• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:07 GMT +2, 2007. július 24.

szerk.
ÁTLAG: KÉT SZEXPARTNER EGY ÉLETEN ÁT
A románok házasélete


A boldog házassághoz nem igazán kellenek gyerekek – mondják a romániai párok, akik anyagi okok miatt kényszerülnek születésszabályozásra, és akiknek egyharmada szerint jó, ha csak házasfelek szexelnek.


HIRDETÉS


A szerelem a sikeres házasság legfontosabb feltétele, a következő a jó lakhatási körülmények és a házasfelek kölcsönös támogatása, bizalma és hűsége. A gyermekvállalás- és nevelés viszont a román állampolgárok szerint nem fontos tényező, ami a boldog házaséletet illeti. Mindez a Romániai Közvélemény Barométere c. kutatássorozat legfrissebb, a családi életről szóló felméréséből derül ki, melyet a románia Soros Alapítvány illetékesei mutattak be kedden.


Románia a tartós kapcsolatok országa


– derül ki a kutatásból, ugyanis a megkérdezettek szinte kétharmada (62 százalék) ilyen viszonyt ápol, sőt többségük házasságkötés formájában (56 százalék) ezt hivatalossá is tette. Az élettársi viszonyt, a hivatalos kötöttségek nélküli együttélést 6 százalék preferálja.Ami a lakhatási körülményeket illeti, a párok csak 78 százaléka él egyedül: valamivel kevesebb mint egynegyedük a szülőkkel vagy egyéb rokonokkal közös háztartásban él. A 25 évesnél fiatalabb párok többsége, 61 százaléka nem rendelkezik saját ingatlannal, de a 25-34 évesek 34 százalékánál is hasonló a helyzet.

A tipikus román állampolgár átlagosan 25 órát fordít hetente házimunkára, ami átlagban napi három órát tesz ki. A felmérést vezető szociológuscsoport előzetes becslésének megfelelően a nők a férfiaknál jelentősen több, másfélszer annyi időt fordítanak házimunkára; a gyermeknevelést is beleértve.

A modern, egyenlőség-alapú családszervezési modellt a többség kedveli – a megkérdezettek több mint fele azt nyilatkozta, nem számít, hogy a nő vagy a férfi viszi-e a prímet a családban. Ezzel együtt jelentős annak a rétegnek a súlya (41 százalék), akik azt vallják, hogy a férfié kell legyen a vezető szerep.


BOLDOG HÁZASSÁG VS. VÁLÓOKOKA házasságban felmerült problémák túlnyomó többségét (70 százalékát) anyagi tényezők és a pénzhiány (42 százalék) okozza; de háztartásbeli feladatok (42) és a gyermekek viselkedése (20 százalék) is fontos problématényező. Az italozás a megkérdezettek egy jelentős kisebbsége (10 százaléka) szerint komoly ok a veszekedésre – inkább a nők, mintsem a férfiak szemében.

Noha a nagy többség a szerelmet helyezi a házasélet középpontjába, a hiánya/elmúlása még nem a legfontosabb válóok. A válást a romániai társadalom inkább extrém esetekben – erőszak, alkoholizmus – tartja elfogadhatónak. A szerelmi viszony megszűnte csak második helyen áll a fontos válóokok toplistáján.


A SZEX

A felmérésből kiderül, hogy nagy a nemek közötti különbség, ami a házasságon kívüli szexuális életet illeti. A női válaszadók mindössze 38 százaléka állítja azt, hogy házasságkötés előtt is élt nemi életet, míg a férfiak 78 százaléka nyilatkozza azt, hogy még a frigy előtt lefeküdt valakivel.

Legtöbb két gyermeket vállalna a 45 évesnél fiatalabb korosztály túlnyomó többsége, azaz 85 százaléka. Ez a felmérést összegző szakértők megállapítása szerint oda vezet, hogy tovább folytatódik a lassú népességfolgyás. A párok többsége úgy gondolja, a házasságkötés a megfelelő pillanat a gyermekvállaláshoz, de a felnőttség, a felelősségek felvállalása is fontos.Ha egy nő és egy férfi nem akar gyereket vállalni, a megkérdezettek háromnegyede szerint helyes, ha a fogamzásgátló módszereket használ, de 6 százalék azt vallja, hogy ez esetben a párok önmegtartóztató módon tartózkodjanak a szextől.

Ez valószínűleg arra a 20 százalékot kitevő népességre vonatkozik, akik elmondásuk szerint egyetlen fogamzásgátlási módszert sem ismernek (e réteg háromnegyedrésze viszont 45 évesnél idősebb, amiből az következik, hogy a fiatalabbak nagyrésze tisztában van a kérdéssel).


Hogy miért van szükség születésszabályozásra?

A megkérdezettek 75 százaléka szerint anyagi okok miatt. A felmérésből kiderül, hogy a társadalom viszonylag széles körben elfogadja, hogy a gyermekeknek, kamaszoknak az iskolában és a családban elmagyarázzák a fogamzásgátlás mibenlétét. Fogamzásgátló eszközöket eladni kiskorúaknak – ezt viszont inkább elutasítja a társadalom, azon az alapon, hogy az módszereket valószínűleg használni is fogják.

A nők fele már túlesett egy önként vállalt abortuszon – derül ki a kutatásból. Az ő 28 százalékuk azt nyilatkozta, hogy egyszer estek túl terhességmegszakításon, 32 százalék két alkalommal, 26 százalék 3-5 abortuszon van túl, míg 12 százaléknak több mint 5 terhességmegszakítása volt.


A homoszexualitást

továbbra is élesen elutasítja a romániai társadalom. "Gondolja, hogy a homoszexuálisokat ugyanúgy kéne elfogadni, mint bárki más személyt?" – ezt a kérdést a válaszadók 52 százaléka elutasította, és mindössze 43 százaléka fogadta el (a maradék 15 százalék nem válaszolt).

A melegekkel szembeni intolerancia gyakorlatilag az összes társadalmi rétegre jellemző, annak ellenére, hogy a fiatalok, a városi lakosság és a képzettebbek rétege elfogadóbb a homoszexualitással szemben.

A konkrétumok: a romániai lakosság 77 százaléka azt mondja, zavarná őket, ha egy velük egynemű valaki udvarolni próbálna nekik; kétharmad ugyanúgy zavarba kerülne, ha azzal szembesülne, ha azonos neműek megcsókolják egymást az utcán – attól függetlenül, hogy férfiakról vagy nőkről van-e szó.

Ide tartozik, hogy a lakosság több mint felét meglehetősen vagy kifejezetten és nagyon zavarná, ha egy hozzá közel álló személyről, vagy a háziorvosáról kiderülne, hogy homoszexuális. 45 százalékot az is kényelmetlenül érintene, ha tudná, hogy egyik-másik munkahelyi kollégája meleg. Ezzel együtt 9 százalék elárulja, hogy legalább egyszer tapasztalt már vonzalmat vele azonos nemű személy iránt.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 227
A teljes felszabadultság 538
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 155
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 60
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 39
Nem szeretem a nyarat 51
Még nem tudom 233

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS