• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 12:45 GMT +2, 2006. január 20.

összeállította:Bakk-Dávid Tímea
VETKŐZÉSTŐL ÖNKIELÉGÍTÉSIG
Top(less) filmek: az öt legemlékezetesebb erotikus jelenet


[16+] Szado-mazo, orgazmus közbeni lábgörcs, önkielégítő kamaszok a garázsban, klasszikus sztriptíz. Filmes szakemberek ajánlják.


HIRDETÉS


Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, filmkészítők, kritikusok és filmfesztivál-szervezők közül kinek melyik az öt legemlékezetesebb erotikus filmjelenete.

Lakatos Róbert filmrendező, operatőr:
– Számomra az erotika a képzelet szüleménye, így filmben is az a legerotikusabb, amit a bemutatott részletek alapján a képzelet egészít ki.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy érződjék mögötte a dramaturgiai feszültség és a szándék, vagyis a szereplők motivációja. Az előzőek értelmében a legerotikusabb vetkőzési jelenet David Lynch Útvesztőben-jéből Patricia Arquette vetkőzési jelenete, amikor

fejéhez tartott pisztollyal kényszerítik

arra, hogy a nagyfőnök előtt levetkőzzön (és ő nem úgy csinálja, mint akit nagyon kellene kényszeríteni).

A legerotikusabb közösülési jelenet: Pauline Réage O történeté-ből, amelyet nem a főszereplővel, hanem szőke „bajtársnőjével” követnek el Roisyban.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


Szado-mazo területen

igencsak említésre méltó a Titkárnő című Shainberg-filmből az az epizód, amikor a főnök elfenekeli a titkárnőt, miközben a jelenetben meztelenkedésnek nyoma sincs.

A legkeményebb – inkább szado, mint mazo – jelenet Jancsó Miklós Szegénylegények-éből a lány halálra vesszőztetésének jelenete, mert a hatalom és perverzió közötti összefüggések igencsak komplex képét tárja elénk.

Mire izgul Ön?
A kedvenc maszturbálási jelenetem

Jane Champion In The Cut című filmjéből az, amelyben az orgazmus előtt (vagy alatt) a szereplő lába begörcsöl. Ezekhez hozzá kell tennem, hogy a Taschen kiadásában megjelent (szerkesztette Douglas Keesey és Paul Duncan) Erotic Cinema című albumban említett filmeknek mindössze felét, ha láttam.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).Könczei Csilla tanár, filmrendező:Olyan sorrendben, ahogyan eszembe jutottak: Az angol beteg katonai szemlés jelenete, amikor bevonulnak a folyosóra szeretkezni; a Lolita; a Volt egyszer egy vadnyugat; Fellinitől A nők városa – szerepel benne egy

archívum szeretkezés-hangokkal;

az ötödik a Frida Kahlo dél-amerikai festőről készült film.

Gáspárik Attila, az Országos Audiovizuális Tanács alelnöke:
Na nézzük... Első helyen Jos Stelling: Váróterem. Holland rendező 29 perces filmje. Egy várótermi történet, ami tömény erotika, anélkül hogy bármit is “megmutatnának”. A Te rongyos élet Bacsó Pétertől: Udvaros Dorottya a kádban fürdik, és

egy pisztollyal táncoltatja meztelenül

Bezerédi Zoltánt... na az jó volt. Szabó István: Mefisztó, a tánctanárnő és Höfgen jelenete a film elején. Gulyás Gyula: Fény hull arcodra, Tompa Klári fürdik – hogy legyen hazai film is… Kalmár László: Halálos tavasz, 1939. Karády Katalin vetkőzik, miközben Jávor zongorázik. Akkor még tudtak élni az emberek…

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


Mihai Chirilov, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója, filmkritikus
szigorú sorrendbe szedte jelöltjeit, kiemelve a jelenetben szereplőket is. A lista:

1. David CronenbergKarambol (Crash) – Deborah Kara Unger és James Spader
2. David LynchMulholland drive– Laura Elena Harring és Naomi Watts
3. Nicolas RoegNe nézz vissza (Don’t look now) – Julie Christie és Donald Sutherland
4. Steven SoderberghMint a kámfor (Out of sight) – Jennifer Lopez és George Clooney
5. Louis MalleVégzet (Damage) – Jeremy Irons és Juliette Binoche.


Kacsó Sándor, a Román Televízió magyar adásának főszerkesztője:Valószínűleg azért, mert serdülőkoromra esett az a periódus, amikor a bukaresti filmmúzeumban (ahová jegyet csak nagy közbenjárások árán lehetett szerezni) a filmtörténet meghatározó alkotásait vetítették, elég sok Fellini-film tűnt nekem erotikusnak (és jónak). Például az Amarcord – a hatalmas keblű boltosnővel ölelkező tapasztalatlan fiú kalandja,

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


a bolond lány pisilését megleső srácok,

a kisváros kurtizánjának készülődése a nagy Ő (fasiszta) fogadására ,és nem utolsó sorban a garázsban “bukdácsoló”, önkielégülő serdülő srácokkal teli autó látványa.

Ugyancsak Fellini: La dolce vita – Sylvia (Anita Ekberg), a női szexszimbólum szökőkutas jelenete, illetve az, amikor filmvetítéskor a férfiközönség lerohanja és letépi a filmvásznat, amelyen Sylvia incselkedik. Tímár Péter: Egészséges erotika – nemcsak a címe, hanem az ötlete és főleg az akkor bátornak számító felvételek, helyzetek, a sikamlós humor


(joghurtrázás kukkolás közben)

erotikussá is teszik ezt a vígjátékot. Adrian Lyne: Kilenc és fél hét – Kim Basinger és Mickey Rourke különös, de kimondottan érzéki kapcsolata végigkíséri a filmet.

Gyakorlatilag tízpercenként van egy-egy félig-meddig szeretkezős rész: a You Can Leave Your Hat On számra történő sztriptíz, holmi mézes-jégdarabos jelenet, illetve a metrólépcsőn történő “aktus”. Emmanuelle – francia “profi” sorozat, amelynek az erotikusság volt a célja, és szerintem el is érte ezt.

Schneider Tibor operatőr, rendező jelöltjei:
Huszárik Zoltán: Szindbád; Menzel: Szigorúan ellenőrzött vonatok; Emir Kusturica: Macskajaj; Vera Chytilova: Egy faun megkésett délutánja; Alain Resnais: Tavaly Marienbadban.

Ármeán Otília marosvásárhelyi egyetemi tanár: Michelangelo Antonioni Nagyítás-ában a kartongyűrős-bújócskázós jelenet talán azért is működött, mert könyvtárban néztem a filmet, fülhallgatóval, körülöttem sétafikáló emberekkel.

Jean Jacques Annaud: A szerető – csupa fojtott meleg, izzadás, szerelem. Akkor is, amikor nem azt látjuk. Skultéti Róbert: S/he – merthogy semmi nem történik, mégis minden a csábításról szól. Baltasar Kormákur: 101 Reykjavík – emlékezetes, mert a kamera sajátos mozgásával


minket is bevon a szeretkezésbe.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).


Pedro Almodóvar: Kika – nem erotikus, de szexuális, és azért hat, mert teljesen kiforgatja a várakozásokat. A börtönből szabadult erőszakoló, aki nem tud betelni, és a nő (Verónica Forqué), aki hagyja, hogy jó legyen.

Plájás Zonga antropológus hallgató: A Simon Sez-ben van egy jelenet – hangos techno- vagy valamilyen elektronikus zene megy, kék vagy szürkés fények, és a zene dübörgését átvéve a szereplők szinte durván, de mégis (egymást nagyon jól ismerve) mesteri szeretkezést hajtanak végre. Az csak erősíti a jelenet erotikus jellegét, hogy a kamera forog.  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Európai főügyész lesz Kövesi?

Igen, mert példát akarnak vele statuálni 59
Nem, bár szerintem ő kellene legyen 5
Igen, mert jó szakember 132
Nem, mert szakmailag nem alkalmas 6
Igen, bár nem érdemelte ki 14
Nem, mert erkölcsileg nem alkalmas 41
Igen, mert az EP is őt támogatja 12
Fogalmam sincs 33

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS