• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:07 GMT +2, 2007. július 24.

szerk.
ÁTLAG: KÉT SZEXPARTNER EGY ÉLETEN ÁT
A románok házasélete


A boldog házassághoz nem igazán kellenek gyerekek – mondják a romániai párok, akik anyagi okok miatt kényszerülnek születésszabályozásra, és akiknek egyharmada szerint jó, ha csak házasfelek szexelnek.


HIRDETÉS


A szerelem a sikeres házasság legfontosabb feltétele, a következő a jó lakhatási körülmények és a házasfelek kölcsönös támogatása, bizalma és hűsége. A gyermekvállalás- és nevelés viszont a román állampolgárok szerint nem fontos tényező, ami a boldog házaséletet illeti. Mindez a Romániai Közvélemény Barométere c. kutatássorozat legfrissebb, a családi életről szóló felméréséből derül ki, melyet a románia Soros Alapítvány illetékesei mutattak be kedden.


Románia a tartós kapcsolatok országa


– derül ki a kutatásból, ugyanis a megkérdezettek szinte kétharmada (62 százalék) ilyen viszonyt ápol, sőt többségük házasságkötés formájában (56 százalék) ezt hivatalossá is tette. Az élettársi viszonyt, a hivatalos kötöttségek nélküli együttélést 6 százalék preferálja.

Élettársi kapcsolatban élők és az összeházasodottak arányaÉlettársi kapcsolatban élők és az összeházasodottak aránya


Ami a lakhatási körülményeket illeti, a párok csak 78 százaléka él egyedül: valamivel kevesebb mint egynegyedük a szülőkkel vagy egyéb rokonokkal közös háztartásban él. A 25 évesnél fiatalabb párok többsége, 61 százaléka nem rendelkezik saját ingatlannal, de a 25-34 évesek 34 százalékánál is hasonló a helyzet.

A tipikus román állampolgár átlagosan 25 órát fordít hetente házimunkára, ami átlagban napi három órát tesz ki. A felmérést vezető szociológuscsoport előzetes becslésének megfelelően a nők a férfiaknál jelentősen több, másfélszer annyi időt fordítanak házimunkára; a gyermeknevelést is beleértve.

A modern, egyenlőség-alapú családszervezési modellt a többség kedveli – a megkérdezettek több mint fele azt nyilatkozta, nem számít, hogy a nő vagy a férfi viszi-e a prímet a családban. Ezzel együtt jelentős annak a rétegnek a súlya (41 százalék), akik azt vallják, hogy a férfié kell legyen a vezető szerep.


BOLDOG HÁZASSÁG VS. VÁLÓOKOK

Mikor helyes szexuális kapcsolatot létesíteni?Mikor helyes szexuális kapcsolatot létesíteni?


A házasságban felmerült problémák túlnyomó többségét (70 százalékát) anyagi tényezők és a pénzhiány (42 százalék) okozza; de háztartásbeli feladatok (42) és a gyermekek viselkedése (20 százalék) is fontos problématényező. Az italozás a megkérdezettek egy jelentős kisebbsége (10 százaléka) szerint komoly ok a veszekedésre – inkább a nők, mintsem a férfiak szemében.

Noha a nagy többség a szerelmet helyezi a házasélet középpontjába, a hiánya/elmúlása még nem a legfontosabb válóok. A válást a romániai társadalom inkább extrém esetekben – erőszak, alkoholizmus – tartja elfogadhatónak. A szerelmi viszony megszűnte csak második helyen áll a fontos válóokok toplistáján.


A SZEX

A felmérésből kiderül, hogy nagy a nemek közötti különbség, ami a házasságon kívüli szexuális életet illeti. A női válaszadók mindössze 38 százaléka állítja azt, hogy házasságkötés előtt is élt nemi életet, míg a férfiak 78 százaléka nyilatkozza azt, hogy még a frigy előtt lefeküdt valakivel.

Legtöbb két gyermeket vállalna a 45 évesnél fiatalabb korosztály túlnyomó többsége, azaz 85 százaléka. Ez a felmérést összegző szakértők megállapítása szerint oda vezet, hogy tovább folytatódik a lassú népességfolgyás. A párok többsége úgy gondolja, a házasságkötés a megfelelő pillanat a gyermekvállaláshoz, de a felnőttség, a felelősségek felvállalása is fontos.Ha egy nő és egy férfi nem akar gyereket vállalni, a megkérdezettek háromnegyede szerint helyes, ha a fogamzásgátló módszereket használ, de 6 százalék azt vallja, hogy ez esetben a párok önmegtartóztató módon tartózkodjanak a szextől.

Ez valószínűleg arra a 20 százalékot kitevő népességre vonatkozik, akik elmondásuk szerint egyetlen fogamzásgátlási módszert sem ismernek (e réteg háromnegyedrésze viszont 45 évesnél idősebb, amiből az következik, hogy a fiatalabbak nagyrésze tisztában van a kérdéssel).


Hogy miért van szükség születésszabályozásra?

A megkérdezettek 75 százaléka szerint anyagi okok miatt. A felmérésből kiderül, hogy a társadalom viszonylag széles körben elfogadja, hogy a gyermekeknek, kamaszoknak az iskolában és a családban elmagyarázzák a fogamzásgátlás mibenlétét. Fogamzásgátló eszközöket eladni kiskorúaknak – ezt viszont inkább elutasítja a társadalom, azon az alapon, hogy az módszereket valószínűleg használni is fogják.

A nők fele már túlesett egy önként vállalt abortuszon – derül ki a kutatásból. Az ő 28 százalékuk azt nyilatkozta, hogy egyszer estek túl terhességmegszakításon, 32 százalék két alkalommal, 26 százalék 3-5 abortuszon van túl, míg 12 százaléknak több mint 5 terhességmegszakítása volt.


A homoszexualitást

továbbra is élesen elutasítja a romániai társadalom. "Gondolja, hogy a homoszexuálisokat ugyanúgy kéne elfogadni, mint bárki más személyt?" – ezt a kérdést a válaszadók 52 százaléka elutasította, és mindössze 43 százaléka fogadta el (a maradék 15 százalék nem válaszolt).

A melegekkel szembeni intolerancia gyakorlatilag az összes társadalmi rétegre jellemző, annak ellenére, hogy a fiatalok, a városi lakosság és a képzettebbek rétege elfogadóbb a homoszexualitással szemben.

A konkrétumok: a romániai lakosság 77 százaléka azt mondja, zavarná őket, ha egy velük egynemű valaki udvarolni próbálna nekik; kétharmad ugyanúgy zavarba kerülne, ha azzal szembesülne, ha azonos neműek megcsókolják egymást az utcán – attól függetlenül, hogy férfiakról vagy nőkről van-e szó.

Ide tartozik, hogy a lakosság több mint felét meglehetősen vagy kifejezetten és nagyon zavarná, ha egy hozzá közel álló személyről, vagy a háziorvosáról kiderülne, hogy homoszexuális. 45 százalékot az is kényelmetlenül érintene, ha tudná, hogy egyik-másik munkahelyi kollégája meleg. Ezzel együtt 9 százalék elárulja, hogy legalább egyszer tapasztalt már vonzalmat vele azonos nemű személy iránt.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 699

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS