• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 17:32 GMT +2, 2005. október 17.

S.M.
MEGÜBEROLTÁK
Ruhái helyett elvei jellemzik az új férfitípust?


Egyre árnyaltabb a férfitársadalom, máris új kategóriát kell megjegyeznünk: az überszexuálisokét.


HIRDETÉS
Korábban már beszámoltunk a metroszexuálisok és a "simák" legfontosabb jellemzőiről, most itt a frissen felfedezett típus.

Az überszexuális hímek mindig vonzók – nemcsak fizikai értelemben. Ezen kívül dúl bennük a kezdeményezőkézség, ők a generációjuk legsikeresebb féfipéldányai. Magabiztosak, férfiasak, és az élet minden terén a minőséget részesítik előnyben, magyarázza Marian Salzman, egy amerikai reklámügynökség igazgatója, aki nemrég „azonosította” az új férfitípust.


Vonzóak és sírnak

Bono, aki szívén viseli a világ sorsátBono, aki szívén viseli a világ sorsát
Az über szócska németül fölöttet jelent, viszont nem kell feltétlenül rocksztárnak vagy gazdagnak és híresnek lenni, hogy bekerülj az überszexuálisok csoportjába, állítja Salzman, aki egyben A jövő férfiai című könyv szerzője.

Salzman összeállította a leghíresebb überszexuálisok tízes listáját, amelyhez nem felejti el hozzátenni, hogy bármelyik férfi a kategória tagja lehet.

Jelenleg az überszexuálisok legtipikusabb képviselője Bono, a U2 ír rockbanda frontembere, állítja Salzman, mivel világszerte ismert, magabiztos, jótékonysági akciók fűződnek a nevéhez. Rengeteg rajongója van: zenéjén kívül az életstílusát is imádják. Az überszexuálisok az öltözködés terén nem másolnak, sem a női, sem a férfi divatmagazinokat nem követik.

Férfiasságuk pozítiv vonásaira helyezik a hangsúlyt: az önbizalomra, a vezetői képeségeikre, szenvedélyeségükre és együttérzésükre. Nem vallják magukénak azokat a macsó sztereotípiákat, amelyeket a nők iránti tiszteletlenség, az érzelmek hiánya és minden olyan tevékenység figyelmen kívül hagyása jellemez, amely nem kapcsolódik szorosan a foci-sör-fast-food-sportcipők behatárolta világhoz, teszi hozzá Salzman.

George Clooney például kifinomult ízlése miatt került fel a listára, ezt bizonyítja, hogy a Comói tó partján vásárolt villát magának. Bill Clinton pedig, noha megjátsza a kemény délit, mégsem szégyell sírni. A szintén toplistás Donald Trump pedig tudja, hogy mit akar és mindent meg is tesz célja eléréséhez.


A jó, a rossz és az arctonik

Salzman szerint vannak hasonlóságok az über- és a metroszexuálisok csoportja között, de a különbségek sokkal fontosabbak. A metroszexuális a modern férfi azon típusát testesíti meg, akit a leginkább a kinézete, illetve az foglalkoztat, hogy mit gondolnak róla a többiek.

Bill Clinton nem szégyell sírniBill Clinton nem szégyell sírni
Mindkét csoport tagjai bizonyos értelemben megszállottak, de az überszexuálisokat az elvek és a célok érdeklik, a metroszexuálisokat pedig saját maguk.

Mindketten tisztelik a nőket, de az übereknek a férfiak közül kerülnek ki a legjobb barátaik. Az überszexuálisoknak vonzerejük kapcsán nincs szükségük idegen, külső megerősítésre, és nem figyelik folyton magukat az utcai kirakatokban.

Az überszexuálisok ismerik a különbséget jó és rossz között, és mindig a legjobb döntéseket hozzák, függetlenül attól, hogy mit szól mindehez a környezetük. Ezzel szemben a metroszexuálisok azt tudatosították, mi a különbség az arctonik és a bőrradír között, és inkább arra figyelnek, nehogy lejárt márkát használjanak.  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit nem hagynál ki idén nyáron?

A fesztiválokra gyúrok: minél több, annál jobb 2
Néhány jó könyvet biztosan ki fogok olvasni 10
Sportolás ezerrel 6
A hegyekben a helyem minden nyáron 25
Imádom a tengert, még szép, hogy oda megyek 11
Valamilyen egzotikus helyszín felfedezését 4
Mindegy hova, csak jó messze legyen 5
Elhívom végre moziba... 4
Mindent kihagyok: dolgoznom/tanulnom kell 23
A nyár mondjon le! 22

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS