• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 17:44 GMT +2, 2007. június 8.

P. E. É.
PARA BAILAR YAMAMBA!
A bambaság szépségei Japánban


Bement a városba a vasorrú bába: a japán lányok újabb őrült divatja a rondaság. Ha barna a bőröd, szőkíted a hajad, egy fehér rúzzsal te is könnyen yamambává válhatsz.


HIRDETÉS


A japán nagyvárosokban elég sűrűn láthatunk szőkített hajú, nagyon barna bőrű és agyonsminkelt lányokat, akik nem elég, hogy a hagyományosan a szépségről alkotott sztereotípiáinknak nem felelnek meg, de


még viselkedni sem tudnak. Legalábbis látszólag.

Valójában azonban egy szubkultúrát alkotnak, amely sajátos normarendszerrel rendelkezik, és a szigorú japán társadalmi normák ellen lázad.

A yamamba lányok kilencven százaléka ékköveket visel és élénkszőke haja van. Gyakran látogatják a szoláriumszalonokat, legalább három-négyszer hetente, hogy a megfelelő csokibarna bőrszínt elérjék. Többféle yamamba van, akiket a sminkjük alapján lehet megkülönböztetni egymástól.A garuk a radikálisabb yamambákkal szemben nem festik be teljesen az arcukat, egyfajta lightosabb irányzatot követnek. A súlyos műszempillák és a fehér ajakrúzs is fontos jellemzők, akárcsak a rengeteg ékszer és ékkő, valamint a miniszoknya és a hatalmas csizmák, bakancsok viselete.

Fontos, hogy mindenképp látszodjon a lábuk. Sajátos mobiltelefonjuk van, amelyet agyondíszítenek színes ékkövekkel, és tanáraik bánatára azokban az iskolákban, ahol a maroktelefon használata megengedett, nem átallják órán is használni azt.

A yamambák k-tie-nek nevezett speciális mobiltelefonjaA yamambák k-tie-nek nevezett speciális mobiltelefonja


A japán középiskolákban nem menő különcnek, másnak lenni, ezért kiközösítik a hangoskodó, butának látszó yamamba lányokat.


Ostoba szőke libáknak tartják őket,

akik egyébre sem képesek, csak folyton hangoskodni, visítozni és kuncogni meg vásárolgatni. Megfigyelhető, hogy inkább gyengébb szintű középiskolákban fordulnak elő, ahol nem kötelező az egyenruha viselete. Közülül nagyon kevesen folytatják egyetemen tanulmányaikat.

Tanáraik szerint általában alszanak az iskolában és nem igazán érdekli őket, hogy mi folyik tanítás címszó alatt. Ki vannak közösítve a japán társadalomból, kinevetik őket, a „sima” lányokat soha nem lehet yamambákkal együtt látni.

A Japan Times szerint tízszeresére nőtt a bokasérülések száma amióta bejöttek a magastalpú csizmák divatbaA Japan Times szerint tízszeresére nőtt a bokasérülések száma amióta bejöttek a magastalpú csizmák divatba


Többnyire vonatállomásokon, videójáték-termekben gyűlnek össze, könnyen észrevehetőek az őket kísérő hangzavar és káosz miatt. Saját táncuk is van: para para-nak nevezik a Macarenához hasonló kötött mozgássorból álló, a kézmozgásokra különös hangsúlyt fektető koreográfiát, amelyet egyszerre végeznek.

Yamambának lenni nem olcsó mulatság, a divatos cuccok, a fodrászat, a szolárium és a sok smink rengeteg pénzbe kerülnek. S mivel ezek a lányok jellemzően nem a gazdasági elit csemetéi, valahonnan máshonnan kell előteremteniük a yamambasághoz az anyagi keretet. Japánban tilos a középiskolásoknak munkát vállalniuk, úgyhogy ez a lehetőség is ki van zárva.


Marad a szex.

Ugyanis rengeteg gazdag besavanyodott japán üzletember hajlandó fizetni középiskolásoknak szexuális szolgáltatásokért.

A yamamba trendet 1999-től tartják nyilván, a japán tinédzser lányok indították el Tokió Shibuya negyedében.

  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 698

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS