• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:27 GMT +2, 2001. július 28.

Kelemen Attila Ármin
DOMO-DOMO, HAI-HAI
Dosszié a japánok szexualitásáról


Morbid, abszurd, perverz. Hogyan? Miért? Erről szól ez a dosszié, vagyis a japán nők és férfiak szerepéről, perverzitásaikról, arról hogy hol és mindez mennyibe kerül nekik.


HIRDETÉS

1. Az alaphangoltságról

A japánok számára a szexualitás megtapasztalása bűntudat-mentes élmény. Ez a gyakran határokat súroló/átlépő japán erotizmus elsődleges erőforrása. Minthogy ősvallásuk, a sintoizmus maga is egy metafizikus kísérlet a jó és a rossz közötti különbség feloldására, sem az eredendő bűn, sem a gonosz szelleme nem kísérti őket. Így, a japánok számára a szex a metabolizmus része, minden morális eredetű elfojtástól mentes; szexuális vívmányaikat akár kulináris teljesítményük más aspektusaként is felfoghatjuk.

Anyagcsere-jellegű szexualitásuk természetéből adódóan, a szüzesség például számukra nem képez különösebb értéket. A szüzességnek inkább piaci értemében vett értéke van, - egy szűz nő egy éjszakára sokkal többe kerül, de ez is inkább a japánok ínyencségéről szól. A szüzesség izgalmas, de nem mérvadó - a kis közösségek sem bélyegezték meg azt a magányos nőt, aki teherbe esett és apa nélkül nevelte gyermekét.

Régi erotikus játékszerek.
<br />
Részlet Eisen festményéből.Régi erotikus játékszerek.
Részlet Eisen festményéből.
Más. Az önkielégítés, ami a viktoriánus Európában, és nem csak, a lélek elleni nagyon-nagyon súlyos vétekként van számon tartva, a japánok esetében inkább játék, amihez, tegyük hozzá, különös kreativitással viszonyulnak. A japán szerelmi kultúra természetéről a történetírás az Edo-korszakban (1603-1868) ad összefoglaló képet, ekkor jelennek meg a később a független nyugati művészek által is nagyra tartott, Ukiyo-e mesterek, akik, a különféle életképek mellett pornográf-jellegű anyagokat is készítettek, és dokumentálták a japán önkielégítési segédeszközök gazdag instrumentáriumát is.

De ez csak a japán szexualitást meghatározó egyik réteg. Ha a japánok szexualitás-koncepciója egyszerűen laza lenne, ez még nem lenne elegendő ahhoz, hogy rögtön a perverzitás mestereivé váljanak - ehhez szükség van valamilyen elfojtó erőre is. Ez egy nem közvetlenül a szexualitás ellen, hanem sokkal általánosabban, az egyén elleni, a közösségi javára felállított mindmáig élő, a konfuciánus etikán alapuló normarendszer. Kicsit vulgarizálva a kérdést, arról van szó, hogy a japánok cselekedeteinek hátterében ott áll a közösségtudat és az ezzel járó felelősség. Minthogy életük java részében közösségük diplomatái, az egymással való érintkezésben nagyon sok a számunkra túlságosan formálisnak tűnő udvariassági elem, és akár a ködösség ódiumával, de az egyeztetésekkor megpróbálják maximálisan elkerülni a frontális verbális konfrontációt. Ebből ered, hogy egy nyugati számára méltán tűnhet úgy, hogy a forma lényegesebb, mint az igazi tartalom - tulajdonképpen arról van szó, hogy a forma maga számukra a tartalom lényeges része.

A formalizált, apró rítusokból összeálló japán létmód alapja, a jelen japán hétköznapjaira is komoly kisugárzással bíró konfuciánus értékrend illetve a középkori szamurájuk etikája a bushidó (azaz a harcosok útja). Ebben az értékrendben, minthogy a hierarchia-tudat és a közösségi szolidaritás volt az elsődleges, nem volt helye az individuális emberi vágyak kifejeződésének. Így a romantikus szerelem semmilyen nyilvános kifejeződést nem kaphatott, az erkölcstelen cselekedetek, így a házasságtörés is, ha nyilvánosságra kerültek, szigorú, akár fatális büntetést vonhatott maga után. Ennek pedig csak elméletileg látszik ellentmondani az, hogy a középkorban, az utazó, az országút menti fogadókban minden természetű éhségét könnyen kielégíthette.

A tradicionális japán társadalom - ebben a mai sem különbözik radikálisan - egy férfiközpontú, partiárchális rendszer. Az illem a szexualitást a privát övezetbe száműzi. Ez a tiltás-megengedés feszültség adja meg a japán perverzitás savát-borsát.

Hokusai festménye 
<br />
1800 körül. (részlet)Hokusai festménye
1800 körül. (részlet)
Az 1997-ben kiadott The International Encyclopedia of Sexuality Japánról szóló tanulmányában olvasható: A mai Japánban az az általános nézet, hogy a szex nem valami olyasmi, amiről beszélni illenék, így, eltekintve a szélsőséges fájdalmat okozó helyzetektől, ameddig csak elkerülhető, nem udvarias másokat szexuális problémáinkkal zaklatni. Annak ellenére, hogy a posztindusztrializáció folytán a tradicionális japán introvertáltság kezd feloldódni, a japán szexualitás megkerülhetetlenül két, egymást látszólag tagadó realitás erőtérben van. A japán realitás - a szexuális realitás - a kettős standard kuszán szőtt szövete.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Japán egy ez idáig nem ismert léptékű gazdasági fejlődés kiérdemesültje, és ezáltal rekord dinamikájú díszletváltás elszenvedője. Az ugrás, amelyet a tradicionális japán készséget tettek lehetővé, önlogikája által az alapok lassú lebontását hozza magával. A mai japán tinédzserek, feltételezhetően a tradicionális japán családmodell egyre nyilvánvalóbb válsága miatt is egy nyugatról, főleg az államokból importált egocentrikusabb, kötöttség-mentesebb perspektívát tüntetik ki. A Time ázsiai kiadásának egyik összeállítása a japán tinédzserek jövőképét vizsgálja. A megnyilatkozó fiatalok többségét csöppet sem lelkesíti a távlat, hogy szüleihez hasonlóan "fehér inges" váljon belőle és valamelyik gigantikus japán vállalat fegyelmezett hangyájává váljon. A Time az internetes chat-eken kereste meg a japán tiniket. Az egyik felettébb aktuális terítéken lévő kérdés az, hogy erkölcsös-e vagy sem a nyilvános helyeken való csókolózás - a tradicionális illem csak annyit enged meg a pároknak, hogy kézen fogva járjanak. A tinik szerint viszont a csókolózás sem illetlen.

Általában, a tinik többsége az individuális döntés szabadsága mellett foglaltak állást, igaz, nem hiányoztak a tradicionálista vélemények sem - idézek egyek: Úgy gondolom a nyugati filmek erősen megváltoztatták felfogásunkat. A háború után az amerikai filmek elárasztották az országot. Én a háború előtti időket szeretem. A mai japán fiatalok elvesztették jellegzetesen japán ártatlanságukat.

Annak idején szamuráj karddal az oldalukon harcoltak az amerikaiak ellen, több ezren pedig kamikáze akciókkal próbálták feltartóztatni az amerikai flottát. Fura helyzet.

Könyvészet:
Csányi Vilmos: Az emberi természet. Vince Kiadó, Bp., 1999
Dr Erős László: A japánok szerelmi élete: In: Fejezetek a szexualitás történetéből, Gondolat, Bp., 1986, szerk. Olah Tamás
Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603) Gondolat, Bp., 1974
Székely András: A szerelem krónikája avagy az erotika kultúrtörténete. Officina Nova, Bp., 1988


  • Megosztás:
HIRDETÉS
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»Dosszié a japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS