• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:28 GMT +2, 2007. december 14.

Fülöp Noémi
KIFUTÓ AZ ASZFALTON
Szerelések Athénból, Szingapúrból, Bogotából


Amikor a farok csóválja: a divattervezők mostság az utcáról inspirálódnak. A streetfashion blogok azt dokumentálják, mit viselnek éppen a világ nagyvárosainak lakói. [kommentekkel]


HIRDETÉS

Valamikor régen, amikor még nem volt számítógép és internet, a divatmagazinok szerkesztői juttatták el a legújabb párizsi vagy milánói divatőrületet az olvasókhoz.Most mintha megfordult volna a kocka: az utca embere diktálja a divatot a hasonszőrűeknek, sőt, maguknak a divattervezőknek is. Hogyha jól öltözöl, lehet, hogy holnap éppen téged fotóz le egy street fashion-blogger.

Az utcai divat-blogok tulajdonképpen a futótűzként egyik emberről a másikra terjedő trendek szószólói, amelyek mindig is léteztek, gyakran az aktuális divattól teljesen függetlenül.

Egy reggel arra ébredt az ember, hogy mindenki trapézfarmerben, holdjáró cipőben vagy hosszú bőrkabátban rohangászik, és mi mást is tehetett volna, gyorsan beszerzett ő is egyet.Ám ezek az őrületek sokszor egy városra, esetleg országra korlátozódtak, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy egy londoni nem láthatta, mit viselnek éppen Chicagóban. Most viszont bárki eldöntheti, hogy az izlandi, ausztrál vagy bogotai trendet akarja másolni.

Persze ehhez fontos egy nyitott szemmel (és lencsével) járkáló blogger, akit jó ízléssel is megáldott az ég. Bár az olvasók amúgy is saját véleményt alkotnak, ami a hozzászólásokból általában simán lemérhető.

Egyes blogok azt is feltüntetik, hol vásárolta a "modell" az éppen viselt darabokat, máshol mindenféle adalékinformáció nélkül kerülnek fel az újabb meg újabb fotók.

Az utcai divat-blogok óriási előnye a kifutókhoz képest, hogy az aszfalton változatos testalkattal, haj- és bőrszínnel megáldott emberek futkorásznak. Égimeszelő roppancsok helyett a sajátjához hasonló formákon mérheti le az ember, hogy előnyös volna-e számára például a macskanadrág miniszoknyával.

És mivel (legjobb tudomásunk szerint) egyetlen blogger sem a márka és ár függvényében dönti el, mit fotóz le, az olvasó megmenekül a "csak-sok-pénzből-lehet-jól-öltözni" frusztrációtól is.

Szólj hozzá te is az oldal alján!Szólj hozzá te is az oldal alján!

A legtöbb utcai divat-blogger nem tudja megállni, hogy ritkábban vagy gyakrabban egy-egy divatbemutatót is végigfotózzon. Mi ezeken a részeken kegyetlenül átgörgettünk, elvégre ha a “hivatalos” divat érdekelne, nem streetfashion-blogokat nézegetnénk. Az ötletesebbek viszont a divatbemutató közönségét fotózták le.

Minden utcai divat-blogok atyja a két éve létező The Sartorialist, amely egy hivatásos fotós szemével követi New York lakóit. Scott Schuman eredetileg egy híres New York-i üzlet férfidivat-részlegét irányította, aztán átigazolt főállású apukává, és szabadidejében egy fényképezőgéppel kezdte róni az utcákat.Amíg a divatiparban dolgoztam (tizenöt évig), mindig azt éreztem, hogy nincs kapcsolat aközött, amit én árulok az üzletben, és amit az emberek a valóságban viselnek – mondja Schuman. – Arra gondoltam, lefotózhatnám az embereket az utcán úgy, ahogy a divattervezők néznek a modellekre, és ihletet adhatnék és kaphatnék számos embertől.

Nagyon örvendek, amikor egy tervező elmondja, hogy felhasználta egy-egy fotómat, vagy amikor mindennapi emberektől kapok e-mailt, hogy arra tanítottam őket: másképpen, legtöbbször nyitottabban tekintsenek magukra és másokra.

A blog jól csengő címe egyébként szabászattal foglalkozó személyt jelent. Schuman ugyanis sokat ad a méretekre, azt állítja: az egyetlen dolog, amit megbocsáthatatlannak tart, ha valaki nem rászabott ruhát visel. A fotókon szereplő összeállítások pedig egytől egyig ízlésesek és stílusosak, de akár az egyik bukaresti, Buc-looks című utcai divat-bloggal összehasonlítva is kevésbé merésznek, egyedinek tűnnek.Bukarestben mintha színesebben öltözködnének az emberek – vagy csak Zana Verbina és Zenobie, a blog szerzői értékelik jobban az egyedi, gyakran feltűnő kombinációkat.

A másik fővárosi utcai divat-blog, az Urban Style hasonlóképpen a különleges összeállításokban utazik, ugyanakkor emellett kiemelnek egy-egy rafinált, elegáns részletet is.A pálmát azonban ötletességben, merészségben és egyediségben vitathatatlanul a japánok viszik el – a tokiói utcai divat-blog, a Style-Arena a személyes kedvencünk, egyszerűen nem tudtunk betelni vele.

A hátterek alapján a fotós egyszerűen kiül egy utcasarokra, és várja, hogy szembesétáljon vele az aznapi téma. És bár néha több napot is el kell töltenie ugyanott, az eredmény mindig megéri.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

2. Juan
2009 június 29 05:51 Replikázok

Thank you for noticing my blog (Trendybogota)...it was really hard to read your article, but Google translator helped a lot.

Good energy from Colombia. Love your site!

1. ELmo
2007 december 15 22:18 Replikázok

A Tokioi divat tenyleg orjito. Holnap csomagolok :)
SZAVAZÓGÉP

Az életem egyetlen címben...

Félelem és reszketés Las Vegasban 4
Zabhegyező 8
A végtelen történet 10
A lét elviselhetetlen könnyűsége 26
A Gyűrűk Ura 6
Bűn és bűnhődés 13
Száz év magány 25
Családom és egyéb állatfajták 43
Háború és béke 5
A dzsungel könyve 5
A 22-es csapdája 33
Büszkeség és balítélet 12
Légy jó mindhalálig 44
A szépség és a szörnyeteg 5

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS