• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:47 GMT +2, 2007. augusztus 20.

S. G.
KI KICSODÁRA VÁGYIK JOBBAN?
A románok nemi élete


Tíznél több szexpartnere volt eddig életében: ezt mondja magáról, vagy ezzel dicsekszik a romániai férfiak egytizede. Könnyű nekik: a közvélemény azt hiszi, a nők kevésbé vágynak a szexre, és jó, ha hűségesek.


HIRDETÉS

A nőkhöz képest kétszer annyi romániai férfi állítja magáról, hogy volt már szexuális kapcsolata a házasság előtt – derül ki a romániai Soros Alapítvány megbízásából készült, az itt élők házaséletére fókuszáló felmérésből. Az alapítvány A közvélemény barométere sorozatának részeként lebonyolított kutás adatai szerint a Romániában élők 85 százaléka már nem szűz – a felmérés a 18 éves és annál idősebb korosztályokat vette figyelembe.>> előzmény: Az átlag: két szexpartner egy életen át >>


A megkérdezettek 11 százaléka azt közölte, hogy még nem bújt ágyba senkivel, 4 százalék nem válaszolt erre a kérdésre. Azok közül, akiknek már volt szexuális kapcsolata, több mint fele (56 százalék) számolt be arról, hogy házassági kapcsolata előtt vesztette el szüzességét. (A felmérés eredményeit elemző szociológusok a 'házasság' fogalmát a válaszadók értelmezésében használják, ami inkább 'tartós párkapcsolatot' jelent, mert beletartozik a hivatalosan nem szentesített élettársi viszony is.)


Női-férfi egyenlőtlenségek

A nőknek csupán 38 százaléka válaszolt úgy, hogy volt már szexuális kapcsolata a házasság előtt, míg a férfiak esetében ez az arány az előző érték duplája: 76 százalék.

Az eltérő eredményeket az magyarázza, hogy a 65 évnél idősebb nők 67 százaléka azt állítja, szüzen ment férjhez. Ez az arány az életkori csoporttal együtt fokozatosan csökken: a 45-53 éves nők alig fele (45 százalék) mondja ezt magáról, míg a 18-24 éves korosztály csak 15 százaléka várt a szexszel a házasságig. A házasság előtti nemi élet erősebb tabu a vidéken élő és csak alapfokon iskolázott nők körében – derül ki a felmérésből.

A női-férfi egyenlőtlenség másik magyarázata a társadalmi nyomás: a közvélemény ugyan 25 százaléka nem tartja jónak, ha egy férfi a házassága előtt még kavar valakivel; de ez az elutasítás már 39 százalék, ha nőkről van szó. Vagyis a nők ugyanazon viselkedését a társadalom erősebben ítéli meg.Általában véve a férfi megkérdezettek kevésbé konzervatívan nyilatkoznak a témáról, és a házasság előtti nemi életet elítélők aránya az életkorral párhuzamosan csökken. És azok, akiknek már a házasság előtt volt szexuális kapcsolata, hajlamosak kevésbé negatívan látni a dolgot, mint azok, akiknek nem.


Hány partnere legyen egy nőnek/férfinak élete folyamán?

A közvélemény ebben a kérdésben is élesen különbséget tesz a nők és a férfiak szexuális aktivitása között. A monogámiát és a hűséget ugyan pártolja a megkérdezettek többsége, de ezt mégis inkább a nők számára ajánlják (53 százalék), és kevésbé a férfiaknak (40 százalék). Mindössze 7 százalék vélekedik úgy, hogy az a jó, ha a férfinak minél több partnere van, számbeli korlátozás nélkül. A válaszadók 13 százaléka két-három, 17 százaléka ennél több partnert tart helyesnek egy egész életet tekintve.

Ami a gyakorlatot illeti, a nők felének (52 százalék) egy partnere volt a megkérdezés pillanatáig életében – ehhez képest a férfiaknak csak 16 százaléka monogám. A férfiak 9 százaléka azt nyilatkozta – vagy azzal dicsekszik – hogy hét-kilenc partnerük volt életük folyamán, míg 13 százalék tízről vagy még többről számolt be.


Az életidő nem számít

Az idősebb életkor nem arányos azzal, hogy valakinek hány partnere volt – vagyis az kevésbé számít, hogy egyszerűen több (élet)ideje volt az illetőnek. Ugyanis a felmérésből az derül ki, hogy ahogy a megkérdezettek életkora nő, a partnerek száma is csökken. Így az élettapasztalat kevésbé számít, mint az, hogy a mentalitás- és életmód-változás miatt a fiatalabb korosztály inkább hajlik arra, hogy kevésbé legyen monogám természetű.Fantáziák

A kutatás során arról is szó esett, érzett-e már a megkérdezett (be nem teljesült) szexuális vonzalmat nála fiatalabb vagy idősebb személyek, tévé- vagy filmsztárok, tanárok-tanárnők iránt. Fiatalabbak iránt 44 százalék vonzódott, idősebbek iránt 34; sztárokkal 27 százalék szeretett volna ágyba bújni esetleg. Tanárnőket-tanárokat 17 százalék talált vonzónak, más rasszhoz tartozó partner iránt 12, vele azonos nemű személy iránt 9 százalék érzett szexuális vágyat.


Ki kívánja jobban – a nők, vagy a férfiak?

Az a nézet, hogy jobb egy férfinak, ha több partnere van életében, egy másik, viszonylag széles körben osztott állásponttal van összefüggésben. Eszerint a férfiak jobban kívánják a szexet, mint a nők (ezt a megkérdezettek 35 százaléka állítja). A többség – 42 százalék – azt állítja, hogy a vágy ugyanolyan mértékű a két nem esetében, míg 3 százalék azt mondja, hogy a nők erősebb nemi késztetést éreznek.

Figyelemre méltó, hogy ezt a nézetrendszert nagyobbrészt a nők osztják: 40 százalékuk azt állítja, hogy a férfiak kívánják jobban a szexet. Városi környezetben elterjedtebb ez a nézetrendszer – vidéken viszont nagyobb arányban utasítják el a választ erre a kérdéscsoportra.

A párkapcsolatokra vonatkozó, konzervatív nézetrendszer a szexuális életet a házassággal kapcsolja össze, míg a romantikus beállítódás szerint a szerelmi kapcsolat kell legyen a meghatározó. A szabadelvűbb, lazább beállítottságú egyének szerint a szexuális tapasztalatok és a két fél közti vonzalom a meghatározó egy párkapcsolatokban, és nem a viszony hivatalossá tétele.

A Soros Alapítvány megrendelésére készült felmérésből látható, hogy a romániai társadalomban a konzervatív-romantikus nézetrendszer az elterjedtebb. 36 százalék szerint csak akkor helyes lefeküdni valakivel, ha már házasságot kötöttél vele; 38 százalék állítja azt, hogy elég szerelmesnek lenni bele, míg a megkérdezettek 20 százaléka azt mondja, hogy kölcsönös vonzalom is megteszi.

A szabadelvű álláspontot inkább a 25-34 éves férfiak osztják. A városi környezetben élő fiatal (25-34 éves) férfiak 40 százaléka úgy gondolja, egy pár nyugodtan ágyba bújhat, ha csak szimplán vonzódnak egymáshoz.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 227
A teljes felszabadultság 538
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 155
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 60
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 39
Nem szeretem a nyarat 51
Még nem tudom 233

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS