• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:47 GMT +2, 2007. augusztus 20.

S. G.
KI KICSODÁRA VÁGYIK JOBBAN?
A románok nemi élete


Tíznél több szexpartnere volt eddig életében: ezt mondja magáról, vagy ezzel dicsekszik a romániai férfiak egytizede. Könnyű nekik: a közvélemény azt hiszi, a nők kevésbé vágynak a szexre, és jó, ha hűségesek.


HIRDETÉS

A nőkhöz képest kétszer annyi romániai férfi állítja magáról, hogy volt már szexuális kapcsolata a házasság előtt – derül ki a romániai Soros Alapítvány megbízásából készült, az itt élők házaséletére fókuszáló felmérésből. Az alapítvány A közvélemény barométere sorozatának részeként lebonyolított kutás adatai szerint a Romániában élők 85 százaléka már nem szűz – a felmérés a 18 éves és annál idősebb korosztályokat vette figyelembe.>> előzmény: Az átlag: két szexpartner egy életen át >>


A megkérdezettek 11 százaléka azt közölte, hogy még nem bújt ágyba senkivel, 4 százalék nem válaszolt erre a kérdésre. Azok közül, akiknek már volt szexuális kapcsolata, több mint fele (56 százalék) számolt be arról, hogy házassági kapcsolata előtt vesztette el szüzességét. (A felmérés eredményeit elemző szociológusok a 'házasság' fogalmát a válaszadók értelmezésében használják, ami inkább 'tartós párkapcsolatot' jelent, mert beletartozik a hivatalosan nem szentesített élettársi viszony is.)


Női-férfi egyenlőtlenségek

A nőknek csupán 38 százaléka válaszolt úgy, hogy volt már szexuális kapcsolata a házasság előtt, míg a férfiak esetében ez az arány az előző érték duplája: 76 százalék.

Az eltérő eredményeket az magyarázza, hogy a 65 évnél idősebb nők 67 százaléka azt állítja, szüzen ment férjhez. Ez az arány az életkori csoporttal együtt fokozatosan csökken: a 45-53 éves nők alig fele (45 százalék) mondja ezt magáról, míg a 18-24 éves korosztály csak 15 százaléka várt a szexszel a házasságig. A házasság előtti nemi élet erősebb tabu a vidéken élő és csak alapfokon iskolázott nők körében – derül ki a felmérésből.

A női-férfi egyenlőtlenség másik magyarázata a társadalmi nyomás: a közvélemény ugyan 25 százaléka nem tartja jónak, ha egy férfi a házassága előtt még kavar valakivel; de ez az elutasítás már 39 százalék, ha nőkről van szó. Vagyis a nők ugyanazon viselkedését a társadalom erősebben ítéli meg.Általában véve a férfi megkérdezettek kevésbé konzervatívan nyilatkoznak a témáról, és a házasság előtti nemi életet elítélők aránya az életkorral párhuzamosan csökken. És azok, akiknek már a házasság előtt volt szexuális kapcsolata, hajlamosak kevésbé negatívan látni a dolgot, mint azok, akiknek nem.


Hány partnere legyen egy nőnek/férfinak élete folyamán?

A közvélemény ebben a kérdésben is élesen különbséget tesz a nők és a férfiak szexuális aktivitása között. A monogámiát és a hűséget ugyan pártolja a megkérdezettek többsége, de ezt mégis inkább a nők számára ajánlják (53 százalék), és kevésbé a férfiaknak (40 százalék). Mindössze 7 százalék vélekedik úgy, hogy az a jó, ha a férfinak minél több partnere van, számbeli korlátozás nélkül. A válaszadók 13 százaléka két-három, 17 százaléka ennél több partnert tart helyesnek egy egész életet tekintve.

Ami a gyakorlatot illeti, a nők felének (52 százalék) egy partnere volt a megkérdezés pillanatáig életében – ehhez képest a férfiaknak csak 16 százaléka monogám. A férfiak 9 százaléka azt nyilatkozta – vagy azzal dicsekszik – hogy hét-kilenc partnerük volt életük folyamán, míg 13 százalék tízről vagy még többről számolt be.


Az életidő nem számít

Az idősebb életkor nem arányos azzal, hogy valakinek hány partnere volt – vagyis az kevésbé számít, hogy egyszerűen több (élet)ideje volt az illetőnek. Ugyanis a felmérésből az derül ki, hogy ahogy a megkérdezettek életkora nő, a partnerek száma is csökken. Így az élettapasztalat kevésbé számít, mint az, hogy a mentalitás- és életmód-változás miatt a fiatalabb korosztály inkább hajlik arra, hogy kevésbé legyen monogám természetű.

Forrás: Bădescu, Kivu, Popescu, Rughiniş, Sandu, Voicu: A közvélemény barométere a párkapcsolatokról 2007 május, 50-59. Forrás: Bădescu, Kivu, Popescu, Rughiniş, Sandu, Voicu: A közvélemény barométere a párkapcsolatokról 2007 május, 50-59.


Fantáziák

A kutatás során arról is szó esett, érzett-e már a megkérdezett (be nem teljesült) szexuális vonzalmat nála fiatalabb vagy idősebb személyek, tévé- vagy filmsztárok, tanárok-tanárnők iránt. Fiatalabbak iránt 44 százalék vonzódott, idősebbek iránt 34; sztárokkal 27 százalék szeretett volna ágyba bújni esetleg. Tanárnőket-tanárokat 17 százalék talált vonzónak, más rasszhoz tartozó partner iránt 12, vele azonos nemű személy iránt 9 százalék érzett szexuális vágyat.


Ki kívánja jobban – a nők, vagy a férfiak?

Az a nézet, hogy jobb egy férfinak, ha több partnere van életében, egy másik, viszonylag széles körben osztott állásponttal van összefüggésben. Eszerint a férfiak jobban kívánják a szexet, mint a nők (ezt a megkérdezettek 35 százaléka állítja). A többség – 42 százalék – azt állítja, hogy a vágy ugyanolyan mértékű a két nem esetében, míg 3 százalék azt mondja, hogy a nők erősebb nemi késztetést éreznek.

Figyelemre méltó, hogy ezt a nézetrendszert nagyobbrészt a nők osztják: 40 százalékuk azt állítja, hogy a férfiak kívánják jobban a szexet. Városi környezetben elterjedtebb ez a nézetrendszer – vidéken viszont nagyobb arányban utasítják el a választ erre a kérdéscsoportra.

A párkapcsolatokra vonatkozó, konzervatív nézetrendszer a szexuális életet a házassággal kapcsolja össze, míg a romantikus beállítódás szerint a szerelmi kapcsolat kell legyen a meghatározó. A szabadelvűbb, lazább beállítottságú egyének szerint a szexuális tapasztalatok és a két fél közti vonzalom a meghatározó egy párkapcsolatokban, és nem a viszony hivatalossá tétele.

A Soros Alapítvány megrendelésére készült felmérésből látható, hogy a romániai társadalomban a konzervatív-romantikus nézetrendszer az elterjedtebb. 36 százalék szerint csak akkor helyes lefeküdni valakivel, ha már házasságot kötöttél vele; 38 százalék állítja azt, hogy elég szerelmesnek lenni bele, míg a megkérdezettek 20 százaléka azt mondja, hogy kölcsönös vonzalom is megteszi.

A szabadelvű álláspontot inkább a 25-34 éves férfiak osztják. A városi környezetben élő fiatal (25-34 éves) férfiak 40 százaléka úgy gondolja, egy pár nyugodtan ágyba bújhat, ha csak szimplán vonzódnak egymáshoz.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 699

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS