• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:07 GMT +2, 2007. december 5.

Fülöp Noémi
NYALD MEG A CSIZMÁMAT!
A tűsarok mint fallikus szimbólum – fétiscipők és cipőfetisiszták


A jó cipő nem öltöztet, hanem vetkőztet – mondja Christian Louboutin, cipőtervező. – Azaz ha egy nő ruhátlan, de cipőt visel, továbbra is meztelennek látszik.


HIRDETÉS


<i>Fotó: Borsodi Béla</i>Fotó: Borsodi Béla
Milyen egy fétiscipő? Minden pornómagazinban szereplő modell ilyent visel: magassarkú, magastalpú, legtöbbször piros vagy fekete lakkbőrből készült förmedvény.

Persze egy cipőfetisisztának teljesen más a véleménye, hiszen neki ezekről a lábbelikről maga a szex jut az eszébe. És léteznek ennél sokkal esztétikusabb fétiscipők is.

Freud szerint a láb, illetve az azon viselt cipő a nő nem létező péniszét pótolja, illetve feledteti az egyes férfiak a női nemi szerv láttán érzett félelmét. Bár megállapításainak java részét mára megcáfolták a szakértők, abban mégis egyet értenek a híres/hírhedt pszichológussal, hogy a fétis valamiképpen a félelemhez kötődik.

<i>Fotó: Borsodi Béla</i>Fotó: Borsodi Béla
Ernest Becker szerint a férfi attól fél, hogy nem tud majd megfelelő teljesítményt nyújtani az ágyban, ám a fétis szerencsehozó talizmánként erősíti az önbizalmát. Brame és Jocobs szerint viszont a láb vagy a cipő látványa az imádó számára egyenértékű a nemi szerv látványával.

Arra sem született általánosan elfogadott magyarázat, hogy miért éppen a holdjáró-szerű cipőkért rajonganak a fetisiszták. Egyesek szerint a sarok fallikus szimbólum, mások szerint azért kell a cipőnek magassarkúnak lennie, mert abban a nő nehezebben tud járni, és így védtelenebbnek tűnik. Egyesek számára a cipő szaga (azaz a viselő lábszaga), mások számára a viselés közben kiadott hang (kopogás, recsegés) izgató.

Léteznek szado-mazo elhajlásokkal megáldott cipőfetisiszták is, akik arra hajtanak, hogy a lábat minél jobban kínzó cipőkbe bújtassák a nőt. A harisnyafetisiszták, a nylonba bújtatott nő látványát, vagy a befülledt lábak szagát szeretik.


De vannak olyanok is, akiknek nem fontos, hogy a cipőben nő is legyen. Ez utóbbi csoporthoz tartozók szeretik simogatni, nyalogatni a lábbelit, vagy pedig az önkielégítés eszközéül használják. Számukra az élményt így maga a lábbeli jelenti, illetve az a tudat, hogy azt csak és kizárólag nő viselheti.

A valódi cipőfetisiszta gyűjti a lábbeliket, nevet ad nekik, sőt, akár ellopni is hajlandó egy-egy vonzóbb darabot. Persze akad köztük olyan is, aki végletekig viszi a dolgot: például viselője lábáról csórja el a cipőt. Mások pedig abban lelik örömüket, hogy tönkretegyék a cipőket – igaz, ennek a műfajnak az erotikához már csekély köze van.A legkönnyebben a homoszexuálisok fogadják el a cipőfetisisztákat, hiszen tőlük amúgy sem idegen a jelenség – elég a Kinky Boots című filmre gondolni, amelyikben egy cipőgyáros arra specializálódik, hogy transzvesztitáknak készít férfiakra szabott, minél magasabb sarkú és szárú, illetve minél rikítóbb színű csizmákat.

Louboutin egyik cipőjeLouboutin egyik cipője
Maguk a fétiscipők viszont lassan kivonulnak a hálószobából. Manolo (nem a híres Blahnik, hanem egy cipőkről író, amúgy ugyancsak ismert blogger) szerint 2007 a fétiscipők éve. Állítását több híresség képével támasztja alá, akik a pornómagazinokban látható cipőkre hajazó lábbelikben lejtenek fel-alá.


Christian Louboutin és David Lynch legutóbbi, nagy port kavart kiállítása a párizsi Galerie du Passage-ban a magas sarkú fétis-balerinacipőkre épít. A lábbelik gyakorlatilag hordhatatlanok, ám a tervező szerint ez szóba sem jött. Louboutin szerint ezek a cipők arra valók, hogy hanyatt feküdjenek bennük a nők.
  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 698

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS