• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:27 GMT +2, 2001. július 28.

Kelemen Attila Ármin
DOMO-DOMO, HAI-HAI
Dosszié a japánok szexualitásáról


Morbid, abszurd, perverz. Hogyan? Miért? Erről szól ez a dosszié, vagyis a japán nők és férfiak szerepéről, perverzitásaikról, arról hogy hol és mindez mennyibe kerül nekik.


HIRDETÉS

1. Az alaphangoltságról

A japánok számára a szexualitás megtapasztalása bűntudat-mentes élmény. Ez a gyakran határokat súroló/átlépő japán erotizmus elsődleges erőforrása. Minthogy ősvallásuk, a sintoizmus maga is egy metafizikus kísérlet a jó és a rossz közötti különbség feloldására, sem az eredendő bűn, sem a gonosz szelleme nem kísérti őket. Így, a japánok számára a szex a metabolizmus része, minden morális eredetű elfojtástól mentes; szexuális vívmányaikat akár kulináris teljesítményük más aspektusaként is felfoghatjuk.

Anyagcsere-jellegű szexualitásuk természetéből adódóan, a szüzesség például számukra nem képez különösebb értéket. A szüzességnek inkább piaci értemében vett értéke van, - egy szűz nő egy éjszakára sokkal többe kerül, de ez is inkább a japánok ínyencségéről szól. A szüzesség izgalmas, de nem mérvadó - a kis közösségek sem bélyegezték meg azt a magányos nőt, aki teherbe esett és apa nélkül nevelte gyermekét.

Régi erotikus játékszerek.
<br />
Részlet Eisen festményéből.Régi erotikus játékszerek.
Részlet Eisen festményéből.
Más. Az önkielégítés, ami a viktoriánus Európában, és nem csak, a lélek elleni nagyon-nagyon súlyos vétekként van számon tartva, a japánok esetében inkább játék, amihez, tegyük hozzá, különös kreativitással viszonyulnak. A japán szerelmi kultúra természetéről a történetírás az Edo-korszakban (1603-1868) ad összefoglaló képet, ekkor jelennek meg a később a független nyugati művészek által is nagyra tartott, Ukiyo-e mesterek, akik, a különféle életképek mellett pornográf-jellegű anyagokat is készítettek, és dokumentálták a japán önkielégítési segédeszközök gazdag instrumentáriumát is.

De ez csak a japán szexualitást meghatározó egyik réteg. Ha a japánok szexualitás-koncepciója egyszerűen laza lenne, ez még nem lenne elegendő ahhoz, hogy rögtön a perverzitás mestereivé váljanak - ehhez szükség van valamilyen elfojtó erőre is. Ez egy nem közvetlenül a szexualitás ellen, hanem sokkal általánosabban, az egyén elleni, a közösségi javára felállított mindmáig élő, a konfuciánus etikán alapuló normarendszer. Kicsit vulgarizálva a kérdést, arról van szó, hogy a japánok cselekedeteinek hátterében ott áll a közösségtudat és az ezzel járó felelősség. Minthogy életük java részében közösségük diplomatái, az egymással való érintkezésben nagyon sok a számunkra túlságosan formálisnak tűnő udvariassági elem, és akár a ködösség ódiumával, de az egyeztetésekkor megpróbálják maximálisan elkerülni a frontális verbális konfrontációt. Ebből ered, hogy egy nyugati számára méltán tűnhet úgy, hogy a forma lényegesebb, mint az igazi tartalom - tulajdonképpen arról van szó, hogy a forma maga számukra a tartalom lényeges része.

A formalizált, apró rítusokból összeálló japán létmód alapja, a jelen japán hétköznapjaira is komoly kisugárzással bíró konfuciánus értékrend illetve a középkori szamurájuk etikája a bushidó (azaz a harcosok útja). Ebben az értékrendben, minthogy a hierarchia-tudat és a közösségi szolidaritás volt az elsődleges, nem volt helye az individuális emberi vágyak kifejeződésének. Így a romantikus szerelem semmilyen nyilvános kifejeződést nem kaphatott, az erkölcstelen cselekedetek, így a házasságtörés is, ha nyilvánosságra kerültek, szigorú, akár fatális büntetést vonhatott maga után. Ennek pedig csak elméletileg látszik ellentmondani az, hogy a középkorban, az utazó, az országút menti fogadókban minden természetű éhségét könnyen kielégíthette.

A tradicionális japán társadalom - ebben a mai sem különbözik radikálisan - egy férfiközpontú, partiárchális rendszer. Az illem a szexualitást a privát övezetbe száműzi. Ez a tiltás-megengedés feszültség adja meg a japán perverzitás savát-borsát.

Hokusai festménye 
<br />
1800 körül. (részlet)Hokusai festménye
1800 körül. (részlet)
Az 1997-ben kiadott The International Encyclopedia of Sexuality Japánról szóló tanulmányában olvasható: A mai Japánban az az általános nézet, hogy a szex nem valami olyasmi, amiről beszélni illenék, így, eltekintve a szélsőséges fájdalmat okozó helyzetektől, ameddig csak elkerülhető, nem udvarias másokat szexuális problémáinkkal zaklatni. Annak ellenére, hogy a posztindusztrializáció folytán a tradicionális japán introvertáltság kezd feloldódni, a japán szexualitás megkerülhetetlenül két, egymást látszólag tagadó realitás erőtérben van. A japán realitás - a szexuális realitás - a kettős standard kuszán szőtt szövete.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Japán egy ez idáig nem ismert léptékű gazdasági fejlődés kiérdemesültje, és ezáltal rekord dinamikájú díszletváltás elszenvedője. Az ugrás, amelyet a tradicionális japán készséget tettek lehetővé, önlogikája által az alapok lassú lebontását hozza magával. A mai japán tinédzserek, feltételezhetően a tradicionális japán családmodell egyre nyilvánvalóbb válsága miatt is egy nyugatról, főleg az államokból importált egocentrikusabb, kötöttség-mentesebb perspektívát tüntetik ki. A Time ázsiai kiadásának egyik összeállítása a japán tinédzserek jövőképét vizsgálja. A megnyilatkozó fiatalok többségét csöppet sem lelkesíti a távlat, hogy szüleihez hasonlóan "fehér inges" váljon belőle és valamelyik gigantikus japán vállalat fegyelmezett hangyájává váljon. A Time az internetes chat-eken kereste meg a japán tiniket. Az egyik felettébb aktuális terítéken lévő kérdés az, hogy erkölcsös-e vagy sem a nyilvános helyeken való csókolózás - a tradicionális illem csak annyit enged meg a pároknak, hogy kézen fogva járjanak. A tinik szerint viszont a csókolózás sem illetlen.

Általában, a tinik többsége az individuális döntés szabadsága mellett foglaltak állást, igaz, nem hiányoztak a tradicionálista vélemények sem - idézek egyek: Úgy gondolom a nyugati filmek erősen megváltoztatták felfogásunkat. A háború után az amerikai filmek elárasztották az országot. Én a háború előtti időket szeretem. A mai japán fiatalok elvesztették jellegzetesen japán ártatlanságukat.

Annak idején szamuráj karddal az oldalukon harcoltak az amerikaiak ellen, több ezren pedig kamikáze akciókkal próbálták feltartóztatni az amerikai flottát. Fura helyzet.

Könyvészet:
Csányi Vilmos: Az emberi természet. Vince Kiadó, Bp., 1999
Dr Erős László: A japánok szerelmi élete: In: Fejezetek a szexualitás történetéből, Gondolat, Bp., 1986, szerk. Olah Tamás
Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603) Gondolat, Bp., 1974
Székely András: A szerelem krónikája avagy az erotika kultúrtörténete. Officina Nova, Bp., 1988


  • Megosztás:
HIRDETÉS
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
»Dosszié a japánok szexualitásáról
»A japánok szexualitásáról
SZAVAZÓGÉP

Mit szólsz ahhoz, hogy már csak 12 jó évünk lehet hátra? (Lásd a legújabb IPCC-klímajelentést!)

Nagyon ideje lenne a kormányoknak megkongatni a vészharangot, és konkrét lépéseket tenni végre 134
Minden nap nyomaszt ez a probléma 10
Nem izgat a kérdés, mert úgysem fogom már megélni, mire bekövetkezik a katasztrófa 7
Én mindenesetre nekikezdek építeni egy űrhajót... 27
Próbálom, amennyire csak tőlem telik, nem szennyezni a környezetet 87
Hát, gyereket már lehet, hogy nem vállalnék 7
Akárcsak Trump, nem hiszek a globális felmelegedésben 33
Semmit, nem is akarok erre gondolni 6
Mit szólhatnék? Túl kicsi vagyok én ehhez 14
Nem értem a kérdést 10

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS