• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 23:44 GMT +2, 2005. november 13.

szerk.
KI AZ A CONDOM?
"Hogy a szex tényleg olyan legyen, mint amivel barátaidnak dicsekedsz"


1766-ból származik az első óvszerreklám. Napjaink terméséből válogattunk.


HIRDETÉS


Kis óvszer-történelem:

Az óvszerek használata az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, időszámításunk előtt 1000-ben már kitaláltak egy olyan vászonburkot, amellyel a betegségektől és a fertőzésektől védekeztek.

Európai használatának legősibb bizonyítékai a franciaországi található combarelles-i barlangrajzok. Arra vonatkozó leletek is léteznek, hogy a Római Birodalomban is használtak egyfajta óvszereket.

Balra: gyümölcsízű óvszer-reklám. A jobboldali plakát szlogenje: Balra: gyümölcsízű óvszer-reklám. A jobboldali plakát szlogenje: "Elbízod magad!"


A feljegyzések szerint később egy 16. századi olasz anatómus, Gabrielle Fallopius készített vászonból olyan burkot, amely védelmet kínált a legveszélyesebb nemi betegség, a szifilisz ellen. Kisérlete sikerrel járt, mert az "óvszerrel" ellátott 1100 férfi közül egyik sem betegedett meg.

Arra, hogy a teherbe esés ellen is véd, csak később jöttek rá. Korabeli dokumentumok szerint 1766-ban már több bolt szórólapokkal és reklámokkal népszerűsítette a terméket.

A mai óvszer – kondom – nevének eredetéről több vélemény is kering. Egyesek a latin condus /elrejtő, eltakaró/ szóból eredeztetik, mások szerint a név II. Károly angol király udvari orvosa, bizonyos Condom után maradt az utókorra.

Szlogen: Szlogen: "az első alkalom óta"


Szlogen: Szlogen: "hogy a szex tényleg olyan legyen, mint amivel barátaidnak dicsekedsz"


A következő században a találmány egyre népszerűbbé vált, és fogamzásgátlóként használták. Ekkor már elsősorban állati bélből vagy hólyagból készítették, s a megfelelő


tisztítás után többször is használták.

A történetírás feljegyezte, hogy Casanova például angol lovaglókabátnak nevezte a védőeszközt. Az óvszer történetében a 19. század közepe hozott döntő változást, amikor Charles Goodyear feltalálta a gumi vulkanizálását.

Ez a technológia a kondomgyártásban csaknem egy évszázadig tartotta magát, de a harmincas évektől kezdve már kaucsuktejből készítik az óvszereket, s a biztonság fokozatos növelésével párhuzamosan a kondom egyre vékonyabbá vált.

"A világ kedvenc sportjának legmegbízhatóbb támogatója"


Az óvszer mai népszerűségére és elterjedtségére jellemző, hogy például a német 16-24 évesek csaknem 84 százaléka már használt óvszert, s megbízható védekezési eszköznek tartja. Az óvszer igazi sikerét az 1984-ben felfedezett AIDS-nek köszönheti, azóta


az óvszergyártók forgalma és nyeresége is megtriplázódott.

Az érdekeltek mellett a szakemberek is nagyon pártolják az óvszerek használatát, hiszen az AIDS-vírusok mellett megóv a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is.

Az ultra-erős óvszerfajta plakátjaAz ultra-erős óvszerfajta plakátja


"Jobb a forma, jobb a szex"


Ennek azonban előfeltétele, hogy egyrészt legyen mindig kéznél, ha szükség van rá, másrészt pedig tudják megfelelően használni.

Balra szlogen: Balra szlogen: "Tartsd tisztán az akció színhelyét!"


Balra: bordázott óvszer reklámja. Jobbra: gyümölcsízű óvszerreklámBalra: bordázott óvszer reklámja. Jobbra: gyümölcsízű óvszerreklámA cikket Durex óvszer-plakátokkal illusztráltuk. A teljes kollekció itt!


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Európai főügyész lesz Kövesi?

Igen, mert példát akarnak vele statuálni 43
Nem, bár szerintem ő kellene legyen 4
Igen, mert jó szakember 89
Nem, mert szakmailag nem alkalmas 4
Igen, bár nem érdemelte ki 10
Nem, mert erkölcsileg nem alkalmas 26
Igen, mert az EP is őt támogatja 8
Fogalmam sincs 24

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS