• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:07 GMT +2, 2007. december 5.

Fülöp Noémi
NYALD MEG A CSIZMÁMAT!
A tűsarok mint fallikus szimbólum – fétiscipők és cipőfetisiszták


A jó cipő nem öltöztet, hanem vetkőztet – mondja Christian Louboutin, cipőtervező. – Azaz ha egy nő ruhátlan, de cipőt visel, továbbra is meztelennek látszik.


HIRDETÉS


Milyen egy fétiscipő? Minden pornómagazinban szereplő modell ilyent visel: magassarkú, magastalpú, legtöbbször piros vagy fekete lakkbőrből készült förmedvény.

Persze egy cipőfetisisztának teljesen más a véleménye, hiszen neki ezekről a lábbelikről maga a szex jut az eszébe. És léteznek ennél sokkal esztétikusabb fétiscipők is.

Freud szerint a láb, illetve az azon viselt cipő a nő nem létező péniszét pótolja, illetve feledteti az egyes férfiak a női nemi szerv láttán érzett félelmét. Bár megállapításainak java részét mára megcáfolták a szakértők, abban mégis egyet értenek a híres/hírhedt pszichológussal, hogy a fétis valamiképpen a félelemhez kötődik.

Ernest Becker szerint a férfi attól fél, hogy nem tud majd megfelelő teljesítményt nyújtani az ágyban, ám a fétis szerencsehozó talizmánként erősíti az önbizalmát. Brame és Jocobs szerint viszont a láb vagy a cipő látványa az imádó számára egyenértékű a nemi szerv látványával.

Arra sem született általánosan elfogadott magyarázat, hogy miért éppen a holdjáró-szerű cipőkért rajonganak a fetisiszták. Egyesek szerint a sarok fallikus szimbólum, mások szerint azért kell a cipőnek magassarkúnak lennie, mert abban a nő nehezebben tud járni, és így védtelenebbnek tűnik. Egyesek számára a cipő szaga (azaz a viselő lábszaga), mások számára a viselés közben kiadott hang (kopogás, recsegés) izgató.

Léteznek szado-mazo elhajlásokkal megáldott cipőfetisiszták is, akik arra hajtanak, hogy a lábat minél jobban kínzó cipőkbe bújtassák a nőt. A harisnyafetisiszták, a nylonba bújtatott nő látványát, vagy a befülledt lábak szagát szeretik.


De vannak olyanok is, akiknek nem fontos, hogy a cipőben nő is legyen. Ez utóbbi csoporthoz tartozók szeretik simogatni, nyalogatni a lábbelit, vagy pedig az önkielégítés eszközéül használják. Számukra az élményt így maga a lábbeli jelenti, illetve az a tudat, hogy azt csak és kizárólag nő viselheti.

A valódi cipőfetisiszta gyűjti a lábbeliket, nevet ad nekik, sőt, akár ellopni is hajlandó egy-egy vonzóbb darabot. Persze akad köztük olyan is, aki végletekig viszi a dolgot: például viselője lábáról csórja el a cipőt. Mások pedig abban lelik örömüket, hogy tönkretegyék a cipőket – igaz, ennek a műfajnak az erotikához már csekély köze van.A legkönnyebben a homoszexuálisok fogadják el a cipőfetisisztákat, hiszen tőlük amúgy sem idegen a jelenség – elég a Kinky Boots című filmre gondolni, amelyikben egy cipőgyáros arra specializálódik, hogy transzvesztitáknak készít férfiakra szabott, minél magasabb sarkú és szárú, illetve minél rikítóbb színű csizmákat.

Maguk a fétiscipők viszont lassan kivonulnak a hálószobából. Manolo (nem a híres Blahnik, hanem egy cipőkről író, amúgy ugyancsak ismert blogger) szerint 2007 a fétiscipők éve. Állítását több híresség képével támasztja alá, akik a pornómagazinokban látható cipőkre hajazó lábbelikben lejtenek fel-alá.


Christian Louboutin és David Lynch legutóbbi, nagy port kavart kiállítása a párizsi Galerie du Passage-ban a magas sarkú fétis-balerinacipőkre épít. A lábbelik gyakorlatilag hordhatatlanok, ám a tervező szerint ez szóba sem jött. Louboutin szerint ezek a cipők arra valók, hogy hanyatt feküdjenek bennük a nők.
  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 226
A teljes felszabadultság 537
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 155
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 60
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 39
Nem szeretem a nyarat 51
Még nem tudom 233

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS