• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 12:45 GMT +2, 2006. január 20.

összeállította:Bakk-Dávid Tímea
VETKŐZÉSTŐL ÖNKIELÉGÍTÉSIG
Top(less) filmek: az öt legemlékezetesebb erotikus jelenet


[16+] Szado-mazo, orgazmus közbeni lábgörcs, önkielégítő kamaszok a garázsban, klasszikus sztriptíz. Filmes szakemberek ajánlják.


HIRDETÉS


Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, filmkészítők, kritikusok és filmfesztivál-szervezők közül kinek melyik az öt legemlékezetesebb erotikus filmjelenete.

Lakatos Róbert filmrendező, operatőr:
– Számomra az erotika a képzelet szüleménye, így filmben is az a legerotikusabb, amit a bemutatott részletek alapján a képzelet egészít ki.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy érződjék mögötte a dramaturgiai feszültség és a szándék, vagyis a szereplők motivációja. Az előzőek értelmében a legerotikusabb vetkőzési jelenet David Lynch Útvesztőben-jéből Patricia Arquette vetkőzési jelenete, amikor

fejéhez tartott pisztollyal kényszerítik

arra, hogy a nagyfőnök előtt levetkőzzön (és ő nem úgy csinálja, mint akit nagyon kellene kényszeríteni).

A legerotikusabb közösülési jelenet: Pauline Réage O történeté-ből, amelyet nem a főszereplővel, hanem szőke „bajtársnőjével” követnek el Roisyban.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


Szado-mazo területen

igencsak említésre méltó a Titkárnő című Shainberg-filmből az az epizód, amikor a főnök elfenekeli a titkárnőt, miközben a jelenetben meztelenkedésnek nyoma sincs.

A legkeményebb – inkább szado, mint mazo – jelenet Jancsó Miklós Szegénylegények-éből a lány halálra vesszőztetésének jelenete, mert a hatalom és perverzió közötti összefüggések igencsak komplex képét tárja elénk.

Mire izgul Ön?
A kedvenc maszturbálási jelenetem

Jane Champion In The Cut című filmjéből az, amelyben az orgazmus előtt (vagy alatt) a szereplő lába begörcsöl. Ezekhez hozzá kell tennem, hogy a Taschen kiadásában megjelent (szerkesztette Douglas Keesey és Paul Duncan) Erotic Cinema című albumban említett filmeknek mindössze felét, ha láttam.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).Könczei Csilla tanár, filmrendező:Olyan sorrendben, ahogyan eszembe jutottak: Az angol beteg katonai szemlés jelenete, amikor bevonulnak a folyosóra szeretkezni; a Lolita; a Volt egyszer egy vadnyugat; Fellinitől A nők városa – szerepel benne egy

archívum szeretkezés-hangokkal;

az ötödik a Frida Kahlo dél-amerikai festőről készült film.

Gáspárik Attila, az Országos Audiovizuális Tanács alelnöke:
Na nézzük... Első helyen Jos Stelling: Váróterem. Holland rendező 29 perces filmje. Egy várótermi történet, ami tömény erotika, anélkül hogy bármit is “megmutatnának”. A Te rongyos élet Bacsó Pétertől: Udvaros Dorottya a kádban fürdik, és

egy pisztollyal táncoltatja meztelenül

Bezerédi Zoltánt... na az jó volt. Szabó István: Mefisztó, a tánctanárnő és Höfgen jelenete a film elején. Gulyás Gyula: Fény hull arcodra, Tompa Klári fürdik – hogy legyen hazai film is… Kalmár László: Halálos tavasz, 1939. Karády Katalin vetkőzik, miközben Jávor zongorázik. Akkor még tudtak élni az emberek…

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


Mihai Chirilov, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója, filmkritikus
szigorú sorrendbe szedte jelöltjeit, kiemelve a jelenetben szereplőket is. A lista:

1. David CronenbergKarambol (Crash) – Deborah Kara Unger és James Spader
2. David LynchMulholland drive– Laura Elena Harring és Naomi Watts
3. Nicolas RoegNe nézz vissza (Don’t look now) – Julie Christie és Donald Sutherland
4. Steven SoderberghMint a kámfor (Out of sight) – Jennifer Lopez és George Clooney
5. Louis MalleVégzet (Damage) – Jeremy Irons és Juliette Binoche.


Kacsó Sándor, a Román Televízió magyar adásának főszerkesztője:Valószínűleg azért, mert serdülőkoromra esett az a periódus, amikor a bukaresti filmmúzeumban (ahová jegyet csak nagy közbenjárások árán lehetett szerezni) a filmtörténet meghatározó alkotásait vetítették, elég sok Fellini-film tűnt nekem erotikusnak (és jónak). Például az Amarcord – a hatalmas keblű boltosnővel ölelkező tapasztalatlan fiú kalandja,

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


a bolond lány pisilését megleső srácok,

a kisváros kurtizánjának készülődése a nagy Ő (fasiszta) fogadására ,és nem utolsó sorban a garázsban “bukdácsoló”, önkielégülő serdülő srácokkal teli autó látványa.

Ugyancsak Fellini: La dolce vita – Sylvia (Anita Ekberg), a női szexszimbólum szökőkutas jelenete, illetve az, amikor filmvetítéskor a férfiközönség lerohanja és letépi a filmvásznat, amelyen Sylvia incselkedik. Tímár Péter: Egészséges erotika – nemcsak a címe, hanem az ötlete és főleg az akkor bátornak számító felvételek, helyzetek, a sikamlós humor


(joghurtrázás kukkolás közben)

erotikussá is teszik ezt a vígjátékot. Adrian Lyne: Kilenc és fél hét – Kim Basinger és Mickey Rourke különös, de kimondottan érzéki kapcsolata végigkíséri a filmet.

Gyakorlatilag tízpercenként van egy-egy félig-meddig szeretkezős rész: a You Can Leave Your Hat On számra történő sztriptíz, holmi mézes-jégdarabos jelenet, illetve a metrólépcsőn történő “aktus”. Emmanuelle – francia “profi” sorozat, amelynek az erotikusság volt a célja, és szerintem el is érte ezt.

Schneider Tibor operatőr, rendező jelöltjei:
Huszárik Zoltán: Szindbád; Menzel: Szigorúan ellenőrzött vonatok; Emir Kusturica: Macskajaj; Vera Chytilova: Egy faun megkésett délutánja; Alain Resnais: Tavaly Marienbadban.

Ármeán Otília marosvásárhelyi egyetemi tanár: Michelangelo Antonioni Nagyítás-ában a kartongyűrős-bújócskázós jelenet talán azért is működött, mert könyvtárban néztem a filmet, fülhallgatóval, körülöttem sétafikáló emberekkel.

Jean Jacques Annaud: A szerető – csupa fojtott meleg, izzadás, szerelem. Akkor is, amikor nem azt látjuk. Skultéti Róbert: S/he – merthogy semmi nem történik, mégis minden a csábításról szól. Baltasar Kormákur: 101 Reykjavík – emlékezetes, mert a kamera sajátos mozgásával


minket is bevon a szeretkezésbe.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


Pedro Almodóvar: Kika – nem erotikus, de szexuális, és azért hat, mert teljesen kiforgatja a várakozásokat. A börtönből szabadult erőszakoló, aki nem tud betelni, és a nő (Verónica Forqué), aki hagyja, hogy jó legyen.

Plájás Zonga antropológus hallgató: A Simon Sez-ben van egy jelenet – hangos techno- vagy valamilyen elektronikus zene megy, kék vagy szürkés fények, és a zene dübörgését átvéve a szereplők szinte durván, de mégis (egymást nagyon jól ismerve) mesteri szeretkezést hajtanak végre. Az csak erősíti a jelenet erotikus jellegét, hogy a kamera forog.  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit teszel, ha valaki elfoglalja a helyed a vonaton?

Határozottan megkérem, hogy engedjen a helyemre 185
Udvariasan rászólok, de ha nem hajlandó, inkább elmegyek én 46
Szólok a kalauznak, hogy végezze el a piszkos munkát 29
Keresek inkább egy másik helyet 52
Nem vallom be, de leüvölteném a fejét 8
Semmit, inkább állok 6
Ezer éve nem utaztam vonattal 99

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS