• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 18:17 GMT +2, 2001. november 21.

Gy. A.
CSŐBE HÚZOTT ERKÖLCSCSŐSZ
Hustler-perek amerikai és román módra


A pornólap-király Larry Flynt perbe fogta az amerikai honvédelmi minisztériumot azért, hogy jogot kapjon Hustler-tudósítók kiküldésére az afganisztáni tűzvonalba. Egy prahovai rendőr közben obszcenitás terjesztésének vádjával tett feljelentést a lap romániai igazgatója ellen.


HIRDETÉS

Larry Flynt pornó-sajtómágnás azt kéri a washingtoni bíróságtól, hogy az követelje az afganisztáni médiatudósításokra vonatkozó megszorítások felfüggesztését. "Az amerikai katonák afganisztáni akciói rendkívül érdeklik és nagymértékben érintik az amerikai állampolgárokat" -- érvel a perdossziéban Flynt ügyvédje. Flynt állítása szerint a Pentagon szóvivője, Victoria Clarke előzőleg azzal utasította vissza a Hustler kiadójának arra vonatkozó kérését, hogy a lap újságírói kísérjék az amerikai csapatokat a küldetéseik során, hogy "túlságosan veszélyes és rendkívüli helyzet"-ről van szó. Azt csak találgatni lehet, hogy a pornólap Hustler munkatársai miről kívántak forró tudósításokat küldeni Afganisztánból.


Romániában nem a Hustler támad

Legalább ilyen hihetetlennek tűnő történet, hogy a Prahova megyei Valenii de Munte városka rendőrei büntető feljelentést állítottak össze Horia Tabacu, a romániai Hustler igazgatója ellen. A vád: obszcén jellegű anyagok terjesztése, ami a büntető törvénykönyv 325. cikkelye alapján bűntettnek számít (illetve számított volna, ha a képviselőház nem fogadta volna el pont ezen héten azt a törvénytervezetet, amely nem tekinti már ilyen cselekménynek a hasonló eseteket).

A rendőrök az akció során több újságárust is ellenőriztek, és a megtalált Hustler-példányokat -- szám szerint 21-et -- elkobozták, mivel azok pornográf képeket tartalmaztak. Doru Nicolae ezredes, a Valenii de Munte-i rendőrség vezetője elmondta, hogy a feljelentés már a helyi ügyészség asztalán van.

Horia Tabacu láthatólag ettől nem ijedt meg, a Hustler feltehetőleg amúgy is jól fel van fegyverkezve a hasonló esetekre. Ráadásul a lapigazgató szerint személyes érdekek húzódnak meg a háttérben. Tabacu azon a véleményének adott hangot, hogy a Hustler elleni hadjáratot az váltotta ki, hogy néhány hónapja egy olyan campinai hölgyről készült amatőr fotót közöltek, aki közölte: a képen látható bájainak élvezője a helyi, Dragomir nevű rendőrkapitány. A kapitány válaszként a helyi sajtóban indított támadást a Hustler ellen.

De ez még csak a kezdet volt. A következő lapszámban a szerkesztők a feszültséget fokozandó egy a román pornófilm készítéséről szóló cikkben viccből a filmforgatások helyszíneként egy Prahova környéki villát neveztek meg. Ezek után a szerkesztőségben nagyon jót szórakoztak azon, hogy Dragomir rendőr külön csapatot mozgósított az említett környék villáinak átkutatására. (Tabacu azt is hozzátette, hogy az illető cikk szövegét és fotóanyagát teljes mértékben a Clipart Stúdió szállította nekik, így azok tartalmáért kizárólag őket terheli a jogi felelősség.)

Az viszont tény, hogy a Hustler Romániában törvényesen jelenik meg, terjesztése legális, a Kulturális Minisztérium jóváhagyásával, és a Román Terjesztésellenőrző Hivatal (BRAT) által nyilvántartva történik.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Milyen témákról olvasnál többet idén a Transindexen?

Belpolitikai helyzet 85
Magyarországi politika 21
Világpolitika 58
Környezetvédelem 46
Erdélyi helyi hírek, információk 411
Gazdaság 27
Életmód, pszichológia 43
Filmek, zene, könyvek, színház... - legyen több kultúra! 100
Sport 20
Valami könnyedebb, elegem van a közéletből! 33
Fogalmam sincs 12

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS