazelin.

A "hogyan utáltassuk meg magunkat egy közéleti szereplővel" című verseny egyik sikeres szereplője az alábbi szöveg, melyből kiderül, mi Frunda György becsületes neve. Aki archív formában is bírja a politikát, annak az Az '56-os ENSZ-memorandum: miért elfogadhatatlan? című szöveget ajánljuk. Szintén magvas gondolatiságú írás A mouse természetrajza.


MÚRE-ejnyebejnye

Volt aztán egy cikkünk az Erdélyi Magyar Televízióról: egyszerű kronológia transindexesen vidám hangulatban, semmi extra. MÚRE becsületbírósági ejnyebejnyét kaptunk érte.

Ez a mondat fájhatott, leginkább a vége: „A dolog súlyos: az átlagos romániai magyar ugye nem olvas Népszabadságot, sem pedig MaNcs-ot, úgyhogy fel sem tűnik neki, hogy mondjuk a romániai magyar lapok szánalmasan dilettánsak.” Itt a válaszunk.

A vásznat figyelő nagyérdemű – egyesek a vászon mögé ültek: a film ugyanúgy élvezhető és nincs akkora tülekedésA vásznat figyelő nagyérdemű – egyesek a vászon mögé ültek: a film ugyanúgy élvezhető és nincs akkora tülekedés


24 órás filmmaraton

A Transindex nem csak internetes újság: életforma, akármilyen agymosottnak is hangzik most azok számára, akik például egy multi HR-esétől hallják ezt nap mint nap. Ennek példája a 2003 áprilisában szervezett filmmaraton, ahol 24 órán keresztül bizarr filmeket vetítettünk, legalábbis a program tanúsága szerint.

Öt év távlatából csak annyira emlékszünk, hogy hosszú volt, mindenki szanaszét aludt a lesötétített teremben. Aki pedig ébren volt, bosszúsan pislogott, ha vakuval fotóztunk.


Az első romániai flash-mob

Transindex-közeli kezdeményezés az első romániai flash-mob 2003 novemberében: a kolozsvári Central áruház elé gyűltek kilyukasztott újságon keresztül szemlélték öt percig a világot. Bár csak 20-25 villámtömegező gyűlt össze, médiatámogatásara nem lehetett panasz: annyi újságíró volt, hogy pár percig nem tudtuk, akkor most akkor az a feladat, hogy kamerát-mikrofont kell lóbálni, vagy az, hogy újságot.

Az áruház menedzserei nem reagáltak az eseményre, de szerencsére a biztonságiak semAz áruház menedzserei nem reagáltak az eseményre, de szerencsére a biztonságiak sem


Monostori divat

Mivel szerkesztőségünk egy jóideig Kolozsvár egy Monostor nevű, nem épp előkelő negyedében volt (előny: olcsó lakbér), igyekeztünk a lehető legrészletesebben dokumentálni az ottani flórát és faunát. Így született a Ki a legmenőbb a Monostoron? című fotóriportunk.

Mission Impossible márkájú monostori nyári cinutaMission Impossible márkájú monostori nyári cinuta


Romániai magyar tabutémák

Egy 2004-es e-mail ankétunk a romániai magyar tabutémákról, „szent tehenekről” szólt. A befutott válaszokból válogatást közöltük, és bár a felmérésnek nem volt szociológiai megalapozottsága, érdekesség, hogy a megkérdezettek – akiknek politikai nézetei számos témában erőteljesen eltérnek egymástól – gyakran ugyanazokra a jelenségekre mutatnak rá.

A válaszokból véletlenszerűen kiragadva: romániai magyar maffiák, politikai retorika és valóság viszonyrendszere, kulturális és az egyházi elitek 1989 előtti viszonya a hatalomhoz, az erdélyi magyar kultúrfölény-tudat.


Tiltakozás a Protestáns Teológia diszkriminatív felvételi rendszere ellen

Megemlítendő még a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben (PTI) tapasztalható felvételi diszkrimináció ellen indított aláírásgyűjtési akciónk. A lelkészképzőn ugyanis az a gyakorlat, hogy a női és a férfi helyek előre meghatározottak: a felvételin a nők csak nőkkel, a férfiak csak férfiakkal vannak versenyben.

Minthogy a nők számára kijelölt helyek száma jelentősen kevesebb, olyan nő jelentkezők esnek ki a vizsgán, akik jobb, vagy jelentősen magasabb jegyátlagot érnek el a felvételin, mint az utolsónak felvett férfi jelentkezők. Mindez az jelenti, hogy a teológia református és unitárius karára 2005-ben ötször annyi férfi juthatott, mint ahány nő, és ennek oka nem a nők felkészületlenségében keresendő.

Az ügyben panaszt tettünk a Diszkrimináció-ellenes Tanácsnál (CNCD), valamint aláírásgyűjtési akciót indítottunk. A PTI felvételi rendszere azóta sem változott.


Médiabefutó országos tehetségkutató

Nagy fordulópont a Transindex életében, több szempontból is. Egyrészt ezzel a rendezvénnyel nem a hagyományos célcsoportunkat, hanem az annál fiatalabbakat céloztuk meg, másrészt olyan kommunikációs modellt feltételezett, amely számunkra is új volt. Mint ahogy új volt az RMDSZ-szel együtt dolgozni is.

Több mint negyven médiapartnert vontunk be a kezdeményezésbe, és maximális támogatottságot éreztünk irányukból. Ennek ellenére 2004. októberében úgy indultunk el az első helyi szakaszra, Csíkszeredába, hogy a rendezvény előestéjén fogalmunk sem volt, van-e egyáltalán jelentkezőnk. Huszonnyolcan voltak. Ez annyira meglepte a csapatot, hogy a kiküldött sajtóközleményben véletlenül letagadtunk 13 fellépőt. És ez még mind semmi volt ahhoz képest, ami Marosvásárhelyen várt ránk: közel kétszáz produkció, köztük több harminc tagú néptánccsoport.

Médiabefutó.ro fejlécMédiabefutó.ro fejléc


A Médiabefutó a legmediatizáltabb romániai magyar rendezvénysorozat, több mint ezer tudósítás, riport stb. jelent meg eddig a tehetségkutatóval kapcsolatban, mégis az a tapasztalatunk, hogy az itthoni sajtó néhány kivételtől eltekintve még nem eléggé felkészült egy ilyen típusó rendezvényhez való kreatív viszonyulásra.


PopSuli

A PopSuli tulajdonképpen a Médiabefutó egész évben zajló rádiós verziója, de nevezhetjük a következő lépésnek is: ez az a csatorna, amelyen keresztül az erdélyi zene eljut a kereskedelmi rádiókba és így a szélesebb közönséghez – erről gondoskodik az Erdély FM. A Transindex szempontjából azonban a PopSuli.ro oldal az igazán fontos, amely a feltörekvő erdélyi zenészek gyűjtőhelyévé és elsőszámú bemutatkozási lehetőségévé vált.

A Popsuli.ro fejléceA Popsuli.ro fejléce


Béla-nap

Meg kell említenünk a 2007 május 5-i Béla-napot: az alapötletet az Indextől nyúltuk, ők valamikor Ferenc-napot tartottak – a címoldal összes tartalma Gyurcsány Ferencről szólt, illetve hozzá kapcsolódott. Ugyanezt csináltuk meg a legismertebb erdélyi Bélával. Úgy tudjuk, nagyon bírta.

_________________________

Harisnyareklám Kosovska MitrovicábanHarisnyareklám Kosovska Mitrovicában


Koszovói útinapló

Az összeállítás legvégén, amolyan függelékként megemlítjük még a koszovói útinaplónkat. Azért függelékként, mert a márciusi riportút túl friss ahhoz, hogy hideg fejjel fel tudjuk mérni fontosságát. Azonban azt reméljük, hogy valamikor, egy jövőbeli Transindex: The Greatest Hits 2. összeállításban a bejegyzések kanonizálódnak majd. Persze az is lehet, hogy nem.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS